Приказки от Егея и о-в Бозджаада 2024 от *Добрич, Варна и Бургас

 • Варна
 • Бургас
 • Кешан
 • Чанаккале
 • новият мост „Чанаккале 1915“
 • о-в БОЗДЖААДА
 • музея ТРОЯ
 • Ассос/Бехрамкале
 • trip calendar icon 3 нощувки
 • trip bb icon HB - закуска и вечеря
 • trip calendar icon 4 дена
 • trip bus icon С автобус
 • trip people icon Организирано пътуване

„ПРИКАЗКИ от ЕГЕЯ и о-в Бозджаада“

авторска бутикова програма за ценители

Отпътуване от: Добрич* - Варна – Бургас

богат и различен маршрут:

Кешан – Чанаккале - новият мост „Чанаккале 1915“ - о-в БОЗДЖААДА – музея ТРОЯ –Ассос/Бехрамкале

4 дни – 3 нощувки със закуски и вечери

*препоръчан и лично изпитан хотел с много добри отзиви*

 

СПЕЦИАЛНА цена 399 лева на човек в двойна/тройна стая

 

Подарете си незабравимо преживяване на сетивата с истории за богове и герои, за прочути воини и техните любими, дарени с божествена красота, за Троянския кон, богинята Атина, Бялото море и о-в Бозджаада.

Един спомен за цял живот, обгърнат в топло гостоприемство, вкус на прясно турско кафе и незабравимата гледка към морските владения на протока Дарданели и още много други…

Елате с нас и нека заедно да изживеем и тази вълшебна приказка!

Мистика и култура, бит и традиции, феномен и история – това е ТУРЦИЯ!

 

Туристическа програма

 • Ден 1България - Кешан – Чанаккале: (вечеря)

  Очакваме Ви заредени с добро настроение за отпътуване рано сутрин от Добрич /Стоматология/, Варна /Катедрала/, Бургас /ОМВ на х-л Мираж. *точният час и място на отпътуване се уточняват два дни преди екскурзията и се изпращат на всички туристи.

  Редовни почивки по път. Преминаване на ГКПП Малко Търново или Лесово

  Пристигане в гр. Кешан. Време за вкусен обяд, ароматно турско кафе с прекрасен десерт и разходка в един от моловете на града. /кратък престой/.

  Отпътуваме за Дарданелите, но не как да е – ще пресечем протока по най-дългият висящ мост в света и ще се озовем в Азия само за 6 минути! Ще усетим чара на поредното чудо, което Турция предлага на всички нас – мостът „Чанаккале 1915“. Това е един от най-големите транспортни проекти в историята на страната, реализацията на който започна на 18 март 2017 г. Той бе официално открит в деня на отбелязването на 107-та годишнина от най-голямата победа на османската войска над силите на Антантата (18 март 1915 г.) по време на Първата световна война в битката при Чанаккале (Галиполи).

  Тържествено ни посреща Чанаккале – градът на бойната слава за турския народ. Белязан от дълга история, като през годините е бил под владението на древни гърци, римляни и византийци. Оживен, красив, съвременен град и в същото време съхранил отпечатъци от далечното си минало.

  Свободно време по крайбрежната алея в града, снимки с Троянския кон и спомени за цял живот!

  Настаняване в избрания хотел за нашата група и вкусна вечеря. Свободно време. Нощувка.

 • Ден 2Чанаккале – Троя – o-в Бозджаада: (закуска и вечеря)

  Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро!

  По желание допълнителна целодневна екскурзия до Троя и о-в Бозджаада с възможност за разходка и плаж /срещу заплащане/

  Закусваме и тръгваме за град ТРОЯ! Градът на „Хубавата Елена“, Ахил, Хектор, Менелай, Агамемном и пр. На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, отвори врати /края на 2018г./ един от най-значимите съвременни археологически музеи в света, дом на 45-вековно историческо наследство –  „Троя“.

  Музеят, който ще посетим е построен в близост до входа на Троянските руини, върху открита площ, а височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град. Представени са около 2000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, статуята на Омир и др. Културното наследство на Троя оживява по вълнуващ начин в новия музей край турския град на брега на Мраморно море, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. А Чанаккале, наричан още малкият Истанбул, като своеобразен събирателен център на миналото и настоящето, обединяващ източната и западната култура се превръща в една от най- значимите дестинации на световното културно наследство. /престой ок. 2ч./

  След това се отправяме към остров Бозджаада намиращ се на входа на Дарданелите. Наричат го още Тенедос – старогръцкото му наименование, споменавано още от времето на Херодот, бреговете на който са оформени като дантела. Там има невероятно чисти и красиви плажове, както и много исторически забележителности. Заслужават вниманието ни древната крепост Венедик, служила за гарнизон на острова до Първата световна война, както и множество сгради, които пазят отпечатъци от гръцкото минало на тези места. Ще се насладим на бутиковите магазинчета, кафенета и ресторанти, за които сме предвидили специално посещение на един от най-добрите на острова гурме ресторанти. Там ще опитаме и един от основните поминъци на острова прекрасното местно вино. Елате с нас!

  На острова идват интелектуалците на Истанбул, много артистично и приятно за разходка място.

  Най-добрият плаж на Бозджаада, на който ще ви отведем това е Ayazma, с най-чистия пясък и море по целия егейски бряг. На плажа можете да си наемете шезлонг, чадър и масичка. Транспорт с долмуш – 20 турски лири в посока.

  Ако търсите нещо различно, недокоснато от ръката на модерната архитектура и с привкус на домашно приготвени ястия, Бозджаада ще ви предложи именно това!

  Програмата включва: отпътуване с ферибот от пристанище Гейкли /около 30 минути/ до острова. Туристическа обиколка с професионален местен екскурзовод на български език с посещение на „Чинар мегданъ“, живописните улички в гръцката и старата турска махали, православната църква „Св. Богородица“, както и ще опитаме вкусните курабийки с истинска дъвка, типични за острова.

  Свободно време за разходка и приятни емоции.

  Връщане с ферибот в Чанаккале. Вечеря в хотела. Нощувка.

 • Ден 3Чанаккале – Ассос /Бехрамкале - Чанаккале: ок. 100км (закуска и вечеря)

  Gunaydin! По желание допълнителна целодневна екскурзия акрополът на Асос и следобед свободно време за плаж /срещу заплащане/

  Закусваме и тръгваме за древния град АССОС - Великолепният или Бехрамкале. Древните философи са знаели „защо“..

  Вероятно не е случаен факта, че точно в Ассос, разположен на хълм с една от най-прекрасните гледки към Егейско море! Намира се на територията на модерна  Турция в провинция Айвалък, на 87 км  южно от Чанаккале и Дарданелите. Там Аристотел полага основите на първата школа по философия.

  Очарованието на гледката обаче продължава да е неземна и опияняваща. Безкрайно море, сред което ясно се откроява формата на остров Лесбос, бистра като сълза вода, опойващ аромат на олеандри и … най-прекрасните залези. Ако сте романтична душа, любител на неопорочената природа или просто модерен ловец на тишина – Ассос е вашето място.

  Историците предполагат, че мястото е било населено от хората още 7 век преди Христа.  И днес градчето ревностно пази автентичния си вид. В района отдавна е забранен строежа на нови сгради, ето защо хълмът е покрит единствено с многовековни каменни къщи с високи дувари от кирпич, а стръмните тесни сукаци са покрити с павета, като че положени още от времето на прочутия античен мъдрец Аристотел. Катеренето по древния, излъскан от вековете камъняк обаче си заслужава,  защото на върха се намира удивителен храм на Атина.

  Посещение на руините на Асос, Храма на Атина, пристанището в селището Бехрамкале, Античният театър. Акрополът на Асос (Бехрамкале) се извисява на 238 м. над морското равнище. Тук през VI в.пр.Хр. е построен храмът на Атина. В момента дорийският храм е пазител на полуостров Бига и на залива Едремит. Ще останем, за да видим руините за да се насладим на спиращата дъха гледка към залива Едремит. На терасовидния бряг към морето са запазени останки от агора, гимназиуми театър.  Акрополът е посторен през VI в. Пр. Хр.  И е обиколен от 3 метрови крепостни стени и гигантска антична порта, която и днес е в прекрасно състояние. В близост до храма ясно се виждат останките от някогашния амфитеатър, ориентиран към морето и остров Лесбос, големите монументални камъни от основите на агората, римския некропол и редица още по-малки древни постройки. /престой около 2,5 ч/

  Посещение на Kadirga plaji, намиращ се на 2км от Ассос. Това е най-предпочитаното място за плаж, а пътят по който ще ни отведе до там е изпълнен с маслинови дръвчета на хиляди години. Заливът е чист и е отличен със Син флаг, а навсякъде има ресторанти и кафенета, където можете да опитате вкусни турски ястия и ароматно кафе.

  Ок. 17:00 ч. - посещение на МОЛ 17 Burda в Чанаккале – модерни местни и световно известни марки!

  Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 4Чанаккале - България (закуска)

  Закуска. 09:00 ч. - Отпътуване за България. Вечерта около 23:00ч пристигане в България

  КРАЙ!

04.07.2024
Цени от 399 лв.
Ранни резервации
25.07.2024
Цени от 399 лв.
Ранни резервации
08.08.2024
Цени от 399 лв.
Ранни резервации
22.08.2024
Цени от 399 лв.
Няма места
05.09.2024
Цени от 399 лв.
Ранни резервации
20.09.2024
Цени от 399 лв.
Ранни резервации
10.10.2024
Цени от 399 лв.
Ранни резервации

Цената включва

 • Комфортно пътуване с турист. автобус за меджународен превоз без нощни преходи;
 • 3 нощувки в хотел 3+* (MD Barbaros; City Hotel или подобен) в Чанаккале – с богати закуски и вечери
 • Посещение на МОЛ 17 Burda в гр. Чанаккале
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор/лично обслужване от турмениджърите на фирмата ТО;
 • Комплименти: турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покритие 10 000 евро при ЗК Лев Инс АД / ЗК Армеец;

Цената не включва

 

 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 65 г. до 85 г. с покритие 10 000 евро  – доплащане по 3,00 лв / на ден при ЗК Лев Инс АД / ЗК Армеец;
 • Туроператорът предлага сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ с COVID-19 покритие до 3 дни от резервиране и заплащане на тур. пакет срещу доплащане, като цената на застраховката варира от 1,5% - 2,7% от цената на пакетната услуга. За повече информация, моля попитайте при записване;
 • Входните такси на посещаваните по програмата обекти – заплащат се задължително в турски лири;
 • Всички допълнителни мероприятия са по желание;

** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;

 • Разходи от личен характер

Отпътувания при записани мин. 15 човека:

 • Отпътуване от Провадия - 15 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Добрич - 20 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Балчик - 20 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Шумен - 40 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Разград - 50 лв. на човек за двете посоки

*** Oтпътуванията от посочените градове се потвърждават минимум 5 дни преди тръгване. Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна/Бургас. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването.

Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по програмата:

- Екскурзия „Троя и Остров Бозджаада с плаж Аязма“  – 45 евро на човек *Целодневна екскурзия с автобусен транспорт, лицензиран екскурзовод, включени фериботни такси /при мин. 20 човека/ *Обяд на острова на свободна консумация и по желание

- Екскурзия "Асос и Бехрамкале с Кадърга плаж“  – 35 евро на човек *Целодневна екскурзия с автобусен транспорт, лицензиран екскурзовод, включени входни такси /при мин. 20 човека/ *Обяд на свободна консумация и по желание

*Цените на допълнителните мероприятия и входните такси са валидни към януари 2024 г. и е възможна е промяна.

 

Условия за записване:

- Внасяне на депозит от 30 % при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите.

- Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване.

- Начин на плащане: банков път.

- Минимален брой за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 40 туриста.

- Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 7 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1. от ЗТ.

Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/. Опция предни места: 2-ри и 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 30.00 лв на човек.
 • Доплащане, в случай че желаете седалката до Вас в автобуса да остане свободна – 185.00 лв.
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт или лична карта – 2 месеца от датата на пътуването
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ за задължителна застраховка „Отговорност на Туроператор“ с полица № 13052310000363 / 03.05.2023 г. на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2023 (00:00ч.) до 31.05.2024г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

 • При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.
 • Посещенията на подземните градове не се препоръчва за хора с дихателни, кардиологични проблеми и клаустрофобия. Тези клиенти, които не желаят да влизат, могат да изчакат групата отвън, където има кафенета, сувенирни магазини и пр. За посещението на подземните градове трябва да имате топъл пуловер или друга подобна дреха и удобни ниски обувки, които не се хлъзгат.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
 • Автобусите, които се използват са марка Мерцедес, снабдени с климатик, видео, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници. По време на пътуването в автобуса, всеки е задължен да поставя предпазния колан на седалката, която заема.

 

Бъдете здрави и пътувайте с нас!

Направи резервация
Цени от 399 лв
Ранни резервации Ранни резервации
Предстояща дата
04.07.2024
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Radost Nikolova
0883477735

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Турция