Екскурзия Приказки от Егея и Памуккале 2024

 • Варна
 • Бургас
 • Айвалък
 • Бергама
 • Кушадасъ
 • Дева Мария
 • Ефес
 • Памуккале
 • полет с балон
 • Троя
 • Чанаккале
 • trip bb icon HB - закуска и вечеря
 • trip calendar icon 5 дена
 • trip bus icon С автобус
 • trip people icon Организирано пътуване

НОВО!! ПРИКАЗКИ от ЕГЕЯ и ПАМУККАЛЕ

АВТОРСКА ПРОГРАМА

 ДНЕВНИ ПРЕХОДИ по изключително богат маршрут:

 Айвалък – Бергама – Кушадасъ – домът на Дева Мария – ЕФЕС – ПАМУККАЛЕ – Троя - Чанаккале

 

НОВО!! Полет с балон над ПАМУКОВАТА КРЕПОСТ

Възможност за полет с жирокоптер или парапланер

 

20.03 - 24.03.2024 - 740 лв

02.05 – 06.05.2024 - 765 лв

04.09 - 08.09.2024 - 775 лв

02.10 - 06.10.2024 - 740 лв

 

5 дни – 4 нощувки със закуски и вечери

само препоръчани и лично изпитани хотели

 

Подарете си незабравимо преживяване на сетивата със соления полъх от Егейско море, истории за богове и герои, за прочути воини и техните любими, дарени с божествена красота, за Троянския кон, за приказни замъци от бял памук и митични същества, за трапезата на дявола... Един спомен за цял живот, обгърнат в топло гостоприемство, вкус на прясно турско кафе и незабравимата гледка към морските владения на печалния цар Егей.

Елате с нас и нека заедно да изживеем вълшебна приказка в една много древна земя!

Мистика и култура, бит и традиции, феномен и история!

 

 

 

Туристическа програма

 • Ден 1Варна – Айвалък: ок. 630 км (вечеря)

  В 03:15ч. Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна - Катедрала. Тръгваме в 03:30ч. /точните часове се фиксират преди отпътуване/.

  Редовни почивки по път. Преминаване ГКПП  Малко Търново или Лесово и отпътуване за Дарданелите или протокът , който свързва Мраморно и Егейско море. Ще се потопим в неговите води в най-тясната му част между Еджеабат и Чанаккале. Преходът с ферибота е около 30мин., на който ще опитаме горещ турски чай или кафе, като можем и да похапнем вкусен симит...

  Следобедно време пристигаме в Айвалък, разположен в исторически регион, известен с античното си име Еолида. Руините на три важни древни града, до които ще имаме удоволствието да се докоснем, се намират съвсем близко - Асос и Троя са на север, а Пергамон е на изток. Планината Ида, която има важно значение в древногръцката митология, също е разположена наблизо и може да бъде видяна от центъра на градчето. В днешно време Айвалък и многобройните островчета, разпръснати в залива, са популярна туристическа дестинация. Една от забележителностите на курорта са километричните му плажове с фин пясък и кристалночиста  вода, която не се помрачава и за секунда от вълни.

  Време е за настаняване в хотела и вечеря. Нощуваме.

 • Ден 2Айвалък – хълмът „Трапезата на Дявола“ - Бергама – Кушадасъ – домът на Дева Мария: ок. 270 км (закуска и вечеря)

  Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро! Закуска в хотела.

  Днес денят ни започва с изумителни гледки, спомен за цял живот! Над Айвалък и остров Джунда се разкрива незабравима панорама, откриваща се от най-високото място в Айвалък, на която ще се любуваме. Мястото е специално и според легендата, в която Дявола откраднал дъщерята на султана е бил заловен точно на това място. И днес можете да видите отпечатъка, оставен от стъпката му.

  Следва древния град Пергамон или по-известен, като Бергама. Тук ще посетим руините, които са още едно от съкровищата на Древна Елада. Историческият Пергамон е разположен на висок хълм в северна посока от река Бакърчай. Днес тази територия не е част от Гърция, а е в пределите на Турция. Съвсем близо от интересните руини на Пергамон се намира и град Бергама, който е един от най-известните градове на Античния свят, а Пергамон остава завинаги в историята като столицата на древногръцкото кралство Пергамон. Древният град е разположен в района Мизия, като Егейско море е само на 26 километра от тук.

  Невероятният комплекс на Пергамон пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. В Пергамон може да се види и храма на Дионис, както и добре запазили се останки от римски бани, наричани терми. В Пергамон е още и светилището на Хера. В района на древногръцкия град има и един минерален извор, чиито води са прочути с целевните си свойства. В Пергамон днес можем да видим и мраморните храмове на Деметра. Друга историческа забележителност в Пергамон представляват руините на огромния античен театър. Няма как да не споменем знаменитата Бергамска библиотека, която се счита за една от съперниците на Александрийската. Има твърдения, които гласят, че Марк Антоний е подарил на красивата Клеопатра, като сватбен подарък библиотеката на Пергамон. Тя съдържала около 200 000 книги и пергаментови свитъци. Над руините на библиотеката се намира храмът на император Траян. Забележителна част от комплекса на Пергамон е Асклепион, която се счита за първата болница в човешката история. Нейн основател е Асклепий. В тази част на импозантния древноегипетски град Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова. Именно от този факт е произлязъл и знакът на днешната фармация, съдържа виеща се змия. Но спирам с разказа до тук, останалото ще ви очарова на място...

  Дойде и моментът, в който ще отпътуваме за Кушадасъ или „Перлата на Егейско море“. Кушадасъ е градът, откъдето преди няколко десетилетия започна туристическият  бум в Турция. Множеството хотели, дискотеки, барове и ресторанти го превърнаха в особено оживено място. Плажовете се намират на около 10-12 минути от центъра. Градът е известен с едно от най големите яхт-пристанища на Западна Анатолия. Разположен в центъра на едноименния залив, завършващ на север с полуостров, който го отделя от Измирския залив и почти достига до гръцкия остров Хиос. На юг тесен пролив го отделя от друг гръцки остров - Самос.

  Едно от най-големите предимства на Кушадасъ е близостта на града до древни паметници на световната култура и история, като Ефес, Къщата на Дева Мария, Хиераполис, природния феномен Памуккале и много др.

  Именно затова следващата ни спирка е Къщата на Дева Мария - красив Византийски параклис, построен на хълм в периода 6 и 7в. Посещенията на Папа Павел VI и Папа Йоан Павел II всякаш потвърждават предположенията, че именно това е мястото, където е живяла  майката на Исус Христос след разпъването му на кръст. Близо до къщата има извори, за които се смята, че са лековити. Това е място за поклонение от много години, тъй като образът на Девата е почитан  както от християни, така и от мюсюлмани!..

  Пристигаме в курорта и се настаняваме в хотела, запазен за нас. Свободно време. Вечеря. Нощуваме.

 • Ден 3Кушадасъ – Ефес - Памуккале: ок. 200км (закуска и вечеря)

  Gunaydin! Закуска в хотела.

  Отправяме се към най-добре запазеният античен ансамбъл от древността в Турция- Ефес! Този град векове наред не слиза от страниците на античната история. В Ефес се е запазила основната структура на древния град, което позволява да придобиете представа за устройството на античното селище. Достигналите до нас останки са от фасада на античната библиотека на Целзий, двете агори, баните, къщите на богати граждани до днес поразяват с изящество и завършени форми. Ефес е родно място на древногръцкия философ Хераклит. Но тук постоянно изникват нови и нови находища на древни цивилизации, като първото известно на науката гробище на гладиатори, в което има останки от 67 души, на възраст от 20 до 30 години. По останките са открити следи от зараснали рани. Много от войните са получавали добро и скъпо медицинско обслужване, което дава основание да се предположи, че в гробището са погребвали най-заслужилите бойци.

  Памуковата крепост ни очаква!.. Отпътуваме за Памуккале - един от най-забележителните природни феномени на Турция. Обектът е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Още от римски времена  е известен с природните красоти, белия шуплест варовик, лечебните минерални извори, тераси, подобни на басейни, оформили се благодарение на уникалния химически състав на водата. Богатата на калциев бикарбонат вода с температура 35 градуса по Целзий образува варовикови наноси с разнообразна форма и цвят и удивителни сталактитни образувания. Белотата и формата им придават вид сякаш са направени от памук. От тук идва и името му - Памуккале или Замък от Памук. Освен с магнетичната си красота това място е известно и с лечебния си ефект. Според легендата Клеопатра е запазила изключителната си красота именно защото се е къпала в тези горещи минерални извори.

  В непосредствена близост до Памуккале се намира древния град Хиераполис, който е с огромно историческо значение. Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологически център. Най-забележителни в него са Театъра, Храма на Аполон, Римските бани, Некропола, тук е и гробът на Св. Филип.

  Вечеряме и нощуваме в хотел, специално избран за нашата група.

   

 • Ден 4Памуккале – Троя - Чанаккале: ок. 460км (закуска и вечеря)

  Gunaydin! Закуска в хотела.

  За желаещите: Памуккале – памуковата крепост, един от безбройните природни феномени в Турция, с възможност за полет с БАЛОН над снежнобелите травертини.. Толкова нереално бели, че лесно можеш да ги сбъркаш със снежна покривка, а много хора пък казват, че им напомнят на замръзнали водопади! Полет с балон с горещ въздух над снежно белите варовикови травертини на Памуккале, долината Меандър и известните останки на древния град Хиераполис. Ще се насладите на спиращите дъха панорамни гледки от над 1000 метра височина, ще дегустирате шампанско и ще получите сертификат за участие в полета.

  Очакват ни легенди! Тръгваме за град ТРОЯ! Градът на „Хубавата Елена“, Ахил, Хектор, Менелай, Агамемном и пр. На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, отвори врати /края на 2018г./ един от най-значимите съвременни археологически музеи в света, дом на 45-вековно историческо наследство –  „Троя“. Музеят, който ще посетим е построен в близост до входа на Троянските руини, върху открита площ, а височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град. Представени са около 2000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, статуята на Омир и др. Културното наследство на Троя оживява по вълнуващ начин в новия музей край турския град на брега на Мраморно море, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. А Чанаккале, наричан още малкият Истанбул, като своеобразен събирателен център на миналото и настоящето, обединяващ източната и западната култура се превръща в една от най-значимите дестинации на световното културно наследство.

  Тържествено ни посреща Чанаккале – градът на бойната слава за турския народ. Чанаккале е белязан от дълга история, като през годините е бил под владението на древни гърци, римляни и византийци, апетитна хапка за много народи, поради жизненоважното геополитическо място. Оживен, красив и съвременен град и в същото време съхранил отпечатъци от далечното си минало, достатъчно компактен, за да разгледате центъра му пеша, Чанаккале предлага добра храна, уютни кафенета, оживени заведения, сладкарници и магазини за сувенири, преплетени с напомняния за историческото му минало.

  Настаняваме се в хотела. Вечеря. Свободно време. Нощуваме.

 • Ден 5Чанаккале – Бургас/Варна : ок. 475 км (закуска )

  Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.

  Кратка разходка по крайбрежната улица и нашата традиционна снимка пред легендарния Троянски кон, дарен на града от продуцентите на едноименния филм, с участието на небезизвестния актьор Брат Пит. Събрали приятни емоции отпътуваме за България.

  Късно пристигане в Бургас/ Варна.

  КРАЙ!

02.05.2024
Цени от 765 лв
Гореща оферта
04.09.2024
Цени от 775 лв
Гореща оферта
02.10.2024
Цени от 740 лв
Гореща оферта

Цената включва

Пакетната цена е в лева на човек в двойна/тройна стая и включва:

 • Комфортно пътуване без нощни преходи с турист. автобус (климатик, видеосистема);
 • Настаняването е само в изпитани и проверени 3*/4*/5* хотели със закуски и вечери по цялата програма с изключение на хотела в Истанбул или
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел HALIC PARK 5* или подобен в Aйвалък;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел BELMARE 4* или подобен в Кушадасъ;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел TRIPOLIS 4* или подобен в Памуккале;
 • 1 нощувка със закуска в хотел MD BARBAROS 3* или подобен в Чанаккале;
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи от лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Бонус: посещение на Шейтан Софрасъ или Трапезата на дявола – най-високата точка в района на Айвалък;
 • Посещение на Пергамон (входна такса отделно);
 • Посещение на Дома на Дева Мария и Ефес (входна такса отделно);
 • Посещение на варовиковите травертини на Памуккале (входна такса отделно);
 • Посещение на музея в Троя (входна такса отделно);
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор лично обслужване от турмениджъра на фирмата ТО;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” при ЗК Армеец за лица до 64г., включваща мед. разноски и репатриране до 10 000.00 EUR включително и мед. разноски и репатриране вследствие заболяване от COVID-19 до 5 000.00 EUR
 • Комплименти - турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;

 

Цената не включва

 • Доплащане за единично настаняване – 160 лв за цялата програма;
 • Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро за лица от 65 год. до 84 год. – доплащане 3.00 лв./ден ; Лица над 84 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят копие от полицата.
 • Входните такси на посещаваните по програмата обекти – заплащат се задължително в турски лири;
 • Всички допълнителни мероприятия по желание;
 • ** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;
 • Обяд /местна кухня от всеки регион/ – около 350 лири / един  обяд/;
 • Напитки по време на храненията;
 • Разходи от личен характер и бакшиши; Бакшиши за шофьора и екскурзовод (по желание): общо 10 евро на човек;
 • Горивна такса (при увеличение цената на горивото);
 • Туристическа такса, платима в хотела (при наличие на такава);
 • PCR тест, антигенен тест или ваксинационен сертификат (ако се изисква).

- Входна такса за Пергамон – 20 евро + 150 т. л. за транспорт до древния град

- Входна такса за Дома на Дева Мария – 20 евро

- Входна такса за античния град Ефес – 45  евро

- Входна такса за музей Троя – 30 евро

- Входна такса за варовиковите травертини на Памуккале и Хиераполис – 35 евро

- Полет с балон с горещ въздух над снежно белите варовикови травертини на Памуккале, долината Меандър и известните останки на древния град Хиераполис. Ще се насладите на спиращите дъха панорамни гледки от над 1000 метра височина, ще дегустирате шампанско и ще получите сертификат за участие в полета. Цена на човек: 90 евро /Цената включва: инструктаж от професионалист • ок. 45 мин полет • транспорт/ Обща продължителност – ок. 2 часа

- Полет с жирокоптер /ок. 10-15 мин/ над природния феномен Памуккале и древния град Хиераполис. Ще получите инструктаж от лицензиран пилот и ще летите заедно с него, наслаждавайки се на красотите на района от птичи поглед. Обща продължителност – ок. 1 час/ Цена на човек: 110 евро /Цената включва: инструктаж • професионален пилот • транспорт/

- Полет с парапланер над Памуккале /ок. 10-15 мин/. Тандемен полет с парапланер над „Памуковия замък“ и останките от древния град Хиераполис. Ще се запознаете с тънкостите на парапланеризма от лицензиран инструктор и ще усетите адреналина в тялото си, както никога до сега, докато летите като птица над спиращи дъха гледки. Цена на човек: 80 евро /Цената включва: инструктаж • професионален пилот • транспорт/ Обща продължителност – ок. 30 мин/

 

* Цената на входните такси се определят от Министерството на туризма на Република Турция и е възможна тяхната промяна към датата на пътуване. Актуалната цена на входните такси ще бъде обявена няколко дни преди пътуването и ще бъде изпратена с информацията за пътуване

 

Условия за записване:

-  Внасяне на депозит от 30 % при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите. Доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване. Начин на плащане: банков път.

-  Минимален брой за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 25 туриста.

-  Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 20 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1. от ЗТ.

 

Анулационни срокове:

- Потребителят има право да се откаже до 7 дни от датата на записване и заплащане на депозита без да дължи неустойка.

- Потребителят има право да анулира резервацията без да дължи никакви такси или неустойки, ако се затворят границите с Турция, при налагане на задължителна карантина при връщане в България или при предоставен положителен PCR тест на пътуващ или член на семейството му.

- При анулация след доплащане на пълната сума – неустойките са съгласно договора за пътуване.

 

Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/. Опция предни места: 2-ри и 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 40.00 лева на човек.
 • Доплащане, в случай че желаете седалката до Вас в автобуса да остане свободна – 300.00 лв.
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт – 2 месеца от датата на пътуването
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ за задължителна застраховка „Отговорност на Туроператор“ с полица № 13052310000363 / 03.05.2023 г. на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А,, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2023 (00:00ч.) до 31.05.2024г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

Полезна информация:

 • При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
 • Автобусите, които се използват са основно марка Мерцедес, снабдени с климатик, видео, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници. По време на пътуването в автобуса, всеки е задължен да поставя предпазния колан на седалката, която заема.

 

Бъдете здрави и пътувайте с нас!

 

Описаната програма е ориентировъчна и може да претърпи промени по реда на изпълнение  на мероприятията или часовете .

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове!

Направи резервация
Цени от 740 лв
Ново
Предстояща дата
02.05.2024
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Радост Николова
+359 886 50 77 33

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Турция