Приказки от Изник (Древна Никея), Бурса и Ескишехир (Турската Венеция) 2024

 • Варна
 • Бургас
 • Изник
 • Бурса
 • Ескишехир
 • и обратно
 • trip calendar icon 4 дена
 • trip bb icon BB - нощувка и закуска
 • trip calendar icon 3 нощувки
 • trip bus icon С автобус
 • trip people icon Организирано пътуване

Приказка до Изник (Древна Никея), Бурса и Ескишехир (Турската Венеция)

 

4 дни – 3 нощувки със богати закуски 

*препоръчани и лично изпитани хотели с много добри отзиви*

 

СПЕЦИАЛНА цена 475 лева на човек в двойна/тройна стая

 

Елате с нас и нека заедно да изживеем вълшебна приказка в една много древна земя!

Мистика и култура, бит и традиции, феномен и история!

Туристическа програма

 • Ден 1България - Изник - Бурса

  Очакваме Ви заредени с добро настроение рано сутринта в гр. Варна – Катедрала, в гр. Бургас / (ОМВ до х-л Мираж). Редовни почивки по път. Преминаваме ГКПП Лесово. Пресичане на Босфора към Азия по най-новия висящ мост Явуз Селим Султан. Наречен е на името на султан Селим I. Широчината на моста е 59 м, а общата дължина 1875 м, от които основният отсек е дълъг 1408 м.

  Третият мост над Босфора е най-дългият комбиниран мост в света (автомагистрала и железен път),  като се нарежда на 8-мо място по дължина сред висящите мостове на планетата.
  Продължаване през Азиатски Истанбул. Пресичане на Мраморно море по моста „Осман Гази“. Мостът е построен над Измитския залив и с дължината си от 2682 м е 4-ти по дължина висящ мост в света.

  Отправяме се към град  Изник. Древната Никея е един от най-старите и известни градове в областта. Разположен на брега на едноименното езеро Изник, градът е прочут с историческото си минало, фаянсовите си плочки и маслините. През вековете Никея е бил главен град на областта Витиния, столица на Никейската империя и плацдарм за османското нашествие към Бурса и Константинопол. Никея заема изключително важно място и в историята на християнството. Първият Вселенски събор е свикан в Никея в 325 г. от император Константин Велики. На него се създава и Символа на вярата, изповядван и провъзгласяван и до днес. През 787г. в града се провежда и Седмият църковен събор, на който е осъдено и премахнато иконоборството.
  Пристигане в Изник и обиколка на града с лицензиран турски екскурзовод на български език през цялото време.

  Посещение на най-голямата историческа порта на града – Лефке и районът около къщата на известната фамилия Чандърлъ, излъчила много Велики везири на Османската империя - Зелената джамия (отвън), Историческия музей (отвън).

  Продължаваме с посещение на църквата „Света София“. Макар и много по-малка от едноименната катедрала в Истанбул, тази правоъгълна сграда от червена тухла, построена в типичен византийски стил, има не по-малко историческо значение. Църквата е мястото на Седмия вселенски събор на християнството (т.е. Втори съвет от Никея, през 787 г.) срещу иконоборството. През 1204 г. рицарите от Четвъртия кръстоносен поход нахлуват в столицата на Византийската империя, Константинопол. За нов император на разпокъсаната Византия е провъзгласен Теодор I Ласкарис. Преценявайки, че положението в Константинопол е безнадеждно, новият император напуска града и се отправя към град Никея. За да узакони своята власт, Теодор премества седалището на Константинополския патриарх в Никея, а църквата се превръща в Катедралния храм на Никейската империя. През 1331г. османският султан Орхан превзема града и превръща катедралата в джамия. 

  След което се отправяме към град Бурса - разположен на около 20 км от Мраморно море, в подножието на планината Улудаг, известна в миналото като Витински Олимп. В античността името на града е било Пруса, основан през 188/187 г. пр. Хр. от витинския цар Прусий I. От 74 г. е част от Римската империя. През византийско време е известен с термалните си извори, посещавани от императори, а днес е достъпен за много хора. През 1326 г. е превзет от османците и до 1368 г. е първа столица на новата държава. След опустошаването от монголите, Бурса преживява най-големия си разцвет при султан Мехмед I, който е погребан в града. Градът се намира на пътя на коприната и е много стар търговски център за коприна и копринени изделия. По време на Османската империя Бурса е доставяла коприна за османския двор и за всички европейски монарси, а и по цял свят. Свободно време.  Нощувка.

 • Ден 2Бурса

  Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро! Закуска.

  По желание:

  "Тайните и красотите на Бурса" - Посещение на полуостров Gölyazı / квартал Джумалъкъзък (Cumalikizik) / Панорама 1326 / Крепостта и парка Топхане / Зелената джамия и Зелената гробница / Улу джамия / Коза Хан  -  целодневна екскурзия срещу доплащане – 35 евро

  Началото на екскурзията започва с едно приказно място наречено Gölyazı – полуостров намиращ се на 40 км. от Бурса  където ще имате възможност да се докоснете до най-старият чинар на 700 години, както и до храма на Аполония.  За желаещите ще има възможност и за разходка с лодка (100 турски лири) от където ще се насладите на невероятната гледка заобикаляща Gölyazı.

  Посещение на църквата Свети Пантелеймон.

  Продължаваме с разглеждане на квартал Джумалъкъзък (Cumalikizik) - Етнографски музей на открито, включващ над 270 исторически къщи. Те представят традиционната османска архитектура към края на 19в. и началото на 20в. Районът е реставриран и отворен за посещение, като прилича изключително много на Арбанаси, Стария Пловдив или Велико Търново. Днес можете да се разходите в тесните калдъръмени улички, да си купите сувенири от многобройните сергии или да опитате турско кафе, гьозлеме или мантъ в някое типично турско ресторантче. Джумалъкъзък е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно историческо наследство.

  Отправяме се към старата част на Бурса разглеждайки първо музея „Панорама 1326“ – най-големият панорамен музей в света. Сградата на музея е построена според най-последните изисквания на екологичната архитектура и принципите на енергийна ефективност. Експозицията представя превземането на Бурса от османците  в триизмерни картини в кръгов цикъл на 360 градуса. В 16 картини са описани 6-те султани, погребани в Бурса и превръщането на княжеството в световната държава.

  Следващата ни спирка е Крепостта и парка Топхане.  Укреплението на Бурса е разположено върху естествена височина, която затруднява подстъпите към нея.  Крепостната стена е дълга над 3 км и е имала 67 кули, от които до днес са запазени само 14. Укреплението има 5 порти, като най-известна е главната порта „Салтанат-капия” („Султанската порта”), наричана още „Хисар-капия” („Крепостната порта”).

  Тя води към историческия парк Топхане, от където се открива панорамна гледка към града.
  По време на византийската империя на това място функционира манастира „Св. Илия“. От него са се запазили само подовите мозайки. Днес в парка се намират гробниците на създателите на Османката държава. Султан Осман І е основателят на Османската империя, по чието име тя е била назовавана. Първоначално той е бил погребан в гробницата на  баща си Ертогрул, но след завоюването на Бурса са били пренесени в първата истинска столица на империята.

  Орхан е вторият османски султан, който превзема от византийците Бурса и градът става първата столица на империята. В парка се намира и историческата часовникова кула на Султан Абдул Азис.

  Посещение на Улу джамия. Най-голямата джамия на Бурса е построена от Султан Баязид I Светкавицата. Според легендата по време на битката при Никопол през 1396г. султан Баязид І обещал, че ако победи ще направи 20 джамии. След като удържал победата направил само една джамия, но с 20 купола за да бъде изпълнено обещанието. В ислямския свят тя заема 5 място по значение сред джамиите, в които мюсюлманите ходят на поклонение, като преди нея са джамиите в Мека, Медина, Йерусалим и Дамаск.  

  Няма как да пропуснем Коза Хан – пазарът на коприната и център на търговията с коприна от 1490г. Сградата разполага с 95 помещения, превърнати днес в мазагинчета за копринени шалове.

  Разбира се ще посетим и Зелената джамия и Зелената гробница - 5-ият владетел на Османската държава – Султан Мехмед I превръща Бурса в цветущ и красив град. Израз на просперитета на града е и комплексът, който той строи – джамия, гробница, медресе, кухня и пазар. Стените, пода и саркофазите на джамията и гробницата са великолепно украсени със зелени и тюркоазени глазирани плочи от Изник. Ето защо те се наричат „Зелената джамия“ и „Зеленото тюрбе“ (гробница). Управлението на Мехмед I маркира върха в развитието на Бурса.

  Комплексът е включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

  Свободно време за покупка на сувенири от околните магазинчета и турско кафе в градината на комплекса. Връщане в хотела. Нощувка.

   

 • Ден 3Бурса – Ескишехир

  Закуска. Отправяме към Ескишехир -  един от най-хубавите съвременни турски градове! 

  Ескишехир или по известен като Турската Венеция е модерен турски град в Анадолската част, построен по европейски образец, превърнал се в едно от любимите места за туризъм в Турция! Mного голям индустриален център - произвежда се от дребна бяла техника, до самолети, с два университета, единият, от които е Анадолският университет. Тук можете да отпиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да се повозите на гондола. През града живописно се вие река Порсук, която му придава особено очарование! Невероятно красив и подреден град, а хората са някак различни... Навсякъде ще срещнете усмихнати, красиво облечени млади хора и много, много учтиви!  Започваме нашата разходка с парка Сазова. Паркът  е най-популярната забележителност в Ескишехир. Разположен е на площ от 400 000 кв.м. и ще имате възможност да видите впечатляващият приказен замък, напомнящ за Дисниленд; азиатският Миниатюрк с 32 макета; най-новият зоопарк „Ескишехир“ с 234 обитатели, построен през 2017 г. – на територията на зоопарка има и тропически изследователски център, Японска градина, Къща на папагалите и още интересни неща.... но нека не издаваме всичко.

  След невероятният парк се отправяме към Етнографският квартал Одунпазаръ - името на този архитектурен музей на открито идва от недалечното минало, когато селяни продавали дървата, които докарвали от планината, на площада. Затова този район се нарича „Одунпазаръ“, което означава „Дървен базар“. Районът е един от редките места, оцелели до наши дни със своите османски структури и дървени къщи. Уникалната историческа атмосфера на Odunpazarı е създала мост между миналото и настоящето. Уличките са пълни с малки кафенета и ресторантчета, където може да се опита турско кафе и един от специалитетите за Ескишехир - „чибьорек“.

  Възможност за посещение на музеят на восъчните фигури -  любопитното за него е, че фигурите са изработени от кмета на града и не на последно място ще имате и свободно време за разходка с гондола по изкуствено прокопаните канали на река Порсук, по подобие на Венеция (нощем мостовете над каналите греят в различни цветове). Нощувка.

   

 • Ден 4Ескишехир – България

  Закуска и 8.30ч отпътуване.

  Посещение на Viaport Asia outlet alışveriş merkezi /престой ок. 02:00 ч./

  Пристигане в България късно вечерта.

18.07.2024
Цени от 475 лв.
Ранни резервации
15.08.2024
Цени от 475 лв.
Ранни резервации
05.09.2024
Цени от 475 лв.
Ранни резервации
20.09.2024
Цени от 475 лв.
Ранни резервации
17.10.2024
Цени от 475 лв.
Ранни резервации

Цената включва

 • Комфортно пътуване с турист. автобус за меджународен превоз без нощни преходи;
 • 2 нощувки в хотел KERVANSARAY BURSA CITY 4* / ROYAL TERMAL OTEL 4* или подобен в Бурса – със закуски 
 • 1 нощувка в хотел GRAND STELLA OTEL 4* или подобен в Ескишехир – със закуска  
 • Туристическа програма в Изник
 • Посещение на най-голямата историческа порта на града – Лефке
 • Зелената джамия (отвън)
 • Историческия музей (отвън)
 • Посещение на Църквата „Св. София“ в Изник с беседа
 • Посещение на квартала “Стара Бурса – Джумалъкъзък“
 • Туристическа програма в Ескишехир
 • Посещение на парка Сазова
 • Посещение на Етнографският квартал Одунпазаръ
 • Посещение на музея на восъчните фигури
 • Посещение на Viaport Asia outlet alışveriş merkezi
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор/лично обслужване от турмениджърите на фирмата ТО;
 • Комплименти: турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покритие 10 000 евро при ЗК „Лев Инс“ АД / ЗК Армеец;
 • Комплименти - турски лакомства и сувенири

Цената не включва

 

 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 65 г. до 85 г. с покритие 10 000 евро – доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗК Лев Инс АД / ЗК Армеец;
 • Туроператорът предлага сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ с COVID-19 покритие до 3 дни от резервиране и заплащане на тур. пакет срещу доплащане, като цената на застраховката варира от 1,5% - 2,7% от цената на пакетната услуга. За повече информация, моля попитайте при записване;
 • Всички допълнителни мероприятия по желание.

Те могат да се заявят и заплатят, както при записване и сключване на договор за организирано пътуване, така и по време на пътуване до влизане на територията на Р. Турция.  Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;

 • Разходи от личен характер.

- Тайните и красотите на Бурса : Панорама 1326 / Крепостта и парка Топхане / Улу джамия / Коза Хан  / Зелената джамия и Зелената гробница  -  целодневна екскурзия срещу доплащане – 35 евро

- Разходка с лодка около полуостров Gölyazı – 100 турски лири

- Входни такси на посещаваните обекти

*Възможно е разместване в графика на провеждане на доп. мероприятия с цел спазване работното време на обектите или по независещи от организатора причини.

**Цените подлежат на препотвърждение.

Отпътувания при мин. 15 човека:

 • Отпътуване от Провадия - 15 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Добрич - 20 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Балчик - 20 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Шумен - 40 лв. на човек за двете посоки
 • Отпътуване от Разград - 50 лв. на човек за двете посоки

*** Oтпътуванията от посочените градове се потвърждават минимум 5 дни преди тръгване.

Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна/Бургас. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването.

Условия за записване:

- Внасяне на депозит от 30 % при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в три дневен срок. Пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите.

- Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване.

- Начин на плащане: банков път.

- Минимален брой за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 40 туриста.

- Срок за уведомление при неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 7 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1. от ЗТ.

Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/. Опция предни места: 2-ри и 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 30.00 лв на човек.
 • Доплащане, в случай че желаете седалката до Вас в автобуса да остане свободна – 100.00 лв.
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт или лична карта– 2 месеца от датата на пътуването
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

 

ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ за задължителна застраховка „Отговорност на Туроператор“ с полица № 13052410000350 / 24.04.2024 г. на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А,, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2024 (00:00ч.) до 31.05.2025г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

 

 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.
 • Автобусите, които се използват са следните марки: Мерцедес, Сетра, Волво, Ман, Неоплан, VDL (ВДЛ), Бова, Ван Хол, снабдени с климатик, видео, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници. По време на пътуването в автобуса, всеки е задължен да поставя предпазния колан на седалката, която заема.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.

 

 Бъдете здрави и пътувайте с нас!

Направи резервация
Цени от 475 лв
Ранни резервации Ранни резервации
Предстояща дата
18.07.2024
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Радост Николова
+359 886 50 77 33

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Турция