Екскурзия Приказки от Егея, Коня и Кападокия 2022

 • Варна
 • Бургас
 • Чанаккале
 • Бергама
 • Дева Мария
 • Ефес
 • Памуккале
 • Коня
 • Кападокия
 • Соленото езеро
 • Анкара
 • Истанбул
 • Бургас
 • Варна
 • trip bb icon HB - закуска и вечеря
 • trip calendar icon 8 дена
 • trip bus icon С автобус
 • trip people icon Организирано пътуване

Подарете си незабравимо преживяване на сетивата със соления полъх от Егейско море, истории за богове и герои, за прочути воини и техните любими, дарени с божествена красота, за Троянския кон, за приказни замъци от бял памук и митични същества... Един спомен за цял живот, обгърнат в топло гостоприемство, вкус на прясно турско кафе и незабравимата гледка към морските владения на печалния цар Егей.

НОВО: Допълнителна нощувка в Памуккале – памуковата крепост, един от безбройните природни феномени в Турция!, с възможност за полет с БАЛОН над снежнобелите травертини.. Толкова нереално бели, че лесно можеш да ги сбъркаш със снежна покривка, а много хора пък казват, че им напомнят на замръзнали водопади!

Кападокия – приказната земя, която впечатлява с необичайни природни забележителности, удивителни скални църкви и тайнствени подземни градове, сама по себе си е една от най-големите атракции, които можете да видите през живота си. Пейзажите, които често изглеждат сякаш не са от нашата Земя, няма как да не спрат дъха ви и да не ви накарат да изпитате възхищение и преклонение. Този исторически регион в Мала Азия, пропит от история, култура, религия и природни чудеса, ще се запечата в сърцето ви и ще ви се иска да го посещавате отново и отново.

Елате с нас и нека заедно да изживеем вълшебна приказка в една много древна земя!

Мистика и култура, бит и традиции, феномен и история!

ДНЕВНИ ПРЕХОДИ по изключително богат маршрут: Чанаккале - Бергама – Кушадасъ – Селчук – храмът на Дева Мария – ЕФЕС – ПАМУККАЛЕКоня – Ъхлара - КАПАДОКИЯ – Деринкую - Гьореме – Ючхисар - Аванос – Юргюп – Анкара – Истанбул

НОВО!! "Градината на пеперудите" в Коня - най-голямата тропическа градина за пеперуди в Европа и единствената такава в Турция

8 дни – 7 нощувки със закуски и вечери

 

03.09 - 10.09.2022 - ПОТВЪРДЕНА!

15.10 - 22.10.2022

само препоръчани и изпитани хотели сертифицирани със Save tourism certificate”

Туристическа програма

 • Ден 1Варна – Чанаккале: ок. 540км (вечеря

  В 07:45ч. Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна - Катедрала. Тръгваме в 08:00ч.

  10:00-10:30ч. - Кратък престой в гр. Бургас - бензиностанция OMV (до хотел Мираж).

  Преминаваме ГКПП  Малко Търново/Дерекой и отпътуваме за Дарданелите или протокът , който свързва Мраморно и Егейско море. Ще се потопим в неговите води в най-тясната му част между Еджеабат и Чанаккале. Преходът с ферибота е около 30мин., на който ще опитаме горещ турски чай или кафе, като можем и да похапнем вкусен симит... Тържествено ни посреща Чанаккале – градът на бойната слава за турския народ. Чанаккале е белязан от дълга история, като през годините е бил под владението на древни гърци, римляни и византийци. Оживен, красив и съвременен град и в същото време съхранил отпечатъци от далечното си минало, заедно с една приятна разходка по крайбрежната улица, където можете да поседнете в един от многобройните ресторанти и кафенета остават много приятни спомени! Време е за настаняване в хотела и вкусна вечеря. Нощуваме.

 • Ден 2Чанаккале - Троя - Бергама - Домът на Дева Мария – Ефес - Кушадасъ: ок. 430км (закуска и вечеря)

  Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро!

  Закусваме и тръгваме за град ТРОЯ! Градът на „Хубавата Елена“, Ахил, Хектор, Менелай, Агамемном и пр. На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, отвори врати /края на 2018г./ един от най-значимите съвременни археологически музеи в света, дом на 45-вековно историческо наследство –  „Троя“. Музеят, който ще посетим е построен в близост до входа на Троянските руини, върху открита площ, а височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град. Представени са около 2000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, статуята на Омир и др. Културното наследство на Троя оживява по вълнуващ начин в новия музей край турския град на брега на Мраморно море, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. А Чанаккале, наричан още малкият Истанбул, като своеобразен събирателен център на миналото и настоящето, обединяващ източната и западната култура се превръща в една от най- значимите дестинации на световното културно наследство. /престой ок. 2 ч./

  Следва древния град Пергамон или по-известен, като Бергама. Тук ще имаме възможността да посетим руините, които са още едно от съкровищата на Древна Елада. Историческият Пергамон е разположен на висок хълм в северна посока от река Бакърчай. Днес тази територия не е част от Гърция, а е в пределите на Турция. Съвсем близо от интересните руини на Пергамон се намира и град Бергама, който е един от най-известните градове на Античния свят, а Пергамон остава завинаги в историята като столицата на древногръцкото кралство Пергамон. Древният град е разположен в района Мизия, като Егейско море е само на 26 километра от тук.

  Невероятният комплекс на Пергамон пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. В Пергамон може да се види и храма на Дионис, както и добре запазили се останки от римски бани, наричани терми. В Пергамон е още и светилището на Хера. В района на древногръцкия град има и един минерален извор, чиито води са прочути с целевните си свойства. В Пергамон днес можем да видим и мраморните храмове на Деметра. Друга историческа забележителност в Пергамон представляват руините на огромния античен театър. Няма как да не споменем знаменитата Бергамска библиотека, която се счита за една от съперниците на Александрийската. Има твърдения, които гласят, че Марк Антоний е подарил на красивата Клеопатра, като сватбен подарък библиотеката на Пергамон. Тя съдържала около 200 000 книги и пергаментови свитъци. Над руините на библиотеката се намира храмът на император Траян. Забележителна част от комплекса на Пергамон е Асклепион, която се счита за първата болница в човешката история. Нейн основател е Асклепий. В тази част на импозантния древноегипетски град Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова. Именно от този факт е произлязал и знакът на днешната фармация, съдържа виеща се змия. Но спирам с разказа до тук, останалото ще ви очарова на място...

  Време за обяд.

  Дойде и моментът, в който ще отпътуваме за Кушадасъ или „Перлата на Егейско море“. Кушадасъ е градът, откъдето преди няколко десетилетия започна туристическият  бум в Турция. Множеството хотели, дискотеки, барове и ресторанти го превърнаха в особено оживено място. Плажовете се намират на около 10-12 минути от центъра. Градът е известен с едно от най големите яхт-пристанища на Западна Анатолия. Разположен в центъра на едноименния залив, завършващ на север с полуостров, който го отделя от Измирския залив и почти достига до гръцкия остров Хиос. На юг тесен пролив го отделя от друг гръцки остров - Самос.

  Едно от най-големите предимства на Кушадасъ е близостта на града до древни паметници на световната култура и история, като Ефес, Къщата на Дева Мария, Хиераполис, природния феномен Памуккале и много др.

  Именно затова следващата ни спирка е Къщата на Дева Мария - красив Византийски параклис, построен на хълм в периода 6 и 7в. Посещенията на Папа Павел VI и Папа Йоан Павел II всякаш потвърждават предположенията, че именно това е мястото, където е живяла  майката на Исус Христос след разпъването му на кръст. Близо до къщата има извори, за които се смята, че са лековити. Това е място за поклонение от много години, тъй като образът на Девата е почитан  както от християни, така и от мюсюлмани!.. След като станахме свидетели на мястото, където Дева Мария или Мериемана (Meryemana на турски език), се отправяме към най-добре запазеният античен ансамбъл от древността в Турция- Ефес! Този град векове наред не слиза от страниците на античната история. В Ефес се е запазила основната структура на древния град, което позволява да придобиете представа за устройството на античното селище. Достигналите до нас останки са от фасада на античната библиотека на Целзий, двете агори, баните, къщите на богати граждани до днес поразяват с изящество и завършени форми. Ефес е родно място на древногръцкия философ Хераклит. Но тук постоянно изникват нови и нови находища на древни цивилизации, като първото известно на науката гробище на гладиатори, в което има останки от 67 души, на възраст от 20 до 30 години. По останките са открити следи от зараснали рани. Много от войните са получавали добро и скъпо медицинско обслужване, което дава основание да се предположи, че в гробището са погребвали най-заслужилите бойци. Пристигаме в курорта и се настаняваме в хотела, запазен за нас. Свободно време. Вечеря. Нощуваме.

 • Ден 3Кушадасъ – Памуккале: ок. 200км (закуска и вечеря)

  Закуска. Памуковата крепост ни очаква!.. Отпътуваме за Памуккале - един от най-забележителните природни феномени на Турция. Обектът е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Още от римски времена  е известен с природните красоти, белия шуплест варовик, лечебните минерални извори, тераси, подобни на басейни, оформили се благодарение на уникалния химически състав на водата. Богатата на калциев бикарбонат вода с температура 35 градуса по Целзий образува варовикови наноси с разнообразна форма и цвят и удивителни сталактитни образувания. Белотата и формата им придават вид сякаш са направени от памук. От тук идва и името му - Памуккале или Замък от Памук. Освен с магнетичната си красота това място е известно и с лечебния си ефект. Според легендата Клеопатра е запазила изключителната си красота именно защото се е къпала в тези горещи минерални извори. Време за обяд.

  В непосредствена близост до Памуккале се намира древния град Хиераполис, който е с огромно историческо значение. Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологически център. Най-забележителни в него са Театъра, Храма на Аполон, Римските бани, Некропола, тук е и гробът на Св. Филип.

  Вечеряме и нощуваме в хотел, в подножието на селцето.

 • Ден 4Памуккале – Коня: ок. 400км (закуска и вечеря)

  Закуска. Отправяме се към град Коня, считан за един от най-старите градове в света – градът на мъдреците!

  По време на пътуването ще имаме удоволствието да се насладим на богатата беседа на нашия професионален гид, който разбира се ще бъде с нас през цялото време. Ще обядваме в Киразлъбахче, малко преди градчето Акшехир, където ще посетим и гробницата на Насреттин Ходжа, който със своята интелигентност и невероятно чувство за хумор станал не само известен, а и нещо като национален герой. През вековете шегите му се предавали от уста на уста и днес вече са част от турския фолклор и култура.

  Продължаваме за гр. Коня. Градът на Суфите или дервишите – наричат ги „Мистиците на Исляма”.

  Историята на града е преминала през много възходи и падения, но най-голям архитектурен, политически и културен подем град Коня бележи, като столица на селджукските султани. Затова тук могат да се видят едни от най-големите шедьоври на Селджукската архитектура.

  Но безспорно, днес Коня е интригуваща туристическа дестинация най-вече, защото е люлката на танцуващите Дервиши! Хора от цял свят и от различни религии се стичат на поклонение в музея-мавзолей на Мевляна Джеляледдин Руми. Той е основателят на Ордена на танцуващите Дервиши – Мевляна, който и до днес е символ на хуманизъм, любов и толерантност, той е проява на разбиране, прошка и просветление. Кой знае, може би ако Руми беше наш съвременник, светът щеше да е едно малко по-добро, по-красиво и по-уютно място…

  Пристъпвайки в най-посещаваното място в Коня – Музеят на “Мевляна”, ще чуем флейтата Ней, най-важният инструмент, гласът на “голямата тайна”, обгръщаща света. Тя гори и изгаря и където и да се свири на нея, тя налага своята любов! Руми е вярвал, че музиката извисява душата и позволява да чуваме звуците, идващи от вратите на Рая.

  Заради ефектното изпълнение, носещо много послания и символика дори в облеклото, танцът наречен СЕМА, е познат повече като „танцуващи Дервиши“. Те и до днес са един от културните символи на Турция пред света. Заедно, ще чуем и уникалната беседа на нашия местен екскурзовод, който ще ни въведе в основите на суфизма, за да разберем неговата същност и идеология.

  Основната част на музея включва гробницата на Руми със саркофаг под зелен купол, покрит с брокат и бродирани в злато писания от Корана. Много лъскаво и красиво е всичко… В музея има артефакти от живота на Руми – музикални инструменти, дрехи, броеници, ръкописи. Има и отделен музей с восъчни фигури за живота и обучението на дервишите. Тук се намира и седефено ковчеже с косъм от брадата на Мохамед – казват, че докосвайки го си намисляш силно едно желание… (ок. 1час). Разглеждаме и красивата Алаадин Джами, датираща от 12 век, завършена в сирийски стил и разположена на най-високия, едноименен хълм в центъра на града, функциониращ като парк. (посещава се при възможност в зависимост от свободното време).

  Следва красивата и цветна част от обиколката ни! В град Коня се намира най-голямата тропическа градина за пеперуди в Европа и единствената такава в Турция. Наричат я още долината на пеперудите.

  В комплекса има над 10 000 пеперуди от различи видове, събрани от цял свят /Кения, Филипините, Шри Ланка, Индия и др. /, както и над 20 000 растения от 98 вида. В градината се поддържа температура от близо 30 градуса.

  Площта, на която могат да летят пеперудите е 16 000 кв. м. Най-голямата пеперуда в света от вида „Атлас“ се намира именно на това място и е изключително красива.

  Още при влизане в градината ще се очаровате от прекрасните „цветни бижута“ на природата, в техния естествен свят. Ще станете свидетели на хармонията между пеперудите с елегантните им крила и перфектни шарки. По време на престоя си ще имате възможност да наблюдавате жизнения цикъл на пеперудите, окраската им, как се хранят, как са защитени, как се излагат на слънце. Великолепно пътешествие в тайнствените светове на насекомите. Ще срещнете невероятни и загадъчни същества, които никога не сте виждали преди.

  Гледайки танцът на пеперудите с природата се отдалечавате от стреса и напрежението. Потапяйки се в мистичната атмосфера на това място се пригответе за нови преживявания. Ако имате късмет пеперуда ще кацне на рамото ви и може да ви придружава по време на цялата разходка.   (ок. 1час)

  Настаняваме се в хотела. Вечеря. Нощуваме.

 • Ден 5Коня - Кападокия: ок.280км (закуска и вечеря)

  Закусваме и започваме днешният ден със страхотна програма! Отправяме се към КАПАДОКИЯ – „триъгълника“ между Невшехир, Аванос и Юргюп! Спирка за панорамна снимка над Ъхлара.

  Изведнъж отвсякъде ни обгръщат всевъзможни каменни образувания, убежища, скали, напоени с вяра и аскетизъм, и вековни препирни върху местност, осеяна с история, пресичана от търговски маршрути, отъпквани от копитата на хиляди кервани с камили. И въпреки това Кападокия изглежда, като къс от чужда планета, напълно извънземна с фантастичната си панорама – не случайно именно в долината Ъхлара, където ще ви отведем с нашия професионален гид, е снимана и част от сагата "Междузвездни войни".  Долината Ъхлара е каньон, образуван от течението на р.Мелендиз, която е прорязала пътя си през скалите и се оприличава на тази на р. Колорадо. В тази 14-километрова долина има 105 църкви и около 4000 къщи.

  Предстои ни да видим уникална забележителност на Кападокия – подземния град Деринкую, един от 36-те открити подземни градове. Подобно на общество от мистични хора-къртици, жителите на Централен Анадол са се впуснали на пътешествие към центъра на Земята, прокопавайки цял град на неизвестна дълбочина, неизвестно колко голям, неизвестно кога… Ако имате притеснения от тесни пространства, предценете добре, защото път наобратно няма – галериите са ниски и тесни, широки точно колкото един човек и няма как да се върнете назад. Иначе като повечето велики открития Деринкую е открит случайно. Според някои изчисления Деринкую се простира на 80м под повърхността (колкото 30-етажна сграда, обърната надолу. Общият брой на нивата в града все още не е известен... Коридори, тунели, стълбища, изсечени в скалата, водещи нагоре и надолу, по които вървите приведен, тъй като често те са с височина 1.50м., осветени само от една крушка, следват едни след други и водят до зали, стаи, складове, конюшни, изби, църква, училище. Тук могат да се видят и кухни, трапезарии, механи, вентилационни шахти, резервоари за вода и пр.; Деринкую дори разполагал с естествена подземна река, която да посрещне нуждите от вода на неговите жители.

  Надупчени от всякакви по размер отвори огромни скали, конусоподобни образувания, кули и гигантски гъби, на върха на които като по чудо се крепят шапки от по-твърд материал, обагрени в розово, оранжево, синьо, жълто и млечнобяло, променят своите цветове с всеки изминал час според ъгъла, под който падат лъчите на слънцето. И като че ли тази фантазия от камък не е достатъчна, човекът се е включил в дооформянето на пейзажа, като е копал, дълбал и извайвал податливия камък според своите нужди. Под този удивителен пейзаж хората прокопали подземни градове, спускайки се в недрата на земята със своите 10 етажа, неясно от кой и кога, а сред лунния пейзаж на повърхността християните намерили убежище от легионите на римляните, като издълбали малки килии, в които да се усамотят. Разходката сред тях бързо изчерпва прилагателните, но това не спира възхищението ни пред чудесата на природата и упоритостта на хората.

  Където и да спрете, ще се озовете пред грънчарска работилница, от която веднага ще изскочи човек и ще започне да ви кани… „Фатих сяда на колелото и започва да го върти, а в ръцете му е само буца глина… която за 10 минути се превръща в… "Може ли някой да познае?" "Шише." Той клати отрицателно глава: "Yok." След много опити се оказва, че това е "стомна за сълзи". "Ама много малка", подхвърля някой. И Фатих нравоучително обяснява – едно време, когато мъжете отивали войници, жените събирали сълзите си в такива стомни и когато се върнели, им показвали колко много са плакали; днес обаче модерните момичета не си дават много труд и не плачат толкова много, не успявали да напълнят шишетата и затова грънчарите започнали да правят по-малки, та дано ги напълнят… След като продукцията се изпече, се украсява от жените в семейството – майки, снахи, дъщери…“ Настаняваме се в хотела. Вечеря.

  Програма по желание: 20:00 ч. – Посещение на автентичен ритуал на Дервиши - богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна и танца Сема (без включена вечеря и напитки). Нощуваме.

 • Ден 6Кападокия – Гьореме – Ючхисар - Юргюп : ок. 100км (закуска и вечеря)

  Закусваме и се подготвяме за много вълнуващи моменти... За най-големите ентусиасти: 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце ще осъществим мечтата си - Полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не може да се опише с думи, само може да се изживее. Продължава около 45 – 50 минути и е по желание...

  След закуска ще се озовем в центъра на Кападокия – Гьореме, откъдето лесно може да стигнете до Зелве, съседната долина, която се намира само на няколко километра на север. Зелве е "визитната картичка" на областта, "столицата" на т.нар. Вълшебни комини - сред лозя и праскови се извисяват всевъзможни кули, стълбове, замъци – изумително зрелище за неподготвените, което пълни сетивата с такава скорост, че мозъкът не може да обработи необичайната информацията толкова бързо и отстрани, общо взето, изглеждате леко налудничаво, въртейки се на всички страни с фотоапарат в ръка, чудейки се кое да заснемете по-напред. Но не се притеснявайте – всички около вас изглеждат по същия начин. Тук може да посетите килията на св. Симеон, който прекарал целия си живот по средата на една каменна колона. Изкачването до помещението на сирийския отшелник от V век е истинско предизвикателство към волята и дава възможност да оцените мъжеството на първите християни от първа ръка.

  Ючхисар - селището е известно с умопомрачителната си цитадела, която се издига на най-високата точка на иначе равнинната Кападокия – 1345 м, и се вижда отвсякъде. Само срещу вход от няколко дребни лири ще научите, че вместо да докарват строителен материал и да търсят скъпоструващи каменоделци и зидари, коренните жители на Анадола решили, че е много по-лесно да издълбаят голямата скала и да я превърнат чрез мрежа от тунели, проходи и стълби в уникално защитно съоръжение - много по-евтино и функционално излиза да си направиш от скалата крепост, отколкото да я издигнеш. Днес много от тунелите са силно ерозирали и голяма част от тях са срутени, но по тези, които са останали, минавате през вътрешността й, следват стълби, които ви изкачват на върха, откъдето се открива спираща дъха гледка над цяла Кападокия. До 1950 г. тук все още са живеели хора, а и днес в много от скалните образувания, наречени комини, намиращи се в подножието на "скалния замък", могат да се видят жилища, на чиито прозорци е поставена алуминиева дограма, а на дупката по-долу – желязна врата. В тях е прокаран ток, има канализация, сателитната антена е изкарана отвън, а кабелът за интернет минава кой знае къде... Гледката от върха е величествена! В непосредствена близост до крепостта се намира работилница за изработване на бижута от полускъпоценните камъни, оникс и тюркоаз, която ще посетим...Разбира се, ще имаме време и за снимки на различни места, като долината на гълъбите, долината на камилата и много други.

  Но онова, което ще си отнесете от Земята на красивите коне, както е известна Кападокия, наред с керамиката, шарените стъклени чинии, бутилката бяло кападокийско вино и всякакви сувенири ще са най-вече красивите спомени и вярата в себе си, че трябва да отстоявате онова, в което вярвате, както са постъпвали първите християни, пък дори и то да се свежда само до това, че искате да посетите Кападокия! Вечеря в хотела.

  Програма по желание: посещение на невероятен подземен ресторант с атрактивна фолклорна програма и напитки без лимит! Нощуваме.

 • Ден 7Кападокия – Анкара - Истанбул : ок. 700км (закуска )

  Закусваме и отпътуваме за Анкара - вторият по големина град в страната, разположен сред хълмиста местност в централната част на Анадолското плато.  По пътя ще посетим соленото езеро Туз - едно от трите най-големи езера на Р. Турция, чийто води лятото се изпаряват почти напълно и то се превръща в една огромна солена равнина. Ще намерим време и за обяд разбира се. След което ще разгледаме и Мавзолеят на Ататюрк - най-големият паметник, построен в годините на републиката!

  Продължаваме към мегаполиса, който ни очаква – Истанбул. По път вечеря. Настаняваме се в хотела и вече можем с удоволствие „да се отпуснем“ във водите на величествения Босфор. Нощуваме.

 • Ден 8Истанбул – Бургас/Варна : ок. 500км (закуска )

  Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.

  По Ваше желание на групата и при минимум 20 души:

  Разходка по Босфора - най-красивата магистрала на Истанбул и посещение на най-романтичния символ от сериалите – Къз Кулеси (Момината кула или Кулата на девицата)!

  Круизът по Босфора - красота и романтика между два континента. Едно от най-прекрасните изживявания в Истанбул! Преминаване под I-я междуконтинентален мост, свързващ Европа и Азия, покрай двореца „Долмабахче”, квартали като Бешикташ, Ортакьой, Арнавуткьой, Бебек и край много луксозни къщи, резиденции и хотели, били някога дворци на султани и величия! Пригответе се за снимки или просто се насладете на момента, отпускайки глава на рамото на любим човек.. Ще започнем нашата разходка от Европейския бряг и ще се върнем обратно по Азиатския, наслаждавайки се на пристани на романтични квартали, джамии, църкви и синагоги, различни религии на едно място!  Ще се насладим на отблясъците на слънцето по фасадите на най-красивите сараи в Истанбул и ще стигнем до един от най-романтичните и загaдъчни обекти на мегаполиса – „Къз Кулеси“! Слизане и посещение на Кулата на девицата. Датираща от времето на Фатих Завоевателя, легендите ще Ви очароват. Изпълнявала различни функции през времето, днес Кулата с морския си фар продължава да показва пътя на корабите.  Свободно време на островчето/макс. 30мин/ за снимки и разглеждане. Екскурзоводската беседа е на микрофон, чува се навсякъде и можете спокойно да се движите по палубите на кораба, да пийнете чашка турски чай или кафе, както и др. напитки.  Връщане на сушата. /около 2 ч./

  ПОДАРЪК: Посещение на Виаленд - местният Дисниленд или новият „ИсФанбул“ + МОЛ - място където всеки може да намери нещо за себе си! Забавления, атракциони, кафенета, заведения за бързо хранене, изискани ресторанти. И разбира се множество магазини на световни марки с големи намаления! Раят за привържениците на шопинга. Както и зеленото ретро - влакче, с което можете да обиколите шопинг центъра, ей така за разкош! Възможност за посещение на "WILD PARK" - дивият свят на джунглата и океана. В парка има обособени зони за забавления за всички вкусове и възрасти. Малките посетители могат да се забавляват в специално обособена зона, предлагаща множество атракциони – влакче с което обикалят умален вариант на целия свят, блъскащи се колички и въртележки, малчуганите дори могат да станат герои във филми в специалния симулатор. Търсачите на силни усещания имат на разположението си влакчета виещи се в облаците, рафтинг, приключение в мрачен сафари тунел, тунел на ужасите и други изненади! В парка има и историческа зона, която предлага разходка по улиците на стария Истанбул, както и пътешествие до 1453 г. в деня на покоряването на града! (*входът за увеселителния парк се заплаща отделно) /ок. 2,5ч/

  Отпътуваме за България. По пътя ще спрем и в търговски център Мигрос, за да напазаруваме, при ваше желание. Но спирането в Лозенград за покупка на баклава, кадаиф, халва, ядки и много други сладки изкушения, както и за вечеря с прочутите Лозенградски кюфтета, е почти неизбежно!

  Късно пристигане в Бургас/ Варна.

  КРАЙ!

   

  Описаната програма е ориентировъчна и може да претърпи промени по реда на изпълнение  на мероприятията или часовете. Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове!

03.09.2022
Цени от 850 лв
Потвърдена
15.10.2022
Цени от 850 лв
Гореща оферта

Цената включва

 • Комфортно пътуване без нощни преходи с турист. автобус (климатик, видеосистема);
 • Настаняването е само в изпитани и проверени 3*/4*/5* хотели със закуски и вечери по цялата програма с изключение на хотела в Истанбул или
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Гранд Анзач 3* или подобен в Чанаккале;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Дабаклар 3* или подобен в Кушадасъ;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Ричмонд Термал 5* или подобен в Памуккале;
 • 1 нощувкa със закуска и вечеря в хотел Дюндар 4* или подобен в Коня;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Бурджу Кая 4* или подобен в Кападокия;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Мартиненз 3* или подобен в Истанбул
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи от лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Посещение на Пергамон с богата информация (входна такса отделно);
 • Посещение на Дома на Дева Мария и Ефес с богата информация (входна такса отделно);
 • Посещение на Памуккале с богата информация (входна такса отделно);
 • Посещение на гроба на Настрадин Ходжа в град Акшехир;
 • Посещение на град Коня и разходка из града;
 • В Кападокия - посещение на музея на открито в Гьореме, подземния град Деринкую, музеят под открито небе „Ючхисар” (входните такси за посочените обекти се заплащат допълнително);
 • Бонус: панорамна обиколка на Кападокия; посещение на Долината на гълъбите; посещение на Долината на камилата; посещение на Долината на отшелниците; посещение на винарска изба с дегустация на вина; посещение на грънчарско ателие за минерални сувенири; посещение на фабрика за кожени изделия с възможност за големи отстъпки (посещава се при възможност в зависимост от свободното време);
 • Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк;
 • Безплатно посещение на Виаленд (само входна такса отделно);
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор лично обслужване от турмениджърите на фирмата ТО;
 • Комплименти - турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;

Цената не включва

 • Доплащане за единична стая - 180 лева;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 69 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) - доплащане по 1,00 лв / на ден при ЗК Лев Инс АД;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 г. до 85 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) – доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗК Лев Инс АД;
 • *Забележка: Туроператора си запазва правото при промяна в тарифата на ЗК Лев Инс АД да коригира цената на медицинската застраховка.
 • Туроператорът предлага сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ с COVID-19 покритие до 3 дни от резервиране и заплащане на тур. пакет срещу доплащане, като цената на застраховката варира от 1,5% - 2,7% от цената на пакетната услуга. За повече информация, моля попитайте при записване;
 • Входните такси на посещаваните по програмата обекти – заплащат се задължително в турски лири;
 • Всички допълнителни мероприятия по желание;
 • ** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;
 • Обяд - местна кухня от всеки район – около 30 лири / един  обяд/;
 • Напитки по време на храненията;
 • Разходи от личен характер

Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по предварителната програма:

 • Входна такса за Пергамон – 42 т.л. + 20 т.л. за лифт
 • Входна такса за Дома на Дева Мария – 25 т.л.
 • Входна такса за античния град Ефес – 72 т.л.
 • Входна такса за варовиковите травертини на Памуккале – 60 т.л.
 • Входна такса за Музея на Мевляна в Коня – безплатно
 • Входна такса за музея под открито небе Гъореме в Кападокия – 54 т.л.
 • Входнa таксa за Крепостта Ючхисар в Кападокия – 9 т.л.
 • Входна такса за подземния град Деринкую в Кападокия – 42 т.л.
 • Посещение на Долината на отшелниците - 18 т.л.
 • Посещение на ритуала на дервишите и танца Сема в Кападокия (няма включена вечеря и напитки) – 25 евро
 • Посещение на турска вечер с фолклорни танци ( включени напитки и ядки) – 30 евро
 • Сафари с камили в Кападокия - 45 евро/човек
 • Полет с балон над Кападокия с лицензирана местна компания, с включени лека закуска преди полета, сертификат и чаша шампанско – 180 евро. Екскурзията "Полет с балон над Кападокия" се осъществява от местни лицензирани компании, като провеждането им не се осъществява при вятър, мъгла и дъжд или по преценка на екипа. Посочената цена е към дата 30.07.2022. Поради повишения интерес към екскурзията на място и спекулативната намеса на местни туроператори и местни компании, цената се актуализира 7 дни преди отпътуване, като туристите ще бъдат уведомени. Окончателната цена се потвърждава от екскурзовода на групата ден преди мероприятието. Ако поради повишение на цените на услугите, неблагоприятни метеорологични условия или по обективни причини посочената услуга не може да бъде извършена, внесената сума ще бъде възстановена в пълен размер. В такъв случай, ТУРОПЕРАТОРЪТ не дължи неустойки и компенсации на ПОТРЕБИТЕЛЯ.
 • Полет с балон над Памуккале с включен трансфер, лека закуска, чаша шампанско, застраховка и сертификат от лизензирана местна компания – цена на място
 • Разходка по Босфора + KIZ KULESI или Кулата на девицата (мин. 20 човека) – 25 евро
 • Виаленд и шопинг центъра (входния билет за атракционния парк се заплаща отделно) – 179 т.л. за възрастни (цени към 2020г.)

*Цените на допълнителните мероприятия се определят от местната турска фирма и могат да претърпят промени

 

Условия за записване:

-  Внасяне на депозит от 30 % при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите. Доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване. Начин на плащане: банков път.

-  Минимален брой за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 25 туриста.

-  Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 20 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1. от ЗТ.

 

Резервация без финансов риск!

Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в случай на :

 • Затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии
 • Наложена задължителна карантина или PCR тест при връщане в България
 • Задължителен тест при влизане в Турция
 • При положителен резултат от PCR тест на пътуващ или член от семейството
 • При отказ в последния момент по други причини, освен гореизброените, клиентът заплаща само направените разходи до момента – например при закупени самолетни билети, платени хотели

Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/. Опция предни места: 2-ри и 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 40.00 лева на човек.
 • Доплащане, в случай че желаете седалката до Вас в автобуса да остане свободна – 300.00 лв.
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт – 2 месеца от датата на пътуването
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ за задължителна застраховка „Отговорност на Туроператор“ с полица № 00080001/13062110000543 / 07.05.2021 г. на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А,, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2021 (00:00ч.) до 31.05.2022г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

 

 • При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.
 • Посещенията на подземните градове не се препоръчва за хора с дихателни, кардиологични проблеми и клаустрофобия. Тези клиенти, които не желаят да влизат, могат да изчакат групата отвън, където има кафенета, сувенирни магазини и пр. За посещението на подземните градове трябва да имате топъл пуловер или друга подобна дреха и удобни ниски обувки, които не се хлъзгат.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
 • Автобусите, които се използват са следните марки: Мерцедес, Сетра, Волво, Ман, Неоплан, VDL (ВДЛ), Бова, Ван Хол, снабдени с климатик, видео, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници. По време на пътуването в автобуса, всеки е задължен да поставя предпазния колан на седалката, която заема.

 

По време на пътуванията „Ертурс“ ЕООД предприема всички необходими предпазни мерки за запазване здравето на своите клиенти и на персонала си, а именно:

 • Измерване на температурата на персонала и на всички туристи преди отпътуването;
 • Ежедневно измерване на температурата на персонала – водач и шофьори;
 • Персоналът на екскурзията работи задължително с маски и когато е разумно – с ръкавици, а на борда на автобусите носенето на маска е задължително за всички участници в пътуването;
 • Поддържане в наличност на дезинфектант и на маски и ръкавици;
 • Ежедневна дезинфекция на автобуса при автобусни програми;
 • Партньорите ни също спазват всички хигиенни изисквания за запазване здравето на туристите: хотелите дезинфектират основно всички стаи след чек-аут, както и общите помещения – по няколко пъти на ден;
 • Водачите на групи и местните екскурзоводи са специално инструктирани да избягват струпването на хора и да работят в условия на изискване за спазване на дистанция.

 

Бъдете здрави и пътувайте с нас!

Направи резервация
Цени от 850 лв
Ранни резервации Ранни резервации
Предстояща дата
03.09.2022
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Радост Николова
+359 886 50 77 33

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Турция