Пълен локдаун в Турция от 29 април до 17 май

Турция Карта Корона Вирус
Турция отново влиза в пълен национален локдаун заради високия брой заразени и починали от COVID-19. Затварянето ще бъде от 29 април и ще продължи до 17 май. Хората трябва да си останат по домовете, с изключение на пазаруване на стоки от първа необходимост и получаване на медицинска помощ. Между областите и градовете ще се пътува само с основателни причини и получаване на разрешение.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наложи пълен национален локдаун от 29 април до 17 май, в опит да ограничи ръста на новите инфекции и смъртните случаи от COVID-19. Хората трябва да си стоят по домовете, движението между градовете и окръзите ще бъде забранено, освен в редки случаи, училищата и детските градини също затварят. Турция отбеляза 38 711 нови случая на заразяване и 353-ма починали за последните 24 часа, показват данни на здравното министерство. Макар че тези числа са по-ниски от тези в средата на април, Турция е четвърта в света сред големите държави по най-нисок прираст на новите случаи на глава от населението.
Реджеп Тайип Ердоган – президент на Турция
Трябва да сведем броя на нашите случаи под 5000 на ден, и то когато Европа навлезе в период на облекчаване на рестрикциите. В противен случай ще се сблъскаме с тежки последствия във всяка област – от туризма до търговията и образованието.
Затова затваряме всичко от 29 април, четвъртък, до 17 май.
Турците ще си останат вкъщи с изключение на ходене до хранителните магазини за основни стоки и нужда от получаване на медицинска помощ. Определени групи, сред които служители на службите за извънредни ситуации и работниците в производството и хранителния сектор, са изключени от забраната. В обществения транспорт ще има ограничение от 50% от капацитета за пътници. Повечето институции в страната ще бъдат затворени.
Преди две седмици бе въведен вечерен час от 19 до 5 часа, както и блокиране на живота през уикенда, но мерките се оказаха недостатъчни да овладеят ситуацията. Тази вълна на пандемията е несравнимо по-голяма от първата, защото на 16 април имаше 63 000 заразени, докато през пролетта на 2020 г бяха регистрирани по 2000-4000 случая на денонощие.