Открийте най-добре пазените тайни на Истанбул

istanbul

Добре дошли в Истанбул, градът, в който се сблъскват древната история и съвременната култура! 

Докато всички знаят за емблематичните забележителности като Света София и Синята джамия, знаете ли, че има множество скрити скъпоценни камъни, които чакат да бъдат открити? 

В този пътеводител ще ви отведем извън утъпкания път, за да разкриете най-добре пазените тайни на Истанбул. Пригответе се да се разхождате из цветни улици, да откривате живи арт сцени и да опитате вкусната улична храна на града. 

Готови ли сте да разгледате истинския Истанбул?

1. Разходка из уличките на Балат

Разходете се спокойно из очарователния квартал Балат, един от най-старите и колоритни райони на Истанбул. Там ще се възхитите на живописните улици и историческите сгради, които датират от византийската и османската епоха. Не пропускайте да се отбиете до известната православна патриаршия Фенер, едно от най-свещените места на православното християнство.

2. Модерния музей в Истанбул

Докоснете се до оживената сцена на съвременното изкуство на Истанбул в Истанбулския модерен музей, който се помещава в реновиран склад край Босфора. Музеят показва както турски, така и международни художници, с акцент върху модерното и съвременно изкуство. Не пропускайте панорамната гледка към града от кафенето на покрива.

3. Дворецът на Ибрахим паша

Една от скритите перли на Истанбул е дворецът Ибрахим паша, сгушен в сърцето на историческия квартал Султанахмет. Построен през 16 век, дворецът някога е бил дом на Ибрахим паша, великият везир на Сюлейман I. Отделете време да разгледате двореца и да научите за неговата история. Това е идеалното място да се отпуснете и да се насладите на красотата на Истанбул далеч от тълпите.

4. Разгледайте Принцовите острови

Избягайте от шума и суетата на Истанбул, като вземете ферибот до Принцовите острови, група от девет малки острова в Мраморно море. Не пропускайте Büyükada, най-големият и най-популярен от островите, с неговите очарователни вили на хълм и разкошна гледка към морето.

5. Открийте уличното изкуство на Kadikoy

Разгледайте оживения и еклектичен квартал Kadikoy в азиатската част на Истанбул, известен със своята оживена сцена на уличното изкуство. Направете пешеходна обиколка с екскурзовод, за да откриете цветни стенописи и графити, украсяващи стените и сградите, създадени от местни и международни художници.

6. Опитайте местната улична храна

Опитайте вкусните и разнообразни предложения за улична храна в Истанбул, които отразяват богатите кулинарни традиции и културното многообразие на града. Опитайте класически ястия като simit (хляб, покрит със сусамово семе), midye dolma (пълнени миди) и kokoreç (агнешки черва на скара) или се отдайте на сладки изкушения като баклава и локум.

7. Посетете Цистерната на базиликата

Върнете се назад във времето и изследвайте мистериозната цистерна Базилика - древен подземен, воден резервоар, датиращ от 6 век. Ще бъдете възхитени от сложните резби и впечатляващите колони, които поддържат огромното пространство. И внимавайте за известните глави на Медуза, които украсяват основите на две колони. 

Ако се чувствате вдъхновени да откриете сами най-добре пазените тайни на Истанбул, защо не се включите в нашата авторска програма за Истанбул? С нашия внимателно изготвен маршрут ще можете да изживеете всички акценти на града, като същевременно навлезете по-дълбоко в неговата култура и история. 

Не пропускайте това незабравимо приключение - кликнете ТУК, за да разгледате нашето предложение!