Нови ограничения във връзка с противоепидемичните мерки в Турция

Турция Пътуване
С настъпването на религиозния за мюсюлманите месец Рамазан /Рамадан/ в периода от 13 април т.г. до 11 май т.г. турските власти въвеждат следните ограничения:
  • Във всичките 81 области на страната през почивните дни се въвежда забрана за излизане от домовете, освен по спешност. В съботните и неделни дни се забранява излизането извън домовете от 19:00 ч. в петък до 5:00 ч. в понеделник.
  • Не се разрешават междуселищните пътувания, освен при наличие на наложителни обстоятелства.
  • На гражданите на възраст над 65 г. и под 18 г. не се разрешава ползването на обществен транспорт.
  • На всички входове и изходи на градовете ще бъдат отворени КПП, които ще следят за спазването на наложените ограничения.
  • Комендантския час се удължава, като през делничните дни се забранява излизането на гражданите извън домовете в часовия диапазон от 19:00 ч. до 05:00 ч. През деня могат да ходят на работа.
  • Чужденците, които се намират в страната с цел туризъм, са освободени от ограниченията на комендантския час.
  • Ресторанти и кафенета, ще бъдат затворени за посещения, като ще могат единствено да доставят храна по домовете;
  • Забранява се провеждането на традиционните за Рамазан събирания по време на храненията – „Сахур“ /закуската/ и „Ифтар“ /вечерята/;
  • В джамиите се забранява извършването на специалната молитва „Теравих Намазъ“, която по принцип се провежда след Ифтар.
  • В дните, в които е наложена забрана за излизане, хранителните магазини, магазините за месо, зеленчуци и ядки ще работят от 10.00 ч. до 17.00 ч.;
Разрешава се работата на всички магазини и фурни, продаващи хлебни изделия;
Всички наложени към настоящия момент противоепидемични мерки, като носене на маски в открити и закрити пространства, спазване на социална дистанция, QR и HES кодове, както и PCR тест за влизане в страната, остават в сила.

Всички желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция, трябва да представят негативен PCR тест. Той следва да бъде направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването не важи за деца под 6-годишна възраст.
Пътниците, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https:/register.health.gov.tr/ .
Изискването за представяне на негативен PСR тест като условие за качване в самолет за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер.