Най-красивите плажове в Турция и как да стигнете до тях

oludeniz

Турция е страна, благословена със зашеметяващи брегове, тюркоазени води, бели пясъци и разнообразна природна красота. Независимо дали търсите релаксиращо бягство, приключенски воден спорт или културно изследване, в Турция ще намерите плаж, който отговаря на вашия вкус и бюджет. В тази статия ще ви представим някои от най-красивите плажове в Турция и как да стигнете до тях от най-близките летища или градове.

 

Плаж Олюдениз и Синята лагуна

Плажът Ölüdeniz е един от най-известните и снимани плажове в Турция, разположен на брега на Средиземно море близо до град Фетие. Известен е със спокойната си и чиста вода, заобиколен от дълга пясъчна коса, която образува Синята лагуна, зашеметяваща природна атракция. Плажът също е популярно място за парапланеризъм, тъй като можете да скочите от планината Babadağ и да се насладите на спиращите дъха гледки към морето и планините. Плажът Ölüdeniz е част от национален парк и защитена зона, така че ще трябва да платите малка входна такса, за да получите достъп до него.

Как да стигнете до там: Най-близкото летище до плажа Олюдениз е летище Даламан, което е на около 60 км. Можете да вземете автобус или такси от летището до Фетие, а след това друг автобус или dolmuş (споделен микробус) до Ölüdeniz. Като алтернатива можете да наемете кола от летището и да стигнете до Ölüdeniz за около час.

 

Butterfly Valley Beach

Плажът Butterfly Valley е друг скъпоценен камък на брега на Средиземно море, близо до град Олюдениз. Това е уединен и девствен плаж, достъпен само с лодка или пешеходен туризъм. Плажът е кръстен на стотиците видове пеперуди, които обитават долината зад него, особено пеперудата Джърси Тигър. Долината също има някои древни руини и водопад за изследване. Butterfly Valley Beach е обявен за природен резерват и дестинация за екотуризъм, с хипи атмосфера и основни съоръжения. Можете да къмпингувате на плажа или да отседнете в някое от дървените бунгала.

Как да стигнете до там: Най-лесният начин да стигнете до плажа Butterfly Valley е с лодка от Ölüdeniz или Kabak. Има ежедневни разходки с лодка, които спират на плажа за няколко часа или през нощта. Можете също така да се разходите до плажа от село Фараля, което е на около 7 километра, но бъдете подготвени за стръмна и предизвикателна пътека.

 

Плаж Клеопатра

Плажът Клеопатра е един от най-красивите плажове в Турция, разположен на брега на Егейско море близо до град Алания. Кръстен е на легендарната египетска царица, за която се твърди, че е посетила плажа с любовника си Марк Антоний. Плажът е с кристално чиста синя вода и фин бял пясък, за който се твърди, че е донесен с кораби от Египет. Плажът е близо и до някои исторически забележителности, като замъка на Алания, Червената кула и пещерата Дамлаташ. Плажът Клеопатра е оживен и популярен плаж с много кафенета, магазини и хотели по крайбрежната алея.

Как да стигнете до там: Най-близкото летище до плажа Клеопатра е летище Газипаша, което е на около 45 км. Можете да вземете автобус или такси от летището до Алания и след това пеша или да вземете друг автобус или долмуш до плажа Клеопатра. Като алтернатива можете да наемете кола от летището и да стигнете до плажа Клеопатра за около 40 минути.

 

Плаж Изтузу

İztuzu Beach е друг невероятен плаж на средиземноморския бряг, близо до град Далян. Това е дълъг пясъчен плаж, който разделя река Далян от морето. Освен това е важно място за гнездене на застрашените морски костенурки (Caretta caretta), които снасят яйцата си на плажа между май и октомври. Плажът е част от защитена зона и има строги правила за запазване на естествената му красота и дивата природа. Можете да посетите спасителния център за морски костенурки в единия край на плажа или да се разходите с лодка по реката, за да видите някои древни скални гробници.

Как да стигнете до там: Най-близкото летище до плажа Изтузу е летище Даламан, което е на около 30 км. Можете да вземете автобус или такси от летището до Далян и след това да вземете лодка или долмуш до плажа Изтузу. Като алтернатива можете да наемете кола от летището и да стигнете до плажа Изтузу за около половин час.

 

Плаж Капуташ

Плажът Капуташ е малък и живописен плаж на брега на Средиземно море, между градовете Каш и Калкан. Разположено е в подножието на стръмен пролом, където поток се влива в морето. Плажът е с тюркоазена вода и златист пясък, в контраст със зелените скали и синьото небе. Плажът е сравнително незастроен и няма съоръжения, с изключение на някои чадъри и шезлонги под наем. Това е чудесно място да се насладите на естествената красота и спокойствието на крайбрежието.

Как да стигна до там: Най-близкото летище до плаж Капуташ е летище Даламан, което е на около 150 км. Можете да вземете автобус или такси от летището до Kaş или Kalkan и след това да вземете друг автобус или dolmuş до плажа Kaputaş. Като алтернатива можете да наемете кола от летището и да стигнете до плажа Kaputaş за около два часа.

 

Резервирайте вашата мечтана почивка в Турция с нас

Ако търсите незабравима и достъпна ваканция в Турция, ние имаме идеалните пакети за вас. Ние предлагаме полети, хотели, трансфери, обиколки и дейности според вашите предпочитания и бюджет. Можете да изберете от нашите готови маршрути или да персонализирате свой собствен. Независимо дали искате да се отпуснете на плажа, да изследвате културата и историята или да се забавлявате, ние имаме по нещо за всеки. Свържете се с нас днес и ни позволете да ви помогнем да планирате вашата мечтана почивка в Турция. Опитайте ни, няма да съжалявате!