Къде да намерите най-автентичните представления с въртящи се дервиши в Турция

Untitled design

Ако търсите уникално и духовно изживяване в Турция, може да искате да станете свидетели на въртящите се дервиши или на церемонията Сема.

Въртящите се дервиши са последователи на персийския поет и мистик Руми от 13-ти век, който основава Ордена на суфизма Мевлеви в Коня. Суфизмът е мистичен клон на исляма, който набляга на любовта, толерантността и връзката с Бог. Ритуалът на въртене е форма на медитация и поклонение, която символизира пътуването на душата към божественото съвършенство.

Дервишите са дълбоко вярващи хора. Когато танцуват, през тях минава силата на Бога. По време на танца дланта на дясната им ръка е вдигната нагоре и приема Силата от Небесата. Силата минава през тялото и през насочената надолу длан на лявата ръка, покрай сърцето, влиза в Земята. Дервишите нито задържат, нито насочват Силата. Те я приемат от Бога и я предават на хората. Дервишът знае, че е инструмент в ръцете на Бога. Той не задава въпроси и не насочва Силата, само я „ретранслира“. Те се движат в хармония с музиката и песнопенията, изразявайки своята преданост и радост.

Въртящите се дервиши са не само културен спектакъл, но и жива традиция, съхранена от векове. През 2005 г. ЮНЕСКО обяви церемонията Сема за нематериално културно наследство на човечеството. 

Ако искате да видите това хипнотизиращо представление в Турция, ето някои от най-добрите места за това:

 

Коня

Коня е родното място на ордена Мевлеви и последното място за почивка на Руми. Тук се намира и музеят Мевляна, който някога е бил манастир Мевлеви, а сега показва реликви и артефакти, свързани с Руми и неговите последователи. Музеят също така е домакин на церемонии с въртящи се дервиши. Можете също така да видите въртящите се дервиши по време на годишния фестивал Мевляна, който се провежда през декември в чест на годишнината от смъртта на Руми.

 

Истанбул

В Истанбул има няколко места, където можете да гледате изпълнението на въртящите се дервиши в исторически условия. Една от тях е къщата музей Галата Мевлеви, която е първата суфийска ложа в Истанбул и сега показва предмети, свързани с културата на Мевлеви. Друг вариант е Културният център Ходжа Паша, който е бил бивш хамам, а сега модерен театър, който използва технология за видео картографиране, за да подобри изживяването на въртящия се дервиш. 

 

Кападокия

Кападокия е известна със своите приказни комини, пещерни хотели и балони с горещ въздух, но има и богато суфийско наследство. Можете да видите как въртящите се дервиши се представят в древен кервансарай, който е бил крайпътен хан за пътници и търговци през средновековието. 

 

Както можете да видите, Турция е очарователна страна, която предлага не само зашеметяващи природни и исторически забележителности, но и богато и разнообразно културно наследство. Един от най-добрите начини да изпитате това наследство е да видите въртящите се дервиши, които ще ви вдъхновят със своята грация и духовност.

Ако желаете да посетите Турция и да станете свидетел на това невероятно представление, ние имаме страхотни пакети за вас. Независимо дали искате да разгледате Коня - градът на Руми, Истанбул - градът на империите, или Кападокия - страната на приказките, ние имаме по нещо за всеки. Свържете се с нас днес и ни позволете да планираме вашето мечтано пътуване до Турция. Няма да съжалявате!