COVID - Актуална информация при пътуване в Турция

Пътуване до Турция
С решение на турското правителство, от 1 юни 2021 г., при преминаване през сухопътните, морски и летищни граници на Република Турция всички пътуващи, следва да представят:
  • отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или
  • бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или
  • сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.
Документите за негативен PCR тест и бърз антигенен тест, следва да съдържат датата и часа на изследването за COVID-19, имената и паспортните данни на лицето, данни за лабораторията извършила изследването, вкл. оригинален печат, доказателство за платена такса за изследването (касова бележка или фактура).  
Заедно с това от 1 юни в страната започва и процес на постепенна „нормализация“, като се предвижда поетапно разхлабване на вътрешните мерки, насочени към овладяване на пандемията от COVID-19.
На настоящия етап в делнични дни и събота продължава действието на комендантския час във времето от 22.00 ч. и 05.00 ч. на следващия ден.
В неделните дни забраната за излизането извън домовете остава в сила считано от 22.00 ч. в събота до 05.00 ч. в понеделник.
Местата за хранене и питейните заведения ще могат да предлагат услуги и обслужват клиенти във времето от 07.00 до 21.00 ч. всеки ден без неделя, като до 24.00 часа ще могат да предлагат услуги за доставки по домовете.
Кафенета, чайни, фитнес зали, спа центрове и спортни съоръжения ще могат да работят от 07.00-21.00 часа всеки ден без неделя.
Считано от 01 юни 2021 г. спортните клубове ще започнат работа в нормален режим.
Масови събирания ще могат да се провеждат в открити и закрити пространства при спазване на определени условия.