Трансилвански приказки или най-доброто от Трансилвания 2022

 • Варна
 • Шумен
 • Разград
 • Русе
 • Букурещ
 • двореца Пелеш
 • Синая
 • Бран
 • Брашов
 • Сибиу
 • Хунедоара
 • Алба Юлия
 • trip calendar icon 4 дена
 • trip bb icon BB - нощувка и закуска
 • trip bus icon С автобус
 • trip people icon Организирано пътуване

Една неразказана кралска приказка!

Много интересна и завладяваща екскурзия, в която ще натрупате впечатления и приятни спомени за истинската Трансилвания -  част от нашата северна съседка.

Ако посетите Румъния ще откриете безброй факти, които са свързали българи и румънци през вековете. Ще разгледате и усетите ритъма на Букурещ - румънската столица, наречен още „Малкият Париж“. Ще се срещнете и със средновековния замък на Влад Дракул, ще се полюбувате на дворците Пелеш - резиденцията на първата румънска кралска двойка Карол І и кралица Елизабета, осмият по големина град в страната Брашов и Черната му църква – най-голяма готическа катедрала в Източна Европа, Синая - перлата на Карпатите. Сибиу или немския Херманщадт - град с немска култура и традиция в сърцето на Трансилвания, старият град на Сибиу - крепостните стени, големият площад, малкият площад с "Моста на лъжите". Замъкът Корвин на унгарския владетел Янош Хуняди, мястото където Влад Цепеш е държан като затворник 7 години

Алба Юлия и Бялата крепост. Един от най-богатите и най-добре пазени градове-крепости в историята на Румъния

Туристическа програма

 • Ден 1Варна - Букурещ - Двореца Пелеш - Синая

  В 05:45ч. Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей /*часът и мястото на тръгване подлежи на уточнение/. Тръгваме в 06:00ч. Кратка почивка в гр. Шумен. Пристигаме в гр. Русе около 09:00ч. и правим една от редовните спирки по пътя. Преминаваме Дунав мост и ГКПП Русе. Пристигане в Букурещ около обяд.

  Панорамна автобусна обиколка на Букурещ + Двореца ПЕЛЕШ + Синая

  Името Букур съответства на българското Радостин?.. Някои учени извеждат етимологията на името от румънската дума „bucurie“ – радост. И наистина румънците са усмихнати и приветливи хора!.. Когато ги помолите да ви упътят, когато ви подават покупката в магазин или отстъпят място в градския транспорт, те винаги любезно казват „Cu plăcere“ [Ку плачере] – С удоволствие...

  По времето на Чаушеско, Букурещ е строен с мисъл, разточителство и френски привкус. Букурещ е украсен с красиви фонтани, които освежават големите булеварди, паркове и градини, които са в изобилие. През последните години Букурещ се е превърнал в един истински модерен град.

  Нашата разходка започва с една от най-полезните и интересни обиколки на космополитен град, като Букурещ, а именно панорамният тур... Целта е да се запознаете с най-големите ценности на града, главни отправни булеварди и улици, забележителности и основни обекти. Много ценна информация дадена от нашия лицензиран гид по време на пътуването ни с автобуса...

  Панорамна автобусна обиколка на града. Свободно време в центъра близо до Парламента и стария квартал Липскани.

  Началото на автобусна обиколка започва от огромният площад на „Съединението“ – Унири, пресечен от т.нар. улица - „румънското Шанз-Елизе“ и продължава с площадът на победата със сградата на Министерския съвет; Природо-научният музей; Авенюто на авиаторите с едноименния паметник; Триумфалната арка - копие на арката в Париж; Полиграфическият комбинат или сградата на пресата; Дипломатическият квартал; Площадът на революцията; Дворецът на Социалистическата партия; Палатът на Парламента – втората по големина административна сграда в света след Пентагона, построена при управлението на Николае Чаушеско..

  Автобусна панорамна обиколка на града – Триумфалната арка, Площада на Победата, Атене, Народния театър, Палата на Парламента /, Патриархалната катедрала и дворец, Площада на Революцията, Площада на Победата, Кралския дворец.

  След като стигнеш до Триумфалната арка трябва да се върнеш обратно на юг, за да

  минеш покрай Революцията, Кралския дворец и да спреш на Парламента. А после пак

  да минеш по първата част на маршрута, тръгвайки към Синая. Става едно повторение,

  но за това ще поговорим.

  След тези приятни моменти около 13:30ч. отпътуваме за Двореца „Пелеш“ – най-касивият дворец! Пелеш е бил резиденция на румънския кралски двор и приковава вниманието ни  с пълната си архитектурна хармония – чудесни тераси, готически кули, множество статуи и фонтани и голямо разнообразие на строителни материали. Смайваща е също и вътрешната му архитектурна украса.        

  Построен е от румънския благородник Михай Кантакузино.

  Отправяме се  към долината на река Прахова, която с право е спечелила името „Райската врата на Карпатите”. Тук се е сгушил курортния град Синая. Името на града е свързано с манастира построен тук през 17 век от румънски благородник, след завръщането му от Светите места и Синайския полуостров в Египет. Градът е част от курортен комплекс, подходящо място за зимна ски ваканция или лятна почивка. След автобусната ни и пешеходна обиколка се настаняваме в хотела.

  По желание: вечеря в ресторанта на хотела (срещу доплащане) или при възможност вечеря в ресторант с музикална програма,  жива музика, разнообразие от танци и добро настроение (срещу доплащане).

  След много приятни емоции е време за нощувка.

 • Ден 2Бран - Брашов - Сибиу

  Bună dimineața/буна диминяца или както вече знаем да се поздравяват местните за добро утро.

  След закуска около 08:00ч. освобождаваме хотела. Следва приказка за крале, замъци и вампири..

  Този ден включва: обиколка на Бран и замъкът на Дракула + фото пауза на Ръшновската крепост + обиколка на Брашов + пешеходна обиколка на градовете + обяд + нощувка в Сибиу

   

  Пристигаме  в трансилванското градче Бран около 9:00ч.. Мястото, към което се отправят всички безспорно е замъка „Бран”,  известен най-вече като Замъка на Дракула. Ще имате време за разглеждане на замъка и свободно време. Тук се намират най-големите румънски тържища на сувенири от всякакъв вид и млечни продукти, които можем да опитаме и да закупим!

   

  Продължаваме обиколката си по пътя на кралете! в град Рашнов и неговият  замъкът Ръшнов (Rasnov Castle).Той е внушително средновековно укрепление, което доминира над околния район и едноименния румънски град от своя хълм. Средновековната крепост Ръшнов е издигната някъде през 13 век, по времето, когато тукашните територии са завладяни от татарите. В началото на 13 век замъкът Ръшнов се появява на хълма, като основната му цел е да зашитава местното население и това в околните села при евентуални нападения. В този най-ранен етап от историята си замъкът Ръшнов няма местен феодал или владетел. Въпреки това солидното укрепление устоява на множество опити за превземане.

  Пристигането ни в Трансилванския град Брашов е около 12:00ч. 

  Брашов е разположен в сърцето на чудесен румънски край. Живописното му месторазположение и благоприятния му климат го правят още по-привлекателен. В туристическата ни програма са включени: бившето Кметство в стил необарок с високата кула, Черната църква, строена в късно готически стил. Фасадата й е украсена с разнообразни фигури, а по време на обиколката ни ще научим интересни факти за нейния строеж, интериорни елементи и легенди. В свободното време може да се посети и тя. Ще видим и църквата “Св. Бартоломей” – най-старият архитектурен паметник в града, най-тясната улица в Европа – Сфори и др. Панорамната ни автобусна обиколка е с продължителност от около 30мин., пешеходната също. Екскурзията ни в този живописен средновековен град включва и свободно време с възможост за обяд(ок. 2 часа). С лифт можете да се изкачите по планината Тампа и да видите от птичи поглед магнетичния Брашов. Или около площада със сградата на старото кметство има многобройни кафенета, ресторантчета и магазини, където можете да се разходите из техните улички и да усетите атмосферата на това романтично градче.

  Около 15:30ч. отпътуваме от Брашов и се отправяме към последната ни дестинация за деня, а именно – приказният град Сибиу. Пристигаме в града за вечеря. Настаняване.

 • Ден 3Алба Юлия - Хунедоара - Сибиу

  Отново Bună dimineața/буна диминяца! Ден за приключения в Трансилвания...

  По желание: След закуска отпътуване по маршрут Алба Юлия, Хунедоара.

  Aлба Юлия (Бълград) – от времето на хан Крум 805 г. наричан още „Бялата крепост“ Забележителностите, които ще посетим са: Старата крепост над града; Княжеският дворец; Православната църква на коронясването; Музей на Обединението; Библиотеката.

  Град Алба Юлия е голям културен и исторически център в Румъния, разположен на бреговете на река Муреш. Градът се свързва с две от най-важните събития в историята на страната - официалното обявяване на присъединяването на област Трансилвания към земите на Румъния и коронацията на първите управлявали вече обединената румънска държава - крал Фердинанд I и кралица Мария. Разглеждане на основните забележителности на града - цитаделата „Алба Каролина“от XVIII век, уникална със своите шест порти; католическата катедрала „Св. Михаил“; Катедралата за коронация; Националния музей на съединението; библиотеката; руините на княжеския двор от XVI век.

  Екскурзията ни продължава към Замъкът на Хунедоара / Замъкът на Корвините/- счита се за най-ценния обект на готическото архитектурно наследство. Най-известния обитател е унгарския крал Ян Хуниади. Едно от местата, което е обитавал Влад Цепеш Дракула /редица уреди за мъчения/. По късни векове собственост на Хабсбургите.

  Замъкът Хуняди или Замък Корвин е замък в трансилванския град Хунедоара, днешна Румъния. До 1541 г. той е в Кралство Унгария, а по-късно - в Княжество Трансилвания. Изграден е главно в готически стил, но има елементи и на ренесансовата архитектура. Има високи и здрави отбранителни кули, вътрешен двор и подвижен мост. Легендата гласи, че Влад III  (по-известен като Влад Цепеш, или Влад Дракула) е държан като затворник 7 години, след като пада от власт през 1462 г

  След приказната ни разходка се връщаме в Сибиу. Пешеходна разходка в центъра на града – Големия, Малкия площади, Кулата на съвета, Моста на лъжците, Площад Хует – немското училище, музеят „Брукентал”, Евангелистката църква. Свободно време за разходка.

  Сибиу –наричан още „малката Виена” или градът на къщите с очите.

  Градът се счита за един от най-красивите градове в Румъния , а през 2007 г. беше избран за културна столица на Европа, /при влизането на Румъния в европейския съюз/. Основан е от германски заселници през 12 век. През 14 век е бил вече важен търговски център. Сибиу се превърнал в най-важния германски етнически град заедно със седемте града дали по-късно немското име на Трансилвания - Siebenbürgen, което в превод означава "седем крепости". Центърът на града е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Посещение на Фестивала на средновековните обичаи и изкуство .Всяка година в края на месец Август в сърцето на Трансилвания се провежда фестивал на средновековните обичаи и изкуство. Събитието се провежда на големия площад в Сибиу , който става арена на рицарски битки , дефилета със средновековни носии , концерти с музика от тази епоха и пазар със стоки , храни и напитки , характерни за средните векове. Средновековните изкуство и култура слизат от крепостта, легендите оживяват. Свободно време за пешеходна разходка из забележителния трансилвански град Сибиу – крепостните стени, Големия площад – католическата църква „Св. Троица”, Кулата на Съвета, Малкия площад, Моста на лъжите, плoщад „Хюет”, Евангелистката църква „Св. Богородица", двореца Брукентал .Нощувка.

  Градът е разделен на две, тъй като през него минава река Цибин. Сибиу е един от най - важните културни и религиозни центрове в Румъния, също е и основна транспортна точка. Старият град на Сибиу е разположен на хълм, на 200м от брега на река Цибин, и е вписан в списъка на ЮНЕСКО през 2004г. Той е разделен на две части – горна и долна част. Долната част на града е модернизирана и индустриализирана. Единствената запазена забележителност там е най – старата църква в града, датираща от 1292г. В Горната част са съсредоточени повечето интересни забележителности като двореца Брукентал – важен бароков паметник, построен през периода 1777 – 1787г. , синята къща (барокова сграда от XVIII век), йезуитската църква, крепостните стени (построени от глина и много запазени) и др. Музеите в града са организирани на две места - националния музей Брукентал и националния музеен комплекс Астра. В Сибиу се организират и множество фестивали – престижния фестивал на театъра (края на май), летния фестивал Артмания, рокфестивала Трансилвания, джаз фестивал, фестивала „Карл Филч“ за млади класически пианисти, „Астра филм“ - фестивал за документални филми и др. 

   

  По желание - вечеря. Нощувка.

 • Ден 4Букурещ - Куртя де Арджеш - Варна

  След закуска около 08:00ч. освобождаваме хотела.

  Отпътуване за България + шопинг в Букурещ

  След закуска потегляме към Букурещ. Тъй като сме разгледали част от града още първият ден, по път към дома ще удовлетворим и нашите желания за шопинг в Румънската столица. Уикенда е време за пазаруване. Съботите и неделите все по-често минават под знака на разпродажбите и винтидж събитията. Само малко повечко леи са ни нужни и готово.. Затова смело се отправяме към нашите две планирани места в най-голямата търговска зона в града!.. Пристигаме там около 14ч. и посещаваме МОЛ Баняса (Mall Baneasa) и/или ИКЕА, които се намират непосредствено едно до друго и са последната спирка на румънска територия в нашата програма. Свободно време за обяд и покупки около 3 часа..

  С много настроение и положителен заряд отпътуваме към България около 17:00ч. Пристигаме вечерта по маршрут Букурещ – Русе – Варна. Край на програмата!

  На връщане вместо да се отклоняваме за Букурещ заради МОЛа, може да се мине покрай

  манастира Куртя де Арджеш. Той е една от най-известните забележителности в тази част

  на Румъния. Резиденция не епископи и князе на Валахия. Там се погребват румънските

  крале и кралици. Пътят Сибиу – Русе (през Питещ) е около пет часа и манастирът се пада

  на около два часа и половина след Сибиу.

  И дали пък няма някой МОЛ в Питещ?

  Оферта, на която не може да откажете!

21.10.2021

Цената включва

 • Комфортно пътуване без нощни преходи с турист. автобус (климатик, видеосистема);
 • Безплатно ще ви бъдат поднесени подаръци и изненади;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Синая
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Сибиу
 • КОМПЛИМЕНТ КЪМ КЛИЕНТА: Панорамна обиколка на Букурещ с професионален гид
 • Посещение на “Замъка на Дракула” в Бран с екскурзоводска беседа, входна такса - отделно;
 • Туристическа обиколка на Брашов с екскурзоводска беседа;
 • Посещение на двореца “Пелеш” в Синая с екскурзоводска беседа, входна такса - отделно;
 • Посещение на манастира Синая с екскурзоводска беседа входна такса - отделно;
 • Такси преминаване Дунав мост;
 • Пътни такси в Румъния;
 • Водач от фирмата организатор;
 • Професионален лицензиран екскурзовод на български език;

Цената не включва

 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 69 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) - доплащане по 1,00 лв / на ден при ЗД "Лев Инс";
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 г. до 85 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) – доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗД "Лев Инс";
 • Допълнителни екскурзии по желание
 • Входни такси на посещаваните обекти
 • Разходи от личен характер

*Забележка: Туроператора си запазва правото при промяна в тарифата на ЗД "Лев Инс" да коригира цената на медицинската застраховка.

 • Замъка „Бран“ – 40 леи/ възрастен;2 5 леи/ ученици (входна такса)
 • Черната църква в Брашов- 10 леи/ възрастен: 3 леи/ ученици (входна такса)
 • Замъка Пелеш /стандартен тур /- 30 леи/ възрастен; 8 леи/ студенти и ученици (входна такса)
 • Синайски манастир - 5 леи/ възрастен; 2 леи/ученици (входна такса)
 • Вечеря в трансилвански ресторант в Синая със специална програма, много музика и танци – 20 евро/ възрастен; или
 • Вечеря в ресторанта на хотела в Синая с музикална програма – 17 евро/ възрастен/дете; или
 • Вечеря в ресторанта на хотела в Синая (сет меню) – 16 евро/ възрастен/дете;
 • Вечеря в ресторанта на хотела в Сибиу – 15 евро / възрастен/дете;
 • Посещение на Замъкът Корвин в Хунедоара, Кулата на съвета и Алба Юлия с професионален гид при мин. 25 човека - 15 евро , отделно - входни такси: Корвин – 25 леи за възрастен; Алба Юлия – 15 леи за възрастен)
 • Посещение на МОЛ Баняса и/или Икея в Букурещ
 • Курортна такса – на място;

Важно: Допълнителните мероприятия (без входните такси за посочените обекти) могат да се заявят при записване и сключване на договор за организирано пътуване и да се заплатят по време на пътуване до влизане на територията на Румъния.  Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста.

 

 • Записване: внасяне на 30 % от цената депозит при записване и сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва до 14 дни преди датата на отпътуване;
 • Начин на плащане: банков път
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 35 туриста; При група от мин. 15 туриста, доплащане - 35лв/човек
 • Нямадопълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната.
 • Туроператорът предлага възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.

ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ за задължителна застраховка „Отговорност на Туроператор“ с полица № 00080001/13062110000543 / 07.05.2021 г. на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А,, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2021 (00:00ч.) до 31.05.2022г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

 

Необходими документи: лична карта с 6-месечна валидност към датата на заминаване;

За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите / оригинал + 2 копия/ + документ за самоличност на детето /задграничен паспорт или лична карта от 14 год възраст/ + 2 копия от акта за раждане;

1 румънска лея – 0,50 лв /ориентировъчен курс/

Направи резервация
Цени от 285 лв
Гореща оферта
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Радост Николова
+359 886 50 77 33

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Румъния