ПРИКАЗКИ от КИЛИКИЯ и МЕСОПОТАМИЯ

 • София
 • Адана
 • Тарсус
 • Антакия
 • Газиантеп
 • Зеугма
 • Халфети
 • Шанлъурфа
 • Гьобекли Тепе
 • Дара
 • Дейрюлзаферан
 • Мардин
 • Мидят
 • Хасанкейф
 • Диарбекир
 • trip calendar icon 7 дена
 • trip bb icon HB - закуска и вечеря
 • trip bus icon Комбиниран транспорт
 • trip people icon Организирано пътуване

Една неразказвана до сега приказка от земите на Киликия и Месопотамия, носещи в себе си истории, мистика, бит и култури, феномени и съкровища, кулинарни изкушения и спиращи дъха гледки! Елате с нас и нека заедно да изживеем това вълшебство в една много древна част от света. Места, за които е много трудно да се разкаже с думи и като си там не ти се иска да си тръгнеш...

А когато всяко пътуване започва от сърцето, то остава завинаги там!

Туристическа програма

 • Ден 1София - Истанбул - Адана

  Пристигане в гр. Адана с полет на Турски авиолинии. Настаняване в хотел. Нощувка.

   

 • Ден 2Адана - Тарсус - Адана ок. 100 км

  Закуска. Отправяме се към град Тарс /на турски Tarsus/ в провинция Мерсин. Ще посетим родното място на Св. Павел «апостолът на народите», заедно със средновековната църква, по-късно превърната на джамия, където се е извършвало коронясването на арменските килийски крале. Известност придобива и къщата на Св. Павел, както и кладенецът, чиито води се смята, че имат лечебни сили.

  Интерес предизвиква и фактът, че точно в този район и на това място Марк Антоний и Клеопатра са се срещнали за първи път. Историята за Клеопатра и Тарс започва още през 41г. пр. Хр., когато римският държавник Марк Антоний планира да я използва като съюзник по време на инвазията срещу империята. Клеопатра пристига в лодка, пълна с цветя, във великолепен кораб със златен нос, лилави платна и сребърни весла. Докато музикантите свирят, Клеопатра се е излегнала под златна арка, облечена като Афродита, гръцката богиня на любовта. Вярва се, че Клеопатра влиза в града през пристанищната порта на града, но портата, която понастоящем е част от съвременния Тарс, вероятно е построена по-късно. Така или иначе, тя носи името си, за да отпразнува невероятното си присъствие в древния град.

  Няма посещение в Тарс, без да се отдаде и нужното внимание на гробницата на пророка Даниел и нейните впечатляващите религиозни детайли.

  Отпътуване обратно за Адана и попътно разглеждане на центъра, заедно с римския мост над река Джейхан - един от най-старите, каменни мостове в света, действащ и до наши дни, построен от император Адриан през IV век. Свободно време.

  Адана е петият по население град в Турция. Разположен на тридесетина километра във вътрешността на страната, градът е вратата на Киликийското поле, наричано в съвременна Турция Чукуровско поле, широко разстилащо се в равна и плодородна земя, лежаща югоизточно от планината Тавър. На север Адана е заобиколена от язовира Джейхан, построен през 1956 г. За много турци думата „Адана” се свързва с кебап, памук, портокали и много горещо време. В различни периоди от съществуването си, градът принадлежи на редица държави и империи - Римска, Византийска и Османска, на Киликийското арменско кралство, и това несъмнено оставя своя отпечатък върху неговата архитектура и култура. Заслужава си да се разгледат красивите джамии, старите турски бани, покриятият базар и други. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 3Адана - Антакия - Зеугма - Газиантеп ок. 385 км

  Закуска. Отпътуване от гр. Адана и пристигане в Антакия /на турски: Antakya/.

  Днес ще посетим град изтъкан от различни култури и цивилизации, в който има нещо съвсем различно от останалите турски градове – едно усещение, че си буквално на края на света! Огромни скалисти хълмове, пещерни отвори, повече църкви, отколкото джамии.

  Изключително важен център на християнството, градът се е наричал Антиохия и самият апостол Петър е проповядвал по тези земи. Ще видим уникалната каменна църква „Св. Петър“, разположена в естествена пещера на един от хълмовете на града, в която за първи път последователите на Исус Христос наричат себе си „Християни“!

  Антиохия – приказен древен град, който постепенно е превърнат в модерен средиземноморски такъв, с арабски оттенък.

  Не можем да напуснем града без да сме опитали местният специалитет или царят на десертите - кюнефето, тъй като родината на този невероятно вкусен сладкиш е именно Антакия. Сладко вълшебство, нещо като разтопен кашкавал в средата, притиснат между пресен кадаиф, с най-добрия шам-фътък от региона! Да ви е сладко!

  От тук пътят ни е само един, към градът на мозайките, гастрономията, баклавата и много други – Газиантеп!

  Когато някой е в Газиантеп, градът „герой“ – gazi, както самият Ататюрк го нарича, посещението на Музея на мозайките е задължително.

  Древната Зеугма е основан от генерал в армията на Александър Велики. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г, когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място било арена на майстори, които се съзтезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии. Мозайките на Зеугма са с удивително качество и изящество, но една малка фреска се превръща в загадка, гордост, а вече и емблема на града – Лицето на Менада! Тя е измайсторена с такава деликатност, че напомня на великия Леонардно Да Винчи. Очите на момичето те фиксират независимо къде се намираш в залата. И до ден днешен има спорове на кого принаджелжи това лице. Не са малко хората, които смятат, че това е портрет на Александър! Други смятат, че това е момиче – циганка и затова всички я наричат така. Отговорът на тази загадка може да се появи скоро, тъй като ще бъдат събрани на едно място, за първи път след повече от век, останалата част от фреската – тялото, която се намира в САЩ. /Разглеждане ок. 1 ч./

  Забележителност в града е Цитаделата, известна още като Калето, разположена в центъра на града. Крепостта е основана по Римско време, но нейната роля е особено важна по време на Първата Световна война, когато тук се водят мащабни битки между френската и турската армии. За кратко градът е бил под френско влияние, подобно на Сирия, която дълги години е била френска.

  Древният Антеп е единственият град в Турция, който е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, заради гастрономията. Има защо!  В него 252 лицензирани традиционни ястия, като само кебапите са тридесет и два.

  Прочутият „шамфърстък“, който ние много обичаме, в Турция се нарича „антепфъстък“. Някаква регионална ревност, най-вероятно. На старата чаршия, която ще имаме удоволствието да посетим ще срещнем много баклаваджийници, но най-известната и важната е „Гюллуоглу“ – Синът на розата, създадена още от 1850г. В нея няма да видите обикновена баклава с орехи, а само от специалната с антепкси фъстък. И нека чуем Махмуд – един от пра-пра внуците на майстора, коя е добрата баклава –„тя трябва да има точни съставки, а сиропът да е толкова, че когато обърнеш тавата на опаки да не изпадне нищо. Ако има повече сироп или по-малко, всичко ще падне на земята“. Обича и да го демонстрира! Корите трябва да са толкова тънки и така добре обработени термично, поляти с горещия сироп, че когато притиснеш баклавата с език към небцето, те трябва да се топят. Повярвайте ни, топят се! Всички, в Турция смятат, че антепската баклава е най-добрата! Уверете се и Вие.. За другия емблематичен антепски десерт наречен „катмер“, приготвен с рафинирано краве масло, което ухае божествено, не смятайте калориите, а си представяйте удоволствието..

  Градът е известен и със своите джигерджийници, където хората сядат, за да опитат именно този специалитет от дроб. Всеки един от субпродуктите си има отделен начин на приготвяне – пилешки, телешки, агнешки. Значение има и нарязването, и подправките. И само тук те имат този чуден антепски привкус.

  В Газиантеп има и много работилнички, от където могат да се купят джезвета, съдове за готвене и безброй други джаджи, но всички изработени от мед, затова още го наричат и градът на бакърджиите.  Настаняваме се в хотела. Разходка и свободно време. Вечеря.

 • Ден 4Газиантеп – Халфети – Гьобеклитепе - Шанлъурфа ок.250 км

  Закуска. Отправяме се към градът на черната роза – Халфети и по път обширни градини с шам фъстък и маслини.

  Изтокът винаги е бил извор на мистика и множество загадки. Една от тях е забулената в тайни черна роза на Халфети. Тя е едно от най-редките растения на света! Отглежда се само тук и никъде другаде. Подхранва се от водите на р. Ефрат и изисква определено ниво на рН и въпреки че цъфти червена, с напредването на лятото тя се превръща в черна.

  Според разказите на местните хора, прочутата черна роза е растяла единствено в стария град Халфети. Селището датира от 855 г. пр.н.е. и е било разположено на източния бряг на р. Ефрат, на 120 км от Урфа. По проект „Югоизточен Анадол“ през 90-те години на XX век е започнато строителство на язовира Биреджик, който влязъл в експлоатация през 2000 г. Старият град Халфети бил потопен, а жителите му (близо 2500 души) били преместени в „новото” Халфети, на разстояние около 10 км от старото населено място. При преместването си хората взели черните рози с тях. Обаче розата, известна като „арабската булка” или „арабската красота”, не виреела на новото място. Почвата на стария Халфети, подхранвана от водите на Ефрат, била различна. След намесата на областни служители били събрани резници от растението. Засадили ги в оранжерии близо до първоначалното му място с цел да имитират оригиналните им условия. В резултат на това цветето било спасено от изчезване. Розата на Халфети може да расте и в други региони, но когато цъфти, загубва черния си цвят и става класически червена. Естественият пигмент се нарича антоцианин, който е естествено цветно съдържание, намиращо се в боровинките и малините. Черните рози обикновено цъфтят само 2 пъти на 1 година за 15 дни.

  Според вярванията черната роза не носи смърт, а има положително символно значение. Цветът й символизира началото на нещо ново, голяма промяна, смъртта на старите навици и началото на нова ера на надежда и мир, черната роза може да донесе огромна радост.

  Обяд и разходка с лодка над потъналия град Халфети – Анадолският Бодрум!

  С лодка ще преминем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост Румкале (Rumkale), построена от асирийците, по-късно превземана от византийски и арменски армии. Селджукските турци и османците запазили крепостта, която са използвали, за да затвърдят исляма в Анадола. Ще видим и „потопеното“ минаре на местната джамия във водата и още много чудновати гледки..

  Миналата 2019г. е обявена от Министерството на културата и туризма на Република Турция за година на Гьобекли тепе и широко отворя врати за нас!

  Гьобекли тепе представлява изключителна ценност за световните антропологични изследвания, а през 2018 г. бе включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той един от най-древните известни мегалити в света като възрастта му се определя на около 12 000 години, което го прави с 4 хиляди години по-старо от Пирамидите в Египет и със 7 хиляди години по-старо от Стоунхендж в Обединеното кралство. Определен в началото като неолитно селище, със следи от византийски и ислямски гробища, чудният мегалит се извисява на около 300м над планината, от където праисторическите хора са имали възможност да наблюдават стада диви животни, полета с ечемик, плодни дръвчета и плаващи в течащите наоколо реки мигриращи пернати. Според думите на немския археолог Клаус Шмид – истински рай, който вероятно е привличал голям брой ловци от Африка и Левант. И тъй като не е открил доказателства за човешко население, трайно населявало Гьобекли тепе, той вярва, че това е сътворено от хора място, използвано за поклонение от безпрецедентен мащаб – първият храм в света, построен върху възвишение.

  Древното съоръжение е впечатляващ пример за сръчност. Състои се от побити каменни колони с изображения на диви животни, подредени в кръгове с еднакво разположение и две колосални Т-образни колони в центъра, заобиколени от по-малки камъни, гледащи навътре. Почти всички колони в Гьобекли тепе имат различни животински релефи, като преобладават не тези на ядивни животни, а на страшни същества – лъвове, скорпиони, паяци и най-вече лешояди. Някои култури смятали, че тези големи птици пренасят плътта на мъртвите в рая. На част от каменните стълбове са разпознати и символи с безспорно астрономическо значение като тези на слънцето и луната. Това, както и различната ориентация на централните стълбове са дали повод на някои изследователи да смятат, че това не е просто храм, а преди всичко обсерватория с цел наблюдение на небесни обекти като планети и съзвездия. И да спрем до тук, всичко останало на място, но завършваме с думите, че изследванията на мегалита са изключително ценен принос към познанията за зората на човечеството и превръщат Гьобекли тепе в своеобразна „лаборатория“, криеща тайните за създаването на човешката цивилизация. /Разглеждане ок. 1,5 ч./

  Отправяме се към районът на Урфа, понастоящем Шанлъурфа, който е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че наблизо, в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските, и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Аюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси, македонци, римляни, византийци и кръстоносци.

  Мюсюлманският свят е превърнал този град в голям поклоннически център, регионална Мека за хората, живеещи в радиус от около 1000 километра. Те вярват, че в една от пещерите в центъра на съвременния град е роден Ибрахим (Aвраам) – един от най-важните пророци в исляма.

  Разходка и богата беседа из разкошната градина с канали. До джамията Halil-ur-rahman, една от най-красивите в Урфа, има езето с шарани, които хората хранят. Казват, че всеки, който улови риба ще ослепее. Езерото е на мястото, където Цар Немрут искал да изгори Авраам като жертва. Бог обаче се намесва, превръщайки огънят във вода, а въглищата от кладата в риби. Вместо да изчезне в пламъците, светецът литва във въздуха и пада върху легло от рози. Дали розите са били черни, това остава загадка…

  Свободно време на езерото със свещените риби, чаршията и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 5Шанлъурфа – Дара – Дейрюлзаферан - Мардин ок. 250 км

  Закуска. Пътуването ни става все по-вълнуващо и все по на юг. Ще посетим древният град Дара или Ефес на Месопотамия! Намиращ се само на 30 км югоизточно от Мардин още в миналото градът е имал стратегическо значение. Името си носи от Дарий I, а в оригинал от персийски “Darayavaush” означава “крал”. След победата на Александър Велики над персите този регион преминал под господството на Селевкидите. По-късно град Дара е бил завладяван последователно от римляните, византийците и арабите, след което районът е включен в турските територии. /Разглеждане ок. 1 ч./

  „Шафраненият“ манастир Дейрулзафаран в продължение на почти цяло хилядолетие е седалище на патриарха на Сирийската православна църква до 1932г. Има общо 365 стаи, като само част от комплекса е достъпна за посетители – вътрешния двор, старата църква и още няколко помещения. Прекрасен манастир, в асирийски стил, заобиколен от маслинови и нарови насаждения.

  Отпътуване за Мадрин – турския Йерусалим, разположен на границата между Анадола и  Месопотамия, следващият уникален град в турския югоизток! На арамейски името означава „крепост“. Каменната архитектура на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества - Сурияните. Мардин и стъпаловидно разположените му сгради, изградени от златист вулканичен камък и сливащи се с хълма, както и богатата им декорация, превръщат града в истински архитектурен шедьовър. Мардин е странно, приказно място, което не прилича на никое друго!

  Заедно, ще имаме уникалната възможност да разгледаме забележителностите на града: Голямата джамия - Улу  Джами или най-важния религиозен храм в Мардин, Зинджирие медресеси – ислямско училище, красива сграда с декорации на стени и тавани от 1385г., църквата  Кърклар – Свети четирдесет мъченици, построена през 569 г., старият град и украсените с каменна резба къщи, магазини за антики и сувенири, които ще отнесете с вас, разказвайки ви приказки от Библейски времена, лабиринтите от улички и ще опитаме от най-хубавата турска леблебия, както и символът на града – „сините бонбони“. Свободно време за разходка в перлата на Югоизточна Турция. Вечеря в хотела. Нощувка.

 • Ден 6Мардин – Мидят - Хасанкейф – Диарбекир ок. 250км

  Закуска. Днешният ден е посветен и на гр. Мидят и ако феновете на турските сериали се досещат за филма “Завръщане“ или Sila в оригинал! Очакват ни красиви моменти..

  Пътят до Мидят е кратък, около 45 км. Разбира се, спирка в нашата програма е и мястото или конакът, където е сниман филмът, както и свободно време за разходка и пазар на изумителните украшения от сребро и филигран. Ще посетим и православният манастир Мор Габриел, който и днес служи като център на сурияните. При възможност се отбиваме в завода за производство на известното суриянско вино, след което започва пешеходната ни разходка по старите каменни улици на Мидият. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари /telkyari/ сребро – финни нишки вплетени по уникално красив начин.

  Продължаваме пътуването си към древния град Hasankeyf, разположен на брега на р. Тигър.

  Хасанкейф има история, обхващаща хилядолетия, като разкопките разкриват останки от преди 3000г. Повечето от пещерните жилища в скалите, в които и до ден днешен живеят хора, са на около 2000 години.  Със странните си пещери, както и руини насред реката, той наподобява декор на исторически филм! Наричато го още Библейският Хасанкейф. Той е селище с хилядолетна история, край което са съхранени останките на древната столица на турското царство Артуклу. За съжаление Хасанкейф е планиран да бъде наводнен след завършването на поредния мега-язовирен проект. Гледката е повече от сюрреалистична – древни руини, църкви, крепост, обитавани пещери и тежки машини! Мястото е уникално и малко тъжно. Отпътуваме към най-атрактивният и дълъг за средновековните разбирания мост над р. Тигър.

  Пристигаме в гр. Диарбекир още един град на контрастите. Забравете всичко до сега, което знаете и сте чували за това място, просто гледайте и се наслаждавайте на това, което виждате.. Уникално е! И към края на днешния ден, сладко изморени, но удовлетворени и обогатени, настаняваме се в хотела. Вечеря. Нощувка.

   

 • Ден 7Диарбекир – Истанбул – София

  Ранна закуска. Освобождаваме стаите и отпътуваме за България. Отнасяме със себе си снимки и емоция за цял живот!

  КРАЙ!

27.10.2020
Цени от 950 лв
Ранни резервации

Цената включва

 • Комфортно пътуване с турист. местен автобус, марка „Мерцедес“ (климатик, видеосистема)
 • Настаняване в изпитани и проверени 3*/4*/5* хотели със закуски и вечери по цялата програма
 • 2 нощувка със закуска и вечеря в Адана в хотел 4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Газиантеп в хотел 4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Шанлъурфа в хотел 4-5*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Мардин в хотел 3-4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Диарбекир в хотел 4-5*;
 • Туристическа програма в Тарсус и посещение на църквата на Св. Павел;
 • Туристическа програма в Адана;
 • Туристическа програма в Газиантеп и разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп (входна такса отделно);
 • Туристическа програма в Халфети;
 • Туристическа програма в Шанлъурфа;
 • Посещение на Гьобекли тепе(входна такса отделно);
 • Посещение на античния град Дара;
 • Посещение на манастира Дейрюлзафаран;
 • Туристическа програма в Мардин;
 • Туристическа програма в Мидят;
 • Туристическа програма в Хасанкейф;
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор;

 

Цената не включва

 • Самолетен билет на авиокомпания Turkish Airlines: София - Истанбул - Адана / Диарбекир - Истанбул - София - 250 евро към януари 2020 г. Цената на билета подлежи на препотвърждаване при резервация и се заплаща на 100%.
 • Входните такси на посещаваните по програмата обекти
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) - доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс ;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) – доплащане по 3,50 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс;
 • Всички допълнителни мероприятия по желание
 • Разходи от личен характер

Входна такса за Музей на мозайките в Газиантеп – 24 т.л.

Входна такса за Гьобекли тепе – 36 т.л.

Посещение на традиционна турска вечер в гр. Шанлъурфа (няма включени напитки) – на място

Разходка с лодка по езерото в Халфети – на място

*Цените на допълнителните мероприятия се определят от местната турска фирма и могат да претърпят промени

** Посочените музейни и входни такси са с информативен характер съобразно Вашето свободно време и интереси. Агенцията не носи отговорност при промяна на дадена входна такса. Всички входни такси се заплащат на място.

 • Внасяне на 50 % от цената депозит при записване и сключване на договор за туристически пакет до 3 дни от резервиране, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното плащане на услугите; доплащането се извършва до 30 дни преди датата на отпътуване;
 • Начин на плащане: банков път
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 30 пълноплащащи туриста;
 • Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 30 дни преди датата на тръгване;
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната, но във връзка с епидимиологичните условия е възможно въвеждането и извършването на бърз тест за COVID-19.

 

ТУРОПЕРАТОР ЕРТУРС ЕООД има сключен застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ с полица № 00088054/13062010010607/29.05.2020 г.  на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А,, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2020 (00:00ч.) до 31.05.2021г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

 

 • Необходими документи: международен паспорт с мин. валидност 3 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители;
 • Туроператорът предлага възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.
 • Застраховка "Отмяна на пътуване". Сключва се до 3 работни дни от датата на подписване на договора за организирано пътуване, при условие, че е извършено първо плащане по договора. Стойността на застраховка "Отмяна на пътуване" зависи от цената на закупения пакет, възрастта на туриста и срока за анулация.

 

Направи резервация
Цени от 950 лв
Ново
Предстояща дата
27.10.2020
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Радост Николова
+359 886 50 77 33

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Турция