Екскурзия Приказки за Черноморска Турция 2023

 • Варна
 • Бургас
 • Ескишехир
 • Гордион
 • Анкара
 • Хатуша
 • Амасия
 • Сумела
 • Трабзон
 • Орду
 • Самсун
 • Сафранболу
 • Болу
 • и обратно
 • trip bb icon HB - закуска и вечеря
 • trip calendar icon 7 дена
 • trip bus icon С автобус
 • trip people icon Организирано пътуване

Екскурзия за ценители и познавачи

ДНЕВНИ ПРЕХОДИ по изключително богат и красив маршрут:

Варна/Бургас – ЕСКИШЕХИР – ГОДРИОН - Анкара – ХАТУША – АМАСИЯ – Сумела – ТРАБЗОН - ОРДУ – САМСУН – САФРАНБОЛУ - Бургас/Варна

7 дни – 6 нощувки със закуски и вечери

                                      

само препоръчани и изпитани хотели сертифицирани със Save tourism certificate

Няма специфичен сезон, в който да посетите Karadeniz или турското Черноморие... Когато и да отидете в този регион, той ще Ви очарова със своята неподправена атмосфера, която е запазена не само в архитектурните забележителности, но и в самите хора... Веднага ще разберете предимствата на малките и невключени в традиционните туристически програми градове, съчетани перфектно в нашия маршрут, които очароват всеки със своите пъстри сергии, съхранени обичаи до днес, богата история, природна красота и безвремие. Елате с нас и нека заедно изживеем „Радостта от пътуването“. Каним ви на едно пътуване между миналото и настоящето, което няма да откриете другаде!

 

Туристическа програма

 • Ден 1Варна – Ескишехир: ок. 750км (вечеря)

  В 04:00ч. /предварителна инфо/ Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Следва кратък престой в гр. Бургас /бенз. OMV/и присъединяване на останалите гости от други градове на страната.

  Преминаване на ГКПП Малко Търново и „скок“ от Европа в Азия! Магистрални пътища – модерни, удобни и огромни! По път почивка с възможност за обяд край красивото езеро Сапанджа.

  Пристигане в Ескишехир – един от най-хубавите съвременни турски градове! Автобусна обиколка и пешеходна разходка. Настаняване.

  Ескишехир /в превод от турски „Стария град“/ е модерен турски град в Анадолската част, построен по европейски образец, превърнал се в едно от любимите места за туризъм в Турция! Mного голям индустриален център - произвежда се от дребна бяла техника, до самолети, с два университета, единият, от които е Анадолският университет. Тук можете да отпиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да се повозите на гондола. През града живописно се вие река Порсук, която му придава особено очарование! Невероятно красив и подреден град, а хората са някак различни... Навсякъде ще срещнете усмихнати, красиво облечени млади хора и много, много учтиви!

  Вечеря и нощувка.

 • Ден 2Ескишехир – Гордион - Анкара: ок. 220км (закуска и вечеря)

  Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро!

  След закуска се отправяме към Гордион, столицата на древна или още „Златна“ Фригия, и на митичния цар Мидас, намиращ се близо до град Полатлъ в окръг Анкара.

  Фригийците са тракийско племе, което идва от Балканите в Анадола след разпада на хетската империя около 1200-ната година пр.н.е. и се настанява в района на днешна Анкара. Фригийската държава укрепва в кратки срокове и започва да разширява границите си. Владетелят Гордий построява столицата на държавата с името Гордий.

  Богатство се събира трудно по честен начин, даже много трудно! Искат се доста усилия и умения, предприемчивост, а защо не и дарба? Фригите определено са били изключителни хора. По времето, когато Гърция се намира в тъмния си период държавата им се радва на невероятен разцвет. Докато южните ни съседи са живели в сламени колиби, фригите са издигали масивни сгради, украсени изящно с мозайка и мрамор, имали са мебели, на чиято изящност и египтяните са завиждали, притежавали са толкова много злато, че това е станало причина да бъдат създадени легенди. Някои са вярвали, че тракийския цар Мидас е в състояние да превърне в самородно злато всичко, до което се докоснел!

  Около 4 века по-късно един велик завоевател посетил Гордион. Целта на Александър Македонски била Гордиевият възел, който никой не можел да развърже. Великият пълководец също не успял и го разсякъл с меча си. Това обаче се оказало съвсем достатъчно и му помогнало да завладее цяла Азия, чак до Индия! А за какъв възел става дума, ще разберете само, ако посетите това място...

  Близо до град Гордий са открити стотици, пълни с богати дарове надгробни могили. Под тях се намират дървени гробници затрупани с пръст. Гробницата на Мидас е най-старата дървена гробница в света. Близо до нея се намира музеят, който ще посетим. Откритите при разкопките експонати се излагат в Музея на Анадолските Цивилизации в Анкара, който също е обект от нашата програма само след броени часове. Тук се намира и макет на главата на цар Мидас!

  Руините на града са разположени на 100 километра от Анкара.

  Отпътуване за Анкара - вторият по големина град в страната, разположен в централната част на Анадолското плато, в сърцето на Мала Азия. Обяд и разглеждане забележителностите на града: Мавзолея на Ататюрк - най-големият паметник, строен в продължение на девет години, носещ името на основателя на новата турска Република - Кемал Ататюрк, разположен на площ от 750 000 м2 и изключително богатият Музей на анадолските цивилизации („Европейски музей за 1997г.”), запазил артефакти с вековно значение!

 • Ден 3Анкара – Хатуша/Боазкале - Амасия: ок. 380 км (закуска и вечеря)

  Закуска. Gunaydin! Подготвяме се за много вълнуващи моменти...  Отпътуване за Боазкале или славна Хатуша, гордата столица на хетите, една от най-мистериозните цивилизации. (1800-1200 години пр.н.е.). Пристигнали вероятно от Балканския полуостров, хетите бързо се превърнали в супер силата на тогавашна Анатолия, а и на целия Близък Изток. Властта им се разпростряла чак до далечен Вавилон и скоро те дръзнали да воюват дори с великия фараон Рамзес II! Войната им с Египет завършила с първия мирен договор в историята на човечеството! В наши дни копие от него е изложено в централата на ООН в Ню Йорк!

  Обиколка за разглеждане на руините в древния град: каменните лъвове и сфинксове, бдящи пред царските порти; масивния зелен камък във формата на куб, подарък за знатен хетски младоженец от Рамзес II, най-почитания египетски фараон! И днес дарът продължава да стои сред развалините на Великия храм на Тешуба, бога на бурите! Видното място,  където е поставен преди повече от 3200 години; ритуалния тунел при портата на сфинкса, през който са минавали религиозните процесии, водени от царя и царицата, които били и върховни жрец и жрица; скалното светилище в Язълъкая с надписите от клинопис и релефи на 12-те божества от подземния свят с конусовидни шапки и мечове с форма на сърп или в буквален превод „Изписаната скала“ и още много други! В Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!

  Обяд по път и продължаваме към Амасия, най-красивият и интересен град в Северна Турция! Според легендата той е основан от жените воини, амазонките и носи името на тяхна царица. Страбон разказва за огромната стръмна скала с непревземаема цитадела, надвесена над прекрасната река Ирис, сега Йешилърмак (Зелената река) и сгушения около нея град. Още през 302 год. пр.н.е. царете на Понт започнали да изсичат в канарата величествени гробници, сякаш за да бдят над своята столица и след смъртта си. Правили го почти 300 години, докато последният от династията Митридат VI се осмелил да окаже съпротива на непобедимите римски легиони в похода им през Анатолия. Направил го яростно, но неуспешно!...

  Амасия предлага още много забележителности. Тук османските принцове тренирали тънкостите на владетелския занаят като губернатори. Бюстовете им на крайбрежната улица пазят спомена за тези времена. Бъдещите султани са оставили богато наследство от великолепни сгради. Най-изящният шедьовър сред тях е джамията на Баязид II. Но истинският шок е в градината на Археологическия музей. Сред паметници от хетски времена в тюрбето на селджукски емир лежат невероятно добре запазени мумии на монголски аристократи от XIIIв. Потомците на Чингис хан също са властвали в този приказен град. Вечеря и нощувка.

 • Ден 4Амасия – Сумела – Трабзон: ок. 530км (закуска и вечеря)

  Закуска и ранно отпътуване. Дойде и моментът, в който ще отпътуваме за Трабзон. Родината на лешниците ни очаква!.. Интересно: 70% от световната реколта на лешници принадлежи на Турция, а 50% зрее в тези долини.

  Пътят често изчезва!.. Величествените Понтийски планини се допират в морето и издигат непреодолима стена. Стотици години те са бранили малката трапезундска държава от алчни пълчища. Ние ще ги пресечем през безброй шосейни тунели, някои с почти 4 километра дължина.

  Разбира се ще отделим време и за вкусен обяд!

  Отправяме се към манастира Сумела или Богородица на черната скала, скрит високо в планините на около 45 километра южно от Трабзон, ни очаква. Разположението му е величествено и неописуемо! Любимата на византийските императори света обител изглежда нереална и недостижима, кацнала на един скален ръб близо до небето, повече от 300 метра над белите бързеи на буйна планинска река! Само скалните зъбери стърчат над нея сред хаоса от зелени дървета и гранитни скали!

  Основният храм се намира в пещера с прекрасни фрески от прочутата трапезундска школа. Много императори са коронясани тук! За тях манастирът Богородица на черната скала е бил символ за стабилността на държавата. Включен в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!

  Настаняваме се в хотела ни в Трабзон. Вечеря и нощувка.

 • Ден 5Трабзон – Орду - Самсун: ок. 300км (закуска и вечеря)

  Закусваме и започваме програмата ни с древния град Трабзон. Разглеждане на „Света София”, царската църква на трапезундските императори. Разходка в града.

  Отпътуване за Орду, пристанищен град на Черно море!

  Фотопауза на хълма Бозтепе, извисяващ се на 550м. надморска височина - любимо място за почивка в кафетериите и магазинчетата, сгушени сред иглолистните дървета и с прекрасна панорамна гледка към града. Изкачване с бърз лифт, в експлоатация от 2012г. и с капацитет 900 човека на час. Градът стана известен и с факта, че тук се построи, през 2015г. първото летище на изкуствен остров в Европа! Строежът му е започнал през 2011 г., като за създаването на острова са използвани изключително модерна технология, която пречи на вълните на Черно море да нанасят щети на летището, а на пистата е положен специален вид асфалт.  Летището е разположено на 1.8 млн. кв. м. 

  Обяд. Редовни почивки за отмора и снимки...

  Пътуване през планините на антична Пафлагония към Брега на амазонките. Така древните гърци наричали тази част от крайбрежието, помнещи още стъпките на митичния Язон и аргонавтите, тръгнали към Колхида, за да откраднат златното руно. Самсун - градът на Амазонките! При възможност свободно време в главния град на турското Черноморие родният град на Турската  Република, тъй като именно тук на 19 май 1919 г. Мустафа Кемал Паша и неговите съмишленици пристигат в града с кораба „Бандърма”. Това се приема за начало на кемалистката революция! Сред забележителностите на града се откроява огромната статуя на Амазонката с два внушителни по размер лъва от двете й страни. Това впечатляващо произведение е показателно за уважението на турското общество към различни цивилизации, оставили следи в богатото минало на Анадола – хетската, гръцката, римската, византийската, османската... Но спирам с разказа до тук, останалото ще Ви очарова на место...

  Посещение (по желание) на археологическия музей, съхраняващ съкровището на древния Амисос, принадлежало най-вероятно на владетелите на Понтийското царство (3.-1. век пр. н. е.) и една малка част от богатото антично наследство: мозайки, монети, керамика, миниатюрна пластика и т.н.

  Вечеря и нощувка.

 • Ден 6Самсун - Сафранболу : ок. 550км (закуска и вечеря)

  Закусваме и отпътуваме за „градът на шафрана“ – Сафранболу, най-китното анадолско градче! Уникален архитектурен резерват, включващ повече от 1000 недокоснати от времето къщи, кервансараи, хамами, джамии и чешми, построени преди 400 години + 200-годишна часовникова кула и часовник. Градът Сафранболу е бил и важен пункт по пътя на коприната към Истанбул. По-голяма част от центъра е превърнат в пешеходна зона и преминаването на коли е забранено. Отвсякъде струи спокойствие и тишина... Сафранболу е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1994 г.!

  Свободно време за разходка по Копринената улица и чаршията.

  Сафранболу е градът производител на най-качественият шафран в света, откъдето произхожда и наименованието му. Растението, което освен като кулинарна подправка и оцветител, се използва за лечебни нужди и като уникално багрило в килимарството! Шафранът е известен, като една от най-скъпите подправки, но освен в традиционната кухня се използва и в козметиката и фармацията.

  Ще направим много приятна пешеходна разходка в централната част на приказния град, ще сътворим прекрасни снимки и ще опитаме чай от шафран!...

  Отпътуване за град Болу. Вечеря и нощувка.

 • Ден 7Болу – Бургас/Варна : ок. 700 км (закуска и вечеря)

  Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.

  Отпътуваме за България. По пътя ще спрем и в търговски център Кипа, за да напазаруваме, при ваше желание. Но спирането в Лозенград за покупка на баклава, кадаиф, халва, ядки и много други сладки изкушения, както и за вечеря с прочутите Лозенградски кюфтета, е почти неизбежно!

  Прибиране към България, заредени с много емоции и впечатления.

  КРАЙ!

  Описаната програма е ориентировъчна и може да претърпи промени по реда на изпълнение  на мероприятията или часовете. Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове.

12.08.2022
Цени от 899 лв
Няма места
01.10.2022
Цени от 899 лв
Няма места

Цената включва

 • Комфортно пътуване без нощни преходи с лицензиран тур. автобус (климатик, видеосистема);
 • Настаняването е само в изпитани и проверени хотели със закуски и вечери по цялата програма:
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Зин 3*+ или подобен в Ескишехир;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Алмер 3*+ или подобен в Анкара;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Бююк 3*+ или подобен в Амасия;
 • 1 нощувки със закуска и вечеря в хотел Айпарт 4* или подобен в Трабзон;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Гранд Делукс Амисос 3*+ или подобен в Самсун;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Парк 3*+ или подобен в Болу;
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи от лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Екскурзионна програма в Ескишехир с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Трабзон; Манастира Сумела с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Самсун и посещение на парка на Амазонките с интересна информация на бълг. език;
 • Изкачване на Бозтепе в Орду (такса за лифт отделно – ок. 15 т. лири) с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Амасия с интересна информация на бълг. език;
 • Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк и Музеят на Анадолските цивилизации (входната такса за музея се заплаща допълнително – 25 т. лири) – богати беседи с много интересна информация на бълг. език;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор/лично обслужване от турмениджърите на фирмата ТО;
 • Комплименти - турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;

Цената не включва

 • Доплащане за единична стая - 285 лева;
 • Дете от 06.00г. – 11.99 .г с 2 ма възрастни в стая - на запитване
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 69 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) - доплащане по 1,00 лв / на ден при ЗК Лев Инс АД;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица от 70 г. до 85 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) – доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗК Лев Инс АД; 
 • *Забележка: Туроператора си запазва правото при промяна в тарифата на ЗК Лев Инс АД да коригира цената на медицинската застраховка.
 • Туроператорът предлага сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ с COVID-19 покритие до 3 дни от резервиране и заплащане на тур. пакет срещу доплащане, като цената на застраховката варира от 1,5% - 2,7% от цената на пакетната услуга. За повече информация, моля попитайте при записване;
 • Входните такси на посещаваните по програмата обекти – заплащат се задължително в турски лири;
 • Всички допълнителни мероприятия по желание; ** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;
 • Обяд - местна  кухня от всеки район – около 30 лири / един  обяд/;
 • Напитки по време на храненията
 • Разходи от личен характер
 • Екскурзионна програма в Ескишехир с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Трабзон; Манастира Сумела с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Самсун и посещение на парка на Амазонките с интересна информация на бълг. език;
 • Изкачване на Бозтепе в Орду (такса за лифт отделно – ок. 15 т. лири) с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Амасия с интересна информация на бълг. език;
 • Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк и Музеят на Анадолските цивилизации (входната такса за музея се заплаща допълнително – 25 т. лири) – богати беседи с много интересна информация на бълг. език;

Условия за записване:

 • Внасяне на депозит от 40 % при сключване на договор за туристически пакет, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите. Доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване. Начин на плащане: банков път.
 • Минимален брой за осъществяване на пътуването при посочените в офертата цени – 20 туриста.
 • Срок за уведомление за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи - 20 дни преди датата на тръгване. В случай че липсва по-горе изложеното условие, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, направени за туристическия пакет, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията, спазвайки условията на чл. 89 ал. 7 т. 1. от ЗТ.

 

Резервация без финансов риск!

Пълно възстановяване на депозита или заплатената сума в случай на :

 • Затворени граници с Турция или забрана за провеждане на екскурзии
 • Наложена задължителна карантина или PCR тест при връщане в България
 • Задължителен тест при влизане в Турция
 • При положителен резултат от PCR тест на пътуващ или член от семейството
 • При отказ в последния момент по други причини, освен гореизброените, клиентът заплаща само направените разходи до момента – например при закупени самолетни билети, платени хотели

 

Важно:

 • Местата в автобуса са по реда на записване /сключване на договор/. Опция предни места: 2-ри и 3-ти ред в автобуса се заплаща допълнително по 50.00 лева на човек.
 • Доплащане, в случай че желаете седалката до Вас в автобуса да остане свободна – 440.00 лв.
 • Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт – 2 месеца от датата на пътуването
 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители. При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
 • Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

ТУРОПЕРАТОРЪТ е сключил застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ за задължителна застраховка „Отговорност на Туроператор“ с полица № 00080001/13062110000543 / 07.05.2021 г. на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А,, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2021 (00:00ч.) до 31.05.2022г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

 

 

 • При посещение на Турция, Ви съветваме да си осигурите основната сума, която смятате да похарчите в турски лири, от България.
 • При посещение на джамиите в Турция е необходимо облеклото да е консервативно. Жените трябва да покрият главата си с кърпа или шал. При жените краката и раменете задължително трябва да са скрити под дрехите. Мъжете също не могат да влизат в джамията по къси панталони.
 • Посещенията на подземните градове не се препоръчва за хора с дихателни, кардиологични проблеми и клаустрофобия. Тези клиенти, които не желаят да влизат, могат да изчакат групата отвън, където има кафенета, сувенирни магазини и пр. За посещението на подземните градове трябва да имате топъл пуловер или друга подобна дреха и удобни ниски обувки, които не се хлъзгат.
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
 • Автобусите, които се използват са следните марки: Мерцедес, Сетра, Волво, Ман, Неоплан, VDL (ВДЛ), Бова, Ван Хол, снабдени с климатик, видео, минибар, лицензирани за извършване на международен превоз на пътници. По време на пътуването в автобуса, всеки е задължен да поставя предпазния колан на седалката, която заема.

 

По време на пътуванията „Ертурс“ ЕООД предприема всички необходими предпазни мерки за запазване здравето на своите клиенти и на персонала си, а именно:

 • Измерване на температурата на персонала и на всички туристи преди отпътуването;
 • Ежедневно измерване на температурата на персонала – водач и шофьори;
 • Персоналът на екскурзията работи задължително с маски и когато е разумно – с ръкавици, а на борда на автобусите носенето на маска е задължително за всички участници в пътуването;
 • Поддържане в наличност на дезинфектант и на маски и ръкавици;
 • Ежедневна дезинфекция на автобуса при автобусни програми;
 • Партньорите ни също спазват всички хигиенни изисквания за запазване здравето на туристите: хотелите дезинфектират основно всички стаи след чек-аут, както и общите помещения – по няколко пъти на ден;
 • Водачите на групи и местните екскурзоводи са специално инструктирани да избягват струпването на хора и да работят в условия на изискване за спазване на дистанция.

 

Бъдете здрави и пътувайте с нас!

Направи резервация
Цени от 899 лв
top offer Топ оферта
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Радост Николова
+359 886 50 77 33

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Турция