Екскурзия Приказки от Егея - Гюре, Асос и Бергама

 • Варна
 • Бургас
 • Галиполи
 • Чанаккале
 • Бергама
 • Кушадасъ
 • Храмът на Дева Мария
 • Ефес
 • Памуккале
 • Гюре/Едремит
 • Асос/Бехрамкале
 • Новият музей Троя
 • Чорлу
 • България
 • trip calendar icon 6 дена
 • trip bb icon HB - закуска и вечеря
 • trip bus icon С автобус
 • trip people icon Организирано пътуване

„ПРИКАЗКИ от ЕГЕЯ“ - авторска бутикова програма за ценители

Чанаккале – Бергама – Кушадасъ – Гюре – Асос – Троя - Чорлу

богат и различен маршрут

само препоръчани и изпитани хотели по програмата

Подарете си незабравимо преживяване на сетивата със соления полъх от Егейско море, истории за богове и герои, за прочути воини и техните любими, дарени с божествена красота, за Троянския кон, за приказни замъци от бял памук и митични същества... Един спомен за цял живот, обгърнат в топло гостоприемство, вкус на прясно турско кафе и незабравимата гледка към морските владения на печалния цар Егей.

НОВО!! На границата между два континента и две морета, сред руините на величествен древен град, ще посетим и един от най-значимите съвременни археологически музеи в света, дом на 45-вековно историческо наследство – ТРОЯ!  Елате с нас и нека заедно да изживеем вълшебна приказка в една много древна земя! Мистика и култура, бит и традиции, феномен и история – това е ТУРЦИЯ!

Туристическа програма

 • Ден 1България - Кабатепе/Галиполи – Чанаккале: ок. 500км (вечеря)

  В 5:00ч. Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна – Катедрала, в гр. Бургас – 07:20 ч. (ОМВ до х-л Мираж). Кратък престой на Ромпетрол/Сл. Бряг и редовни почивки по път. Преминаваме ГКПП Малко Търново/Дерекой. Пристигане в гр. Кешан. Време за вкусен обяд, ароматно турско кафе с прекрасен десерт и разходка в един от моловете на града. /престой около 45мин./. Ок. 13:30 отпътуване за най-големият и величествен исторически обект в региона на Галиполският полуoстров “Mузеят за популяризиране на събитията на хълма Кабатепе”, смело пресъздаващ едни от най-запомнящите се военни действия в Галиполи, с помоща на восъчни фигури и уникална 4D-симулация. Мястото, където в началото на 20 век, хълмовете на п-в Галиполи стават арена на люти боеве. Турските войски, предвождани от прочутия Мустафа Кемал, поднасят в жертва над 500 000 войници, много от които на възраст до 15 години, но печелят битката и така поставят началото на победоностния поход на Ататюрк, който завършва с превръщането на Турция в страна без фесове и фереджета.  Днес, в чест на великата победа, почти целият полуостров, на който се намираме е национален парк, ежегодно събиращ за празника 15 милионa туристи. /престой ок. 1ч./

  Отпътуваме за Дарданелите или протокът, който свързва Мраморно и Егейско море. Ще се потопим в неговите води в най-тясната му част между Еджеабат и Чанаккале. Преходът с ферибота е около 30мин., на който ще опитаме горещ турски чай или кафе.

  Тържествено ни посреща Чанаккале – градът на бойната слава за турския народ. Белязан от дълга история, като през годините е бил под владението на древни гърци, римляни и византийци. Оживен, красив, съвременен град и в същото време съхранил отпечатъци от далечното си минало. Настаняване в избрания хотел за нашата група и вкусна вечеря. Свободно време. Нощувка.

 • Ден 2Чанаккале – Бергама – ЕФЕС – домът на Дева Мария - Кушадасъ: ок. 430км (вечеря)

  Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро! Закусваме и тръгваме за Бергама. Ще посетим руините, които са още едно от съкровищата на Древна Елада. Историческият Пергамон е разположен на висок хълм в северна посока от р. Бакърчай. Днес тази територия не е част от Гърция, а е в пределите на Турция. Съвсем близо от интересните руини на Пергамон се намира и град Бергама, който е един от най-известните градове на Античния свят, а Пергамон остава завинаги в историята като столицата на древногръцкото кралств. Древният град е разположен в района Мизия, като Егейско море е само на 26 км.

  Невероятният комплекс на Пергамон пази останките на светилището на Атина, Траян и Асклепий, руините на няколко кралски дворци на Елинските царе. В Пергамон може да се види и храма на Дионис, както и добре запазили се останки от римски бани, наричани терми. В Пергамон е още и светилището на Хера. В района на древногръцкия град има и един минерален извор, чиито води са прочути с целевните си свойства. В Пергамон днес можем да видим и мраморните храмове на Деметра. Друга историческа забележителност там представляват руините на огромния античен театър. Няма как да не споменем знаменитата Бергамска библиотека, която се счита за една от съперниците на Александрийската. Има твърдения, които гласят, че Марк Антоний е подарил на красивата Клеопатра, като сватбен подарък библиотеката на Пергамон. Тя съдържала около 200 000 книги и пергаментови свитъци. Над руините на библиотеката се намира храмът на император Траян. Забележителна част от комплекса е Асклепион, която се счита за първата болница в човешката история. Нейн основател е Асклепий. В тази част на импозантния древноегипетски град, Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова. Именно от този факт е произлязал и знакът на днешната фармация, съдържа виеща се змия. Но спираме с разказа до тук, останалото ще ви очарова на място... /престой ок. 1,5 ч., изкачване с лифт/

  По път време за обяд и почивка.

  Дойде и моментът, в който ще отпътуваме за Кушадасъ или „Перлата на Егейско море“. Кушадасъ е градът, откъдето преди няколко десетилетия започна туристическият  бум в Турция. Множеството хотели, дискотеки, барове и ресторанти го превърнаха в особено оживено място. Плажовете се намират на около 10-12 минути от центъра. Градът е известен с едно от най големите яхт-пристанища на Западна Анатолия. Разположен в центъра на едноименния залив, завършващ на север с полуостров, който го отделя от Измирския залив и почти достига до гръцкия остров Хиос. На юг тесен пролив го отделя от друг гръцки остров - Самос.

  Едно от най-големите предимства на Кушадасъ е близостта на града до древни паметници на световната култура и история, като Ефес, Къщата на Дева Мария, Хиераполис, природния феномен Памуккале и много др.

  Именно затова следващата ни спирка е Домът на Дева Мария - красив Византийски параклис, построен на хълм в периода 6 и 7в. Посещенията на Папа Павел VI и Папа Йоан Павел II всякаш потвърждават предположенията, че именно това е мястото, където е живяла  майката на Исус Христос след разпъването му на кръст. Близо до къщата има извори, за които се смята, че са лековити. Това е място за поклонение от много години, тъй като образът на Девата е почитан  както от християни, така и от мюсюлмани!.. След като станахме свидетели на мястото, където Дева Мария или Мериемана (Meryemana на турски език), се отправяме към най-добре запазеният античен ансамбъл от древността в Турция - Ефес! Този град векове наред не слиза от страниците на античната история. В Ефес се е запазила основната структура на древния град, което позволява да придобиете представа за устройството на античното селище. Достигналите до нас останки са от фасада на античната библиотека на Целзий, двете агори, баните, къщите на богати граждани до днес поразяват с изящество и завършени форми. Ефес е родно място на древногръцкия философ Хераклит. Но тук постоянно изникват нови и нови находища на древни цивилизации, като първото известно на науката гробище на гладиатори, в което има останки от 67 души, на възраст от 20 до 30 години. По останките са открити следи от зараснали рани. Много от войните са получавали добро и скъпо медицинско обслужване, което дава основание да се предположи, че в гробището са погребвали най-заслужилите бойци.

  Пристигаме в курорта и се настаняваме в хотела, запазен за нас. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 3Кушадасъ – Памуккале - Кушадасъ: ок.360км (закуска и вечеря)

  Закусваме. Памуковата крепост ни очаква!.. Отпътуваме за Памуккале - един от най-забележителните природни феномени на Турция. Обектът е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Още от римски времена е известен с природните красоти, белия шуплест варовик, лечебните минерални извори, тераси, подобни на басейни, оформили се благодарение на уникалния химически състав на водата. Богатата на калциев бикарбонат вода с температура 35 градуса по Целзий образува варовикови наноси с разнообразна форма и цвят, и удивителни сталактитни образувания. Белотата и формата им придават вид сякаш са направени от памук. От тук идва и името му - Памуккале или Замък от Памук. Освен с магнетичната си красота това място е известно и с лечебния си ефект. Според легендата Клеопатра е запазила изключителната си красота, именно защото се е къпала в тези горещи минерални извори. В непосредствена близост до Памуккале се намира древния град Хиераполис, който е с огромно историческо значение. Останките от различни исторически периоди и култури го превръщат във важен археологически център. Най-забележителни в него са Театъра, Храма на Аполон, Римските бани, Некропола, тук е и гробът на Св. Филип. /по желание и с допълнително заплащане/

  Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 4Кушадасъ – Гюре/Едремит: ок.300км (закуска и вечеря)

  Закуска. Събрали незабравими спомени и емоции отпътуваме за курортното селище Гюре, известно от древни времена с лечебната минерална вода и най-чист въздух, след Канадския. Време е за релакс и турски хамам! Настаняваме се в СПА хотела, възможност за процеури и почивка. Използването на питейната вода регулира холестерола и балансира захарта в кръвта, предотвратява зъбен кариес при деца и юноши, бременни и липсата на флуор при лечението на възрастни. Чрез вдишване, обогатения с 27% чист кислород въздух в района на Гюре лекува астма, хроничен бронхит, фарингит, ларингит и синузит. Вечеря. Нощувка.

 • Ден 5Гюре/Едремит – Асос/Бехрамкале – Троя - Чорлу: ок.350км (закуска)

  Закуска и отпътуваме за древния град АСОС - Великолепният или Бехрамкале. Древните философи са знаели „защо“..

  Вероятно не е случаен факта, че точно в Ассос, разположен на хълм с една от най-прекрасните гледки към Егейско море! Намира се на територията на модерна  Турция в провинция Айвалък, на 87 км  южно от Чанаккале и Дарданелите. Там Аристотел полага основите на първата школа по философия.

  Очарованието на гледката обаче продължава да е неземна и опияняваща. Безкрайно море, сред което ясно се откроява формата на остров Лесбос, бистра като сълза вода, опойващ аромат на олеандри и … най-прекрасните залези. Ако сте романтична душа, любител на неопорочената природа или просто модерен ловец на тишина – Ассос е вашето място.

  Историците предполагат, че мястото е било населено от хората още 7 век преди Христа.  И днес градчето ревностно пази автентичния си вид. В района отдавна е забранен строежа на нови сгради, ето защо хълмът е покрит единствено с многовековни каменни къщи с високи дувари от кирпич, а стръмните тесни сукаци са покрити с павета, като че положени още от времето на прочутия античен мъдрец Аристотел. Катеренето по древния, излъскан от вековете камъняк обаче си заслужава,  защото на върха се намира удивителен храм на Атина.

  Посещение на руините на Асос, Храма на Атина, пристанището в селището Бехрамкале, Античният театър. Акрополът на Асос (Бехрамкале) се извисява на 238 м. над морското равнище. Тук през VI в.пр.Хр. е построен храмът на Атина. В момента дорийският храм е пазител на полуостров Бига и на залива Едремит. Ще останем, за да видим руините за да се насладим на спиращата дъха гледка към залива Едремит. На терасовидния бряг към морето са запазени останки от агора, гимназиуми театър.  Акрополът е посторен през VI в. Пр. Хр.  И е обиколен от 3 метрови крепостни стени и гигантска антична порта, която и днес е в прекрасно състояние. В близост до храма ясно се виждат останките от някогашния амфитеатър, ориентиран към морето и остров Лесбос, големите монументални камъни от основите на агората, римския некропол и редица още по-малки древни постройки. /престой около 2 ч/

  Стъпили веднъж по тези земи мигновено си пропомняме и продължаваме по стъпките на древните народи и град ТРОЯ! Градът на „Хубавата Елена“, Ахил, Хектор, Менелай, Агамемном и пр. На границата между два континента и две морета, сред руините на величествена древна Троя, вече отвори врати /края на 2018г./ един от най-значимите съвременни археологически музеи в света, дом на 45-вековно историческо наследство –  „Троя“.

  Възможност за обяд с вкусна местна кухня, насладете й се! /по желание и с доплащане/

  Музеят, който ще посетим е построен в близост до входа на Троянските руини, върху открита площ, а височината му е проектирана така, че да бъде идентична с височината на старинния град. Представени са около 2000 специални експоната, сред които скулптури, саркофази, надписи, олтари и метални съдове. В новия си дом ще влязат и златните артефакти, изнесени незаконно през 1873 г. от Истанбулския археологически музей, книгата на Омир „Илиада“ от двореца „Топкапъ“, 24 златни украшения от Музея на анадолските цивилизации в Анкара, статуята на Омир и др. Културното наследство на Троя оживява по вълнуващ начин в новия музей край турския град на брега на Мраморно море, който използвайки най-съвременните средства за визуална интерактивна комуникация представя на гостите си древните митове и легенди на Троянската цивилизация. А Чанаккале, наричан още малкият Истанбул, като своеобразен събирателен център на миналото и настоящето, обединяващ източната и западната култура се превръща в една от най- значимите дестинации на световното културно наследство. /престой ок. 2ч./

  Отпътуване за гр. Чорлу – меката на шопинга, настаняване в хотела. Очаква ни вкусна вечеря на шведска маса с богат избор от страхотни специалитети, подготвена специално за нас от майстор – готвача и неговия екип /по желание и с доплащане/. Музика и танци за приятен завършек на екскурзията.

 • Ден 6Чорлу - България: ок.360км (закуска)

  Закусваме /освобождаване на стаите/ в най-големият град в Тракийската част на Турция. Чорлу (oк. 263 000 жители) отдавна се слави със силната си шивашка и кожарска промишленост. В района се шие на ишлиме за много световноизвестни марки, което позволява цените да бъдат изключително атрактивни, и затова сме тук толкова често... Градът е важен промишлен център на Турция и известен с множеството си фабрики за производство на дънкови облекла, кожи, килими, спално бельо и мн. други..

  Ето и какво сме включили в нашата авторска програма специално за Вас: старт на шопинга с търговски център Аутлет „Авантаж“ /ок. 1,30 час/- над 40 фирмени бранда, като: ново!! OUTLET LC WIKIKI, US POLO, Mavi jeans, Colin's, Desa, Nike, Urban Play, Levi’s, Oxxo, FLO и много др.; Бонус: AZZO /ок. 45мин./- специализиран магазин на едноименната фабрика за кожени изделия само от естествена кожа - обувки, якета /мъжки, дамски/, чанти, аксесоари на фабрични цени и супер качество!; Следва най-голямата и заредена бивша Кипа, вече Мигрос в Тракия! Безброй възможности за шопинг в МОЛ Орион и Тренд Арена. В търговски център ОРИОН се намират представителни магазини на повечето фабрики в града – Mavi Jeans, U.S. Polo, Koton, Defacto, Nike, Adidas, LC Waikiki, Madame Coco, Pierre Cardin, ADL, Inci, Derimod, Desa, Herry, Penti, Boyner, English Home, а в по-новия Мол АРЕНА ТРЕНД - магазини от всякакъв тип и за всеки вкус, марки като Kemal Tanca, Hotic, Greyder, Ozdilek, White & Beige, Ipekyol, Katia & Bony, LTB и др. /престой ок. 2,30ч./

  Комплимент към Вас и при налично време: Посещение на фабрика за шоколад BestHill – качествен, вкусен и здравословен шоколад! Идеи за подаръци, стилно и красиво оформени за всякакви поводи. Последна спирка за шопинг в гр. Чорлу и региона: Tac / "ТАЧ" /ок. 1 час/ – представителен магазин на фабриката "ZORLU Holding" - спално бельо, хавлии, шалтета,  халати за баня, покривки, готови пердета, детски комплекти и мн. други на супер изгодни цени и страхотно качество!

  Отпътуване за България. По път спирка в Лозенград за покупка на баклава, локум, кадаиф, халва, ядки и много други сладки изкушения, както и за прочутите Лозенградски кюфтета!

  Вечерта пристигане във Варна/Бургас.

  КРАЙ!

27.10.2020
Цени от 425 лв
Специална цена

Цената включва

 • Комфортно пътуване с турист. автобус за меджународен превоз без нощни преходи;
 • Безплатно ще ви бъдат поднесени турски лакомства, изненади и речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;
 • Настаняването е само в изпитани и проверени хотели със закуски и вечери по цялата програма /с изключение на хотела в гр. Чорлу/:  1 нощувкa със закуска и вечеря в хотел MD Barbaros 4* или подобен в Чанаккале; 2 нощувки със закуски и вечери в хотел Dabaklar 4* - топ център или подобен в Кушадасъ; 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Güre Saruhan Termal 4*или подобен в Гюре;1 нощувка със закуска в хотел Хауторн сюитс бай Уиндам 4* или подобен в Чорлу
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи от лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Посещение на Музея „Кабатепе“ с богата информация (входна такса отделно);
 • Посещение на древния Пергамон с богата информация (входна такса и лифт отделно);
 • Посещение на Дома на Дева Мария и Ефес с богата информация (входни такси отделно);
 • Посещение на Асос/Бехрамкале с богата информация (входна такса отделно);
 • Посещение на Музея „Троя“ с богата информация (входна такса отделно);
 • Посещение на всички големи и най-нови шопинг центрове, представителни магазини на фабриките в гр. Чорлу;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор и/или лицензиран местен гид;

Цената не включва

 • Доплащане за единична стая - 160 лева;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица до 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) - доплащане по 2,00 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс ;
 • Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” за лица над 65 г. с покритие 10 000 евро (включваща covid-19) – доплащане по 3,50 лв / на ден при ЗД Мондиал Асистанс;
 • Всички допълнителни входни такси и мероприятия са по желание;

** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;

 • Разходи от личен характер.

Цени на допълнителните екскурзии и входни такси по предварителната програма:

- Посещение на Памуккале – 45 евро на човек *Целодневна екскурзия с местен транспорт, лицензиран екскурзовод, включени входни такси, обяд, кални бани, шопинг – фабрика за текстил в района на гр. Денизли, където се произвежда най-качествения памук в Р. Турция или магазин за сувенири от полу скъпоценния камък Оникс

- Обяд в р-нт в близост до руините на Троя – 10 евро, специално подготвено богато меню по заявка

- Вечеря в ресторанта на хотела в гр. Чорлу с богато меню, на шведска маса или сет меню в зависимост от броя желаещи – мезета, разядки, салати, основни, десерти и безалкохолни напитки: 15 евро на човек *Алкохолни напитки – с доплащане

Входна такса и симулация в Музей Кабатепе – 15 т.л.

Входна такса за Пергамон – 42 т.л. + 20 т.л. за лифт

Входна такса за Дома на Дева Мария – 25 т.л.

Входна такса за античния град Ефес – 72 т.л.

Входна такса за Асос – 10 т.л.

Входна такса Музей Троя – 35 т.л.

*Цените на допълнителните мероприятия са валидни към м. март 2020 г и се определят от местната турска фирма преди отпътуването. Възможна е промяна на входните такси, заплащащи се на място.

Условия за записване:

 • Внасяне на депозит от 30 % при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, в срок от 48 часа. Резервацията се счита за потвърдена след заплащането на депозита и получаване на подписан договор за туристически пакет в пет дневен срок. Пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите. Доплащане до 30 дни преди датата на отпътуване.
 • Начин на плащане: банков път
 • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването - 35 пълноплащащи туриста;
 • Срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи – 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет
 • При група под 35 човека се налага доплащане в размер зависещ от конкретния брой събрани хора, за да бъде изпълнимо пътуването по определения маршрут;
 • Няма допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната.
 • Необходими документи: международен паспорт с мин. валидност 3 месеца преди датата на екскурзията, за деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от едния или двамата родители!
 • ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Описаната програма е ориентировъчна и може да претърпи промени по реда на изпълнение  на мероприятията или часовете .

Туроператорът си запазва правото за промяна в цените при  по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите и валутните курсове!

ТУРОПЕРАТОР ЕРТУРС ЕООД има сключен застрахователен договор по чл. 97 ал. 1 от ЗТ с полица № 00088054/13062010010607/29.05.2020 г.  на ЗК „ЛЕВ ИНС“ АД, с адрес: бул. „Симеоновско шосе“ № 67 А,, София, тел: 02 404 94 92  с валидност на действие от 01.06.2020 (00:00ч.) до 31.05.2021г. (24:00ч.) с лимит на отговорност 25 000 лева за всяко едно събитие и в агрегат за срока на застраховката.

 

 

 • Няма допълнителни визови, санитарни  и медицински изисквания за страната, но във връзка с епидимиологичните условия е възможно въвеждането и извършването на бърз тест за COVID-19.
 • Туроператорът предлага възможност за сключване на допълнителен застрахователен договор за покриване на разходите в случай на отказ от пътуване от страна на потребителя и на разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт.

За чуждестранни граждани от определени страни се изисква издаване на виза или заплащането на такса на самата граница. Подробна информация за визовите формалности можете да получите във визов отдел на Турско консулство в София на тел. 9355500.

Необходими документи за пътуване: валиден международен паспорт

 • Децата, пътуващи с един родител или без родители, представят освен международен паспорт, нотариално заверена декларация от единия или от двамата родители.
 • При несъвпадащи фамилии на децата и пътуващите родителите, пред граничните власти се представят освен международните паспорти и акт за раждане на децата, както и копие от него.
Направи резервация
Цени от 425 лв
Ново
Предстояща дата
27.10.2020
Виж дати и цени
Вашето лице за контакт
contact person v2
Радост Николова
+359 886 50 77 33

Viber / Whatsapp

Още екскурзии в Турция