ЕРТУРС ЕООД -гр. Варна
Туроператор / Туристическа агенция
Удостоверение за регистрация: РК-01-7308
phone_logo +359 886 50 77 33
email_logo office@rtours.bg
go to UP
Обратно към Екскурзии в чужбина

Екскурзия Приказки по пътя на Коприната - Мардин 04.10.2019/13.10.2019

Екскурзия Приказки по пътя на Коприната - Мардин Бутикова Авторска програма
Маршрут: Варна/Бургас - Истанбул - Коня - Аксарай -Ъхлара - Адана - Антакия - Газиантеп - ЗЕУГМА - Халфети - Шанлъурфа - Гьобекли Тепе - Дара - Дейрюлзаферан - МАРДИН - МИДЯТ - Адъяман - НЕМРУТ - Кайсери - Юргюп – ХАТУША - Анкара - Бургас/Варна
Дати: 04.10-13.10.2019
Статус на офертата Потвърдена
Брой дни Десет
Брой нощувки Осем
Вид транспорт Автобус
Отпътуване от Варна  / Добрич  / Бургас
Цени за Ранно записване
Стара цена от: 1366.00 лв.
Цена от: 1166.00 лв.

ПРИКАЗКИ ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА
***АВТОРСКА ПРОГРАМА за ЦЕНИТЕЛИ***
по изключително богат и уникален маршрут:
 България – Истанбул - Коня - Аксарай –Ъхлара – Адана – Антакия - Газиантеп ЗЕУГМА – Халфети - Шанлъурфа Гьобекли Тепе - Дара – Дейрюлзаферан - МАРДИНМИДЯТ - АдъяманНЕМРУТ – Кайсери - ЮргюпХАТУША - Анкара - България
БОНУС: живописно пътуване с ВЛАКА СТРЕЛА до гр. КОНЯ

04/1013/10/2019 - ПОТВЪРДЕНА!!
10 дни – 8 нощувки със закуски и вечери
НАМАЛЕНА ЦЕНА: 1166 лева на човек в двойна/тройна стая
РАННИ ЗАПИСВАНИЯ до 30.06.2019
РЕДОВНА ЦЕНА: 1366 лева
**само препоръчани хотели по програмата**

Една неразказвана до сега приказка от земите на Анадола и Месопотамия, носещи в себе си истории, мистика, бит и култури, феномени и съкровища, кулинарни изкушения и спиращи дъха гледки.. Елате с нас и нека заедно да изживеем това вълшебство в една много древна част от света! Места, за които е много трудно да се разкаже с думи и като си там не ти се иска да си тръгнеш...
А когато всяко пътуване започва от сърцето, то остава завинаги там!

 
Подробна програма
Ден Първи:

Варна - Истанбул: ок. 450км

В 21:30ч. /предварителна инфо/ Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Следва кратък престой и присъединяване на останалите гости от други градове на страната в гр. Бургас /бенз. OMV/. Преминаване на ГКПП Малко Търново и отправяне към ЖП гара в Европейската част на Истанбул.

 
Ден Втори:

Истанбул  - Коня: преход с влак – ок. 5часа (вечеря)

Начало 06:30ч. Започваме с най-вълнуващото приключение – обзорна обиколка на мегаполисът Истанбул /включена в цената!/ Пътуване с влака стрела от единия до другия край на града, преминавайки 80км със скорост достигаща до 255км/ч в отсечката от Измит до Коня. През цялото време ще се любуваме на красивите квартали на „царят на градовете и градът на царете“, като „Bakirkoy, Zeytinburnu, Kadikoy, Merter, Bostanci“ – целия Багдатски проспект или „Bagdat caddesi“ /бул. Багдад/. И не само това – ще пътуваме около 14км под земята или по-точно казано под водите на Босфора! Очаква ни богата закуска с ароматен турски чай във влака, движейки се покрай брега на Мраморно море и още много приятни емоции...
Ок. обяд пристигаме в гр. Коня, считан за един от най-старите градове в света. С тамошен транспорт, нает специално за нас, ще се отправим към центъра на града, където ще обядваме в типичен ресторант с традиционни местни специалитети и много вкусни гозби – скара, сач, кебапи и „хлябът с месо“ – pide, дълъг над 1 метър! Турското кафе е задължително. (ок. 1час)
Освежени вече сме готови за среща с уникалните забележителности на града, които ще ни пренесат в древни времена и ще ни разкажат своите приказни истории. Имаме удоволствието да се насладим и на богатата беседа на професионалният ни гид, който разбира се ще бъде с нас през цялото време.
Историята на града е преминала през много възходи и падения, но най-голям архитектурен, политически и културен подем град Коня бележи, като столица на селджукските султани. Затова тук могат да се видят едни от най-големите шедьоври на Селджукската архитектура.
Но безспорно, днес Коня е интригуваща туристическа дестинация най-вече, защото е люлката на „танцуващите Дервиши“.
Хора от цял свят и от различни религии се стичат на поклонение в музея-мавзолей на Мевляна - Джеляледдин Руми. Той е основателят на ордена на „танцуващите Дервиши“ и до днес символ на хуманизъм, любов и толерантност, проява на разбиране, прошка и просветление. Кой знае, може би ако Руми беше наш съвременник, светът щеше да е едно малко по-добро, по-красиво и по-уютно място…
Пристъпвайки в най-посещаваната забележителност в Коня – Музеят на “Мевляна”, ще чуем флейтата Ней, най-важният инструмент, гласът на “голямата тайна”, обгръщаща света. Тя гори и изгаря и където и да се свири на нея, тя налага своята любов! Руми е вярвал, че музиката извисява душата и позволява да чуваме звуците, идващи от вратите на Рая.
Заради ефектното изпълнение, носещо много послания и символика дори в облеклото, танцът наречен СЕМА, е познат повече като „танцуващи Дервиши“. Те и до днес са един от културните символи на Турция пред света. Заедно, ще чуем и уникалната беседа на нашия местен екскурзовод, който ще ни въведе в основите на суфизма, за да разберем неговата същност и идеология.
Основната част на музея включва гробницата на Руми със саркофаг под зелен купол, покрит с брокат и бродирани в злато писания от Корана. Много лъскаво и красиво е всичко… В музея има артефакти от живота на Руми – музикални инструменти, дрехи, броеници, ръкописи. Има и отделен музей с восъчни фигури за живота и обучението на дервишите. Тук се намира и седефено ковчеже с косъм от брадата на Мохамед – казват, че докосвайки го си намисляш силно едно желание… (ок. 1час)
В град Коня има и много други туристически обекти - красивата Алаадин Джами, датираща от 12 век, завършена в сирийски стил и разположена на най-високия, едноименен хълм в центъра на града, функциониращ като парк; Ince Minare Medrese или джамията с тънкото минаре, отново с шедьоври на Селджукската архитектура – колекция от камък и дърворезба; Католическата църква „Свети Павел“, кервансараите във вилаета и в цяла Анадола, които са построени също по времето на Селджуките на всеки 30 км с цел отмора на животните и хората от пътуващите кервани.
Ние се отправяме към Археологическият музей, събрал в себе си богатството на цивилизации! Прилежно подредени експонати от неолитната, ранната бронзова, средна бронзова (асирийски колонии) и желязната епохи (фригийски, урартийски колонии), класически, хеленистски, римски и византийски периоди. (ок. 30мин)
А сега следва и време за разходка в красивия японски парк „Kyoto Park“ в Коня! Да, точно така в града има и такава атракция, която ще ви заплени с природа, мостове и ресторант с типична архитектура от 18-19век, дори и японски шарени рибки плуващи в езерото. Уникално място, което трябва да се посети. (ок. 1час)
Настаняване ок. 18:30ч. Вечеря. Нощуваме.

 
Ден Трети:

Коня - Аксарай – Ъхлара – Деринкую - Адана ок. 400 км (закуска и вечеря)

Закусваме и отпътуваме за град Адана, преминавайки покрай виалет Аксарай.

Изведнъж ще се озовем, като че ли в пясъчен часовник! Направо в скута на заспалите от векове вулкани, оставили огромни, вкаменени спомени от славното минало, когато в обятията им са живеели феи в сговор с хората. Отвсякъде ни обгръщат всевъзможни каменни образувания, убежища, скали, напоени с вяра и вековни препирни върху местност, осеяна с история, пресичана от търговски маршрути, отъпквани от копитата на хиляди кервани с камили.

Не случайно именно в долината Ъхлара, където ще ви отведем е снимана и част от сагата "Междузвездни войни".  Тя представлява каньон, образуван от течението на р. Мелендиз, която е прорязала пътя си през скалите и се оприличава на тази на р. Колорадо. В тази 14-километрова долина има 105 църкви и около 4000 къщи.

Предстои ни да разкрием една от тайните на областта, наречена Кападокия - подземния град Деринкую, един от най-впечатляващите в сърцето на Турция. Той е открит през 1963 година, когато мъж чука по стена в мазето си и чува, че зад стената има пространство. Това, което вижда, след като разрушава стената, е тунел. Той не знае, че е открил града Деринкую, разпростиращ се 60 метра под земята на Кападокия. Разделен е на 18 нива, включващи жилища, винарни, конюшни, складове и дори училище. Деринкую е бил дом на 20 000 души и техните животни. Съдържал е различни входове на много места, което кара учените да смятат, че е създаден с цел да се приюти населението за дълъг период по време на война или природно бедствие.

Оказва се, че онова, което възприемаме като филмова фантастика, реално съществува. Остава да разберем, какви точно са били съществата, обитавали Деринкую, и други подобни подземни градове? Човешки същества ли са били те, или подобни на героите от "звездните" войни?...

По път и при налично време разглеждаме родното място на Св. Павел, както и църквата на светеца в град Тарс, който се намира в провинция Мерсин. Тя е построена през 50-те години на ХХ век и е реставрирана през 2011 г. Известност придобива и къщата на Св. Павел, както и кладенецът, чиито води се смята, че имат лечебни сили.

Пристигаме в Адана. Настаняване. Вечеря. Свободно време.

Адана е петият по население град в Турция. Разположен на тридесетина километра във вътрешността на страната, градът е вратата на Киликийското поле, наричано в съвременна Турция Чукуровско поле, широко разстилащо се в равна и плодородна земя, лежаща югоизточно от планината Тавър. На север Адана е заобиколена от язовира Джейхан, построен през 1956 г. За много турци думата „Адана” се свързва с кебап, памук, портокали и много горещо време. В различни периоди от съществуването си, градът  принадлежи на редица държави и империи - Римска, Византийска и Османска, на Киликийското арменско царство, и това несъмнено оставя своя отпечатък върху неговата архитектура и култура. Заслужава си да се разгледат каменния мост над река Джейхан - един от най-старите, каменни мостове в света, действащ и до наши дни, построен от император Адриан през IV век, красивите джамии, старите турски бани и други. Нощувка.

 
Ден Четвърти:

Адана – Хатай/Антакия - Газиантеп: ок. 390 км (закуска и вечеря)

Закуска. Днес ни очаква Антакия – странна и неочаквана комбинация, град изтъкан от различни култури и цивилизации!

Окръг Хатай е последната територия присъединила се към Република Турция. В съответствие с договора подписан в Анкара с французите, Хатай известно време е независима държава. През 1936 година Франция иска да предаде Хатай на Сирия, но Ататюрк заявява, че няма да позволи това и след нота връчена на Франция Хатай е обявен за независима република, а през 1939 година е проведен референдум, с който областта се присъединява към Турция. Той е разположен в най-южната част на Турция. Главният град е Антакия, с древното име Антиохия, който се намира близо до границата на Турция със Сирия, на брега на р. Аси, която напоява плодородната долина Амик, където ще бъдем свидетели на една изключителна панорама. Сирийския цар Селевк  Никатор /наследникът на Александър Македонски/ е основал повече от десет града с името Антиохия, с което искал да увековечи името на баща си  Антиох, но точно тази Антиохия той превърнал в своя столица. Градът е с близо 7-хилядно минало и в периода на Римската империя е бил един от най-големите и богати градове на империята, нареждащ се веднага след Рим и Александрия по величие!

По-късно се превръща във важен център за християнството - за първи път тук последователите на Исус наричат себе си „християни“, самият Апостол Петър е проповядвал тук. Ще посетим уникалната каменна църква „Св. Петър“, разположена в естествена  пещера на един от хълмовете на града. Хатай  днес е един  нетипичен  турски град, в който има повече църкви, отколкото джамии!

Но не можем да си тръгнем от тук без да опитаме и царят на десертите - кюнефето, тъй като родината на този невероятно вкусен сладкиш е именно Антакия. Кадаиф, специално сирене „диль пейнир“, захарен сироп, шам фъстък и най-вкусния турски сладолед мараш, ви очакват!.. Ммм, безобразно вкусно е! Да ви е сладко!

От тук пътят е само един, към градът на мозайките, гастрономията, баклавата и много други – Газиантеп! Настаняваме се в хотела.

Забележителност в града е Цитаделата, известна още като Калето, разположена в центъра на града. Крепостта е основана по Римско време, но нейната роля е особено важна по време на Първата Световна война, когато тук се водят мащабни битки между френската и турската армии. За кратко градът е бил под френско влияние, подобно на Сирия, която дълги години е била френска.

Древният Антеп е единственият град в Турция, който е в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, заради гастрономията. Има защо!  В него 252 лицензирани традиционни ястия, като само кебапите са тридесет и два.

Прочутият „шамфърстък“, който ние много обичаме, в Турция се нарича „антепфъстък“. Някаква регионална ревност, най-вероятно. На старата чаршия, която ще имаме удоволствието да посетим ще срещнем много баклаваджийници, но най-известната и важната е „Гюллуоглу“ – Синът на розата, създадена още от 1850г. В нея няма да видите обикновена баклава с орехи, а само от специалната с антепкси фъстък. И нека чуем Махмуд – един от пра-пра внуците на майстора, коя е добрата баклава –„тя трябва да има точни съставки, а сиропът да е толкова, че когато обърнеш тавата на опаки да не изпадне нищо. Ако има повече сироп или по-малко, всичко ще падне на земята“. Обича и да го демонстрира! Корите трябва да са толкова тънки и така добре обработени термично, поляти с горещия сироп, че когато притиснеш баклавата с език към небцето, те трябва да се топят. Повярвайте ни, топят се! Всички, в Турция смятат, че антепската баклава е най-добрата! Уверете се и Вие.. За другия емблематичен антепски десерт наречен „катмер“, приготвен с рафинирано краве масло, което ухае божествено, не смятайте калориите, а си представяйте удоволствието..

Градът е известен и със своите джигерджийници, където хората сядат, за да опитат именно този специалитет от дроб. Всеки един от субпродуктите си има отделен начин на приготвяне – пилешки, телешки, агнешки. Значение има и нарязването, и подправките. И само тук те имат този чуден антепски привкус.

В Газиантеп има и много работилнички, от където могат да се купят джезвета, съдове за готвене и безброй други джаджи, но всички изработени от мед, затова още го наричат и градът на бакърджиите.  Разходка и свободно време. Вечеря.

 
Ден Пети:

Газиантеп/ Зеугма – Халфети - Шанлъурфа: ок.180 км (закуска и вечеря)

Закуска. Когато някой е в Газиантеп, градът „герой“ – gazi, както самият Ататюрк го нарича, посещението на Музея на мозайките е задължително.

Древната Зеугма е основан от генерал в армията на Александър Велики. Съкровищата, включително мозайките, остават относително неизвестни до 2000г, когато работата на археолозите разкрива безумни красоти, мозайка след мозайка. Оказва се, че това място било арена на майстори, които се съзтезавали да пресъздадат сцени от гръцката и римската митологии. Мозайките на Зеугма са с удивително качество и изящество, но една малка фреска се превръща в загадка, гордост, а вече и емблема на града – Лицето на Менада! Тя е измайсторена с такава деликатност, че напомня на великия Леонардно Да Винчи. Очите на момичето те фиксират независимо къде се намираш в залата. И до ден днешен има спорове на кого принаджелжи това лице. Не са малко хората, които смятат, че това е портрет на Александър! Други смятат, че това е момиче – циганка и затова всички я наричат така. Отговорът на тази загадка може да се появи скоро, тъй като ще бъдат събрани на едно място, за първи път след повече от век, останалата част от фреската – тялото, която се намира в САЩ. /Разглеждане ок. 1 ч./

Отправяме се към градът на черната роза – Халфети и по път обширни градини с шам фъстък и маслини.

Изтокът винаги е бил извор на мистика и множество загадки. Една от тях е забулената в тайни черна роза на Халфети. Тя е едно от най-редките растения на света! Отглежда се само тук и никъде другаде. Подхранва се от водите на р. Ефрат и изисква определено ниво на рН и въпреки че цъфти червена, с напредването на лятото тя се превръща в черна.

Според разказите на местните хора, прочутата черна роза е растяла единствено в стария град Халфети. Селището датира от 855 г. пр.н.е. и е било разположено на източния бряг на р. Ефрат, на 120 км от Урфа. По проект „Югоизточен Анадол“ през 90-те години на XX век е започнато строителство на язовира Биреджик, който влязъл в експлоатация през 2000 г. Старият град Халфети бил потопен, а жителите му (близо 2500 души) били преместени в „новото” Халфети, на разстояние около 10 км от старото населено място. При преместването си хората взели черните рози с тях. Обаче розата, известна като „арабската булка” или „арабската красота”, не виреела на новото място. Почвата на стария Халфети, подхранвана от водите на Ефрат, била различна. След намесата на областни служители били събрани резници от растението. Засадили ги в оранжерии близо до първоначалното му място с цел да имитират оригиналните им условия. В резултат на това цветето било спасено от изчезване. Розата на Халфети може да расте и в други региони, но когато цъфти, загубва черния си цвят и става класически червена. Естественият пигмент се нарича антоцианин, който е естествено цветно съдържание, намиращо се в боровинките и малините. Черните рози обикновено цъфтят само 2 пъти на 1 година за 15 дни.

Според вярванията черната роза не носи смърт, а има положително символно значение. Цветът й символизира началото на нещо ново, голяма промяна, смъртта на старите навици и началото на нова ера на надежда и мир, черната роза може да донесе огромна радост.

Обяд и разходка с лодка над потъналия град Халфети – Анадолският Бодрум!

С лодка ще преминем покрай десетки пещери. Много впечатляваща е древната крепост Румкале (Rumkale), построена от асирийците, по-късно превземана от византийски и арменски армии. Селджукските турци и османците запазили крепостта, която са използвали, за да затвърдят исляма в Анадола. Ще видим и „потопеното“ минаре на местната джамия във водата и още много чудновати гледки..

Отправяме се към районът на Урфа, понастоящем Шанлъурфа, който е с изключително богата древна история. Някои учени предполагат, че наблизо, в Гьобекли тепе, са живели Адам и Ева. И според еврейските, и според мюсюлманските традиции Урфа се счита за родно място на пророк Авраам. Районът е тясно свързан и с пророк Йов (на арабски Аюб). Но не само главните религии почитат този град. Арменците го считат за свещен град – според тях тук е създадена арменската азбука. Урфа е град, който е бил превземан и доминиран от няколко цивилизации, включително шумери, вавилонци, хети, арменци, асирийци, перси, македонци, римляни, византийци и кръстоносци.

Мюсюлманският свят е превърнал този град в голям поклоннически център, регионална Мека за хората, живеещи в радиус от около 1000 километра. Те вярват, че в една от пещерите в центъра на съвременния град е роден Ибрахим (Aвраам) – един от най-важните пророци в исляма.

Разходка из разкошната градина с канали. До джамията Halil-ur-rahman, една от най-красивите в Урфа, има езето с шарани, които хората хранят. Казват, че всеки, който улови риба ще ослепее. Езерото е на мястото, където Цар Немрут искал да изгори Авраам като жертва. Бог обаче се намесва, превръщайки огънят във вода, а въглищата от кладата в риби.

Вместо да изчезне в пламъците, светецът литва във въздуха и пада върху легло от рози. Дали розите са били черни, това остава загадка…

Свободно време на езерото със свещените риби, чаршията и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

 
Ден Шести:

Шанлъурфа - Гьобекли тепе – Дара – Дейрюлзаферан - Мардин: ок. 200 км (закуска и вечеря )

Закусваме и се подготвяме за много вълнуващи моменти... Щастливци!

Настоящата 2019г. е обявена от Министерството на културата и туризма на Република Турция за година на Гьобекли тепе и широко отворя врати за нас!

Гьобекли тепе представлява изключителна ценност за световните антропологични изследвания, а през 2018 г. бе включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той един от най-древните известни мегалити в света като възрастта му се определя на около 12 000 години, което го прави с 4 хиляди години по-старо от Пирамидите в Египет и със 7 хиляди години по-старо от Стоунхендж в Обединеното кралство. Определен в началото като неолитно селище, със следи от византийски и ислямски гробища, чудният мегалит се извисява на около 300м над планината, от където праисторическите хора са имали възможност да наблюдават стада диви животни, полета с ечемик, плодни дръвчета и плаващи в течащите наоколо реки мигриращи пернати. Според думите на немския археолог Клаус Шмид – истински рай, който вероятно е привличал голям брой ловци от Африка и Левант. И тъй като не е открил доказателства за човешко население, трайно населявало Гьобекли тепе, той вярва, че това е сътворено от хора място, използвано за поклонение от безпрецедентен мащаб – първият храм в света, построен върху възвишение.

Древното съоръжение е впечатляващ пример за сръчност. Състои се от побити каменни колони с изображения на диви животни, подредени в кръгове с еднакво разположение и две колосални Т-образни колони в центъра, заобиколени от по-малки камъни, гледащи навътре. Почти всички колони в Гьобекли тепе имат различни животински релефи, като преобладават не тези на ядивни животни, а на страшни същества – лъвове, скорпиони, паяци и най-вече лешояди. Някои култури смятали, че тези големи птици пренасят плътта на мъртвите в рая. На част от каменните стълбове са разпознати и символи с безспорно астрономическо значение като тези на слънцето и луната. Това, както и различната ориентация на централните стълбове са дали повод на някои изследователи да смятат, че това не е просто храм, а преди всичко обсерватория с цел наблюдение на небесни обекти като планети и съзвездия. И да спрем до тук, всичко останало на място, но завършваме с думите, че изследванията на мегалита са изключително ценен принос към познанията за зората на човечеството и превръщат Гьобекли тепе в своеобразна „лаборатория“, криеща тайните за създаването на човешката цивилизация. /Разглеждане ок. 1,5 ч./

Пътуването ни става все по-вълнуващо и все по на юг.. Ще посетим древният град Дара или Ефес на Месопотамия! Намиращ се само на 30 км югоизточно от Мардин още в миналото градът е имал стратегическо значение. Името си носи от Дарий I, а в оригинал от персийски “Darayavaush” означава “крал”. След победата на Александър Велики над персите този регион преминал под господството на Селевкидите. По-късно град Дара е бил завладяван последователно от римляните, византийците и арабите, след което районът е включен в турските територии. /Разглеждане ок. 1 ч./

„Шафранения“ манастир Дейрулзафаран в продължение на почти цяло хилядолетие е седалище на патриарха на Сирийската православна църква до 1932г. Има общо 365 стаи, като само част от комплекса е достъпна за посетители – вътрешния двор, старата църква и още няколко помещения. Място, където можете да изпиете  по едно  ароматно  арабско кафе и да вкусите от прясно изпечените бадемови сладки, ухаещи из манастира - страхотни са, ние ги опитахме.. Прекрасен манастир, заобиколен от маслинови и нарови насаждения.

Отпътуване за Мадрин – турския Ерусалим, разположен на границата между Анадола и  Месопотамия, следващият уникален град в турския югоизток! На арамейски името означава „крепост“. Каменната архитектура на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества - Сурияните. Мардин и стъпаловидно разположените му сгради, изградени от златист вулканичен камък и сливащи се с хълма, както и богатата им декорация, превръщат града в истински архитектурен шедьовър. Мардин е странно, приказно място, което не прилича на никое друго!

Заедно, ще имаме уникалната възможност да разгледаме забележителностите на града: Голямата джамия - Улу  Джами или най-важния религиозен храм в Мардин, Зинджирие медресеси – ислямско училище, красива сграда с декорации на стени и тавани от 1385г., църквата  Кърклар – Свети четирдесет мъченици, построена през 569 г. и други православни църкви, Археологическия  музей на  Мардин с богата и подредена колекция, старият град и украсените с каменна резба къщи, магазини за антики и сувенири, които ще отнесете с вас, разказвайки ви приказки от Библейски времена, лабиринтите от улички и ще опитаме от най-хубавата турска леблебия, както и символът на града – „сините бонбони“. Свободно време за разходка в перлата на Югоизточна Турция. Вечеря в хотела. Възможност за посещение на заведение с традиционна за региона музика. Нощувка.

 
Ден Седми:

Мардин – Мидят - Хасанкейф - Адъяман / Немрут: ок. 330км (закуска и вечеря )

Закуска. Днешният ден е посветен и на гр. Мидят и ако феновете на турските сериали се досещат за филма “Завръщане“ или Sila в оригинал! Очакват ни красиви моменти..
Пътят до Мидят е кратък, около 45км. Разбира се, спирка в нашата програма е и мястото или конакът, където е сниман филмът, както и свободно време за разходка и пазар на изумителните украшения от сребро и филигран. Ще посетим и манастирът Мор Габриел, православен, който и днес служи като център на сурияните. При възможност се отбиваме в завода за производство на известното суриянско вино, след което започва пешеходната ни разходка по старите каменни улици на Мидият. Ще разгледаме красивите старинни къщи на града, които са показни в много от турските сериали. Ще посетим и ателиетата, където се изработва известното Телкари /telkyari/ сребро – финни нишки вплетени по уникално красив начин.

Ще продължим пътуването си към древния град Hasankeyf, разположен на брега на р. Тигър.
Хасанкейф има история, обхващаща хилядолетия, като разкопките разкриват останки от преди 3000г. Повечето от пещерните жилища в скалите, в които и до ден днешен живеят хора, са на около 2000 години.  Със странните си пещери, както и руини насред реката, той наподобява декор на исторически филм! Наричато го още Библейският Хасанкейф. Той е селище с хилядолетна история, край което са съхранени останките на древната столица на турското царство Артуклу. За съжаление Хасанкейф е планиран да бъде наводнен след завършването на поредния мега-язовирен проект. Гледката е повече от сюрреалистична – древни руини, църкви, крепост, обитавани пещери и тежки машини! Мястото е уникално и малко тъжно.. Пътуване към най-атрактивният и дълъг за средновековните разбирания мост над р. Тигър.
И към края на днешния ден, сладко изморени, но удовлетворени и обогатени, пристигаме в град Адъяман /Adiyaman/. Настаняваме се.
В късния следобед потегляме за един от най-важните национални паркове на Турция и най- високо разположения музей на открито в света - Планината Немрут или Немруд (Mount Nemrut). През 62г пр.н.е. цар Антиох I Теос на Комагена построява на върха на планината гробница – светилище, оградено от огромни стауи с височина 8-9м., а именно – два лъва, два орела и фигури на различни гръцки, арменски и персийски божества. В култов надпис, Антиох, декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколения, като благодарност към боговете и своите предшественици. След голямо заметресение главите на статуиите падат. По-късно хората са се опитали отново да ги нагласят по посока слънцето. Така на западната, по-малка тераса, главите гледат на запад, а на източната, по-голяма тераса – на изток. Гробницата е открита през 1881 година от немския инженер Карл Сестер. Негово дело са единствените направени до днес археологически разкопки. През 1987 година планината Немрут е включена в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Мястото е магическо, на около 2150м надпоморска височина, където можете да видите най-красивите изгрев и залез в цяла Турция. Отнасяме със себе си снимки и емоции за цял живот! Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

 

 
Ден Осми:

Адъяман – Кайсери – Юргюп: ок. 440км (закуска и вечеря )

Закуска. Маршрутът продължава да ни впечатлява с вълшебства..
Родното място на Мимар Синан - кралският архитект, който построява редица шедьоври в Истанбул – град Кайсери. Древният град, скрит в турската перла Кападокия ще ни прикани със своята прекрасна история и величествен облик! Кайсери е издигнат в подножието на изчезналия вулкан "Ерейей", който достига до впечатляващите 3,917 метра височина. Мястото посреща редица туристи всяка година, благодарение на множеството забележителности, струпани на територията на града. Освен с типичната за Турция гостоприемност, Кайсери ще ни очарова също и с характерната си атмосфера, обагрена от древната архитектура на местните сгради. Сегашният град показва много признаци за своето римско и средновековно наследство. Кайсери има добре запазена цитадела, изработена от черен камък, построена първоначално по заповед на император Юстиниан и впоследствие възстановена от османците. По време на управлението на Селджук, Кайсери се превръща в един от най-важните градове на главния търговски път: Пътят на коприната. Днес градът поддържа своето историческо наследство, издигащо го като важен търговски и индустриален център. Всички тези исторически пластове променили Кайсери в град, където древното и модерното живеят в хармония - място с културно наследство, което заслужава да бъде посетено!

Отправяме се към Юргюп - град, скрит в прелестната турска местност Невшехир, чието население наброява около 14 000 души. Той се намира в пределите на удивителната местност Кападокия и може да се похвали с факта, че около него са едни от най-красивите места в цяла Турция. Мястото ще ви очарова още в мига, в които прекрасите границите му и ще ви държи в тази приятна еуфория до самото му напускане! Сигурни сме, че ще останете с дълбоки впечатления за прекрасната архитектура и уютен местен облик на градчето!

Само на няколко крачки можете да откриете скалното селище в Гьореме или да летите с балон, наслаждавайки се на удивителните пейзажи на цяла Кападокия! Тук е мястото, където можете да си подарите незабравими преживявания!

Но онова, което ще си отнесете от Земята на красивите коне, както е известна Кападокия, наред с керамиката, шарените стъклени чинии, бутилката бяло кападокийско вино и всякакви сувенири ще са най-вече красивите спомени и вярата в себе си, че трябва да отстоявате онова, в което вярвате, както са постъпвали първите християни, пък дори и то да се свежда само до това, че искате да посетите Кападокия!

Настаняване и вечеря в хотела.

Програма по желание: предложение за посещение на невероятен подземен ресторант с атрактивна фолклорна програма и напитки без лимит! или

Програма по желание: 20:00 ч. – Посещение на автентичен ритуал на Дервиши - богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна и танца Сема (без включена вечеря и напитки). Нощуваме.

 
Ден Девети:

Юргюп – Хатуша – Анкара: ок. 400км (закуска и вечеря )

Закусваме и отпътуваме за Хатуша, древната столица на хетите, която от 1986 година е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Хетското царство се споменава няколко пъти в Библията като една от най-мощните империи от древността.

Жители в тази могъща държава били съвременници за древните египтяни и не им отстъпвали по нищо. В битката при Кадеш хетейците воювали срещу силната египетска империя, като почти убиват фараона Рамзес Велики и го принуждават да се оттегли обратно в Египет. Години по-късно египтяните и хетите подписали договор, който се смята за най-стария подобен документ в света или първия мирен договор в историята на човечеството, а самият Рамзес се оженил за хетска принцеса, за да бъде допълнително официализирана сделката. Хетите са играели основна роля в древната история, много по-голяма, отколкото им е отсъдена в съвременните исторически книги. Хетите са създали някои най-леките и бързи колесници в света, и въпреки че принадлежат към бронзовата епоха, вече съумявали да създават и използват железни инструменти. Колкото и невероятно да звучи, до началото на 20-ти век хетите са били смятани само за легенда или исторически слух, тъй като не са били открити доказателства за съществуването на империята. Всичко се променя с откриването и изследването на древния град Хатуша, заедно с откриването на десетки хиляди глинени плочки, документиращи много от дипломатическите дейности на хетите, най-важната от които е мирното споразумение между хетите и египтяните през 13 век пр. Хр.

Идва ред и на Анкара – столицата, вторият по големина град в страната, разположен сред хълмиста местност в централната част на Анадолското плато.  При възможност ще разгледаме и Мавзолеят на Ататюрк - най-големият паметник, построен в годините на републиката, издигнат през 1953г. В залата, където се намира саркофагът на първият турски президент, в знак на дълбока почит са събрани камъни от всички турски провинции. Мавзолеят е направен по дизайн на двама архитекти с професорски титли – Емин Онат и Ахмет Арда, които успяват да се преборят с голямата конкуренция на представители от различни страни. Строежът на величествената сграда продължава 9 години и е изобразена на много турски банкноти от различни периоди. Сградата впечатлява с архитектурни елементи от древността, умело съчетани със съвременните виждания. Територията на мавзолея е 750хил кв.м., заедно с парк, където виреят около 50хил дървета, докарани от различни части на света. Едно велико място, дом на един велик Човек!

Настаняване и вечеря в хотела. Нощуваме.

 
Ден Десети:

Анкара - Варна: ок. 900 км (закуска)

Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.
Отпътуваме за България. Почивки по път и прибиране. Късно пристигане в Бургас/ Варна.
КРАЙ!

 

Цената включва:


 • Комфортно пътуване с турист. автобус, марка „Мерцедес“ (климатик, видеосистема)
 • Комплименти - турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;
 • Настаняване в изпитани и проверени 3*/4*/5* хотели със закуски и вечери по цялата програма
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Коня в хотел 3-4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Адана в хотел 3-4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Газиантеп в хотел 3-4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Шанлъурфа в хотел 4-5*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Мардин в хотел 3-4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Адъяман в хотел 4-5*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Юргюп в хотел 3-4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Анкара в хотел 4-5*;
 • НОВО!! Билет за железопътен транспорт от Истанбул до гр. Коня;
 • НОВО!! Обзорна обиколка на Истанбул с влак /80км/ и богата ЗАКУСКА с гледка към Мраморно море;
 • НОВО!! Обиколка на гр. Коня с местен транспорт, пешеходен тур на български език с професионален гид и посещение на музеят на Мевляна, Медресето „Инджи минаре“, Археологическият музей, Парк Киото и др. (входни такси отделно);
 • Обиколка и посещение на подземния град Деринкую (входна такса отделно);
 • Туристическа програма в Тарсус и посещение на църквата на Св. Павел;
 • Туристическа програма в Адана;
 • Туристическа програма в Антакия;
 • Туристическа програма в Газиантеп;
 • Разглеждане на Музея на мозайките в Газиантеп (входна такса отделно);
 • Туристическа програма в Халфети;
 • Туристическа програма в Шанлъурфа;
 • Посещение на Гьобекли тепе(входна такса отделно);
 • Посещение на античния град Дара;
 • Посещение на манастира Дейрюлзафаран;
 • Туристическа програма в Мардин;
 • Туристическа програма в Мидят;
 • Туристическа програма в Хасанкейф;
 • Туристическа програма в Адъяман и изкачване с микробус на планината Немрут;
 • Подарък: Панорамна обиколка на Кападокия;
 • Туристическа програма в Хатуша;
 • Подарък: Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк;
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г при ЗAД „Армеец“ ;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор;

Цената не включва:


 • Входните такси на посещаваните по програмата обекти;
 • Доплащане за единична стая - 280 лева;
 • Медицинска застраховка за лица от 65 год. до 74 год. – 20лв при  ЗAД Армеец;
 • Всички допълнителни мероприятия по желание; ** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;
 • Обяд - местна кухня от всеки район – около 30 лири / един обяд/;
 • Напитки по време на храненията
 • Разходи от личен характер

Всички дати на офертата:


Други Екскурзии в чужбина 
silver_logo
meiers_logo
dertour_logo
tui_logo