ЕРТУРС ЕООД -гр. Варна
Туроператор / Туристическа агенция
Удостоверение за регистрация: РК-01-7308
phone_logo +359 886 50 77 33
email_logo office@rtours.bg
go to UP
Обратно към Екскурзии в чужбина

Екскурзия Приказки за Черноморска Турция 03.07.2020/09.07.2020

Екскурзия Приказки за Черноморска Турция
Маршрут: Варна/Бургас - ЕСКИШЕХИР – ГОРДИОН - Анкара – ХАТУША – АМАСИЯ – Сумела – ТРАБЗОН - ОРДУ – САМСУН – САФРАНБОЛУ - Бургас/Варна
Дати: 03.07-09.07.2020
Статус на офертата Текат записвания
Брой дни Седем
Брой нощувки Шест
Вид транспорт Автобус
Вид преход Дневни
Отпътуване от Варна  / Бургас
Цени за Ранно записване
Стара цена от: 899.00 лв.
Цена от: 799.00 лв.

**АВТОРСКА ПРОГРАМА**
ПРИКАЗКИ за ЧЕРНОМОРИЕТО
Екскурзия за ценители и познавачи
ДНЕВНИ ПРЕХОДИ по изключително богат и красив маршрут:

Варна/Бургас – ЕСКИШЕХИР – ГОРДИОН - Анкара – ХАТУША – АМАСИЯ – Сумела – ТРАБЗОН - ОРДУ – САМСУН – САФРАНБОЛУ - Бургас/Варна
03.07 – 09.07.2020
7 дни – 6 нощувки със закуски и вечери
**препоръчани и изпитани хотели по цялата програмата**
НАМАЛЕНА ЦЕНА до 15.03: 799 лева на човек в двойна стая
Редовна цена: 899 лева на човек след тази дата
Няма специфичен сезон, в който да посетите Karadeniz или турското Черноморие... Когато и да отидете в този регион, той ще Ви очарова със своята неподправена атмосфера, която е запазена не само в архитектурните забележителности, но и в самите хора... Веднага ще разберете предимствата на малките и невключени в традиционните туристически програми градове, съчетани перфектно в нашия маршрут, които очароват всеки със своите пъстри сергии, съхранени обичаи до днес, богата история, природна красота и безвремие… Елате с нас и нека заедно изживеем „Радостта от пътуването“... Каним ви на едно пътуване между миналото и настоящето, което няма да откриете другаде!

 
Подробна програма
Ден Първи:

                                

Варна – Ескишехир: ок. 750км (вечеря)                                 

В 04:00ч. /предварителна инфо/ Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Следва кратък престой в гр. Бургас /бенз. OMV/и присъединяване на останалите гости от други градове на страната.

Преминаване на ГКПП Малко Търново и „скок“ от Европа в Азия! Магистрални пътища – модерни, удобни и огромни! По път почивка с възможност за обяд край красивото езеро Сапанджа.

Пристигане в Ескишехир – един от най-хубавите съвременни турски градове! Автобусна обиколка и пешеходна разходка. Настаняване.

Ескишехир /в превод от турски „Стария град“/ е модерен турски град в Анадолската част, построен по европейски образец, превърнал се в едно от любимите места за туризъм в Турция! Mного голям индустриален център - произвежда се от дребна бяла техника, до самолети, с два университета, единият, от които е Анадолският университет. Тук можете да отпиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да се повозите на гондола. През града живописно се вие река Порсук, която му придава особено очарование! Невероятно красив и подреден град, а хората са някак различни... Навсякъде ще срещнете усмихнати, красиво облечени млади хора и много, много учтиви!

Вечеря и нощувка.

 
Ден Втори:

Ескишехир – Гордион - Анкара: ок. 220км (закуска и вечеря)

Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро!

След закуска се отправяме към Гордион, столицата на древна или още „Златна“ Фригия, и на митичния цар Мидас, намиращ се близо до град Полатлъ в окръг Анкара.

Фригийците са тракийско племе, което идва от Балканите в Анадола след разпада на хетската империя около 1200-ната година пр.н.е. и се настанява в района на днешна Анкара. Фригийската държава укрепва в кратки срокове и започва да разширява границите си. Владетелят Гордий построява столицата на държавата с името Гордий.

Богатство се събира трудно по честен начин, даже много трудно! Искат се доста усилия и умения, предприемчивост, а защо не и дарба? Фригите определено са били изключителни хора. По времето, когато Гърция се намира в тъмния си период държавата им се радва на невероятен разцвет. Докато южните ни съседи са живели в сламени колиби, фригите са издигали масивни сгради, украсени изящно с мозайка и мрамор, имали са мебели, на чиято изящност и египтяните са завиждали, притежавали са толкова много злато, че това е станало причина да бъдат създадени легенди. Някои са вярвали, че тракийския цар Мидас е в състояние да превърне в самородно злато всичко, до което се докоснел!

Около 4 века по-късно един велик завоевател посетил Гордион. Целта на Александър Македонски била Гордиевият възел, който никой не можел да развърже. Великият пълководец също не успял и го разсякъл с меча си. Това обаче се оказало съвсем достатъчно и му помогнало да завладее цяла Азия, чак до Индия! А за какъв възел става дума, ще разберете само, ако посетите това място...

Близо до град Гордий са открити стотици, пълни с богати дарове надгробни могили. Под тях се намират дървени гробници затрупани с пръст. Гробницата на Мидас е най-старата дървена гробница в света. Близо до нея се намира музеят, който ще посетим. Откритите при разкопките експонати се излагат в Музея на Анадолските Цивилизации в Анкара, който също е обект от нашата програма само след броени часове. Тук се намира и макет на главата на цар Мидас!

Руините на града са разположени на 100 километра от Анкара.

Отпътуване за Анкара - вторият по големина град в страната, разположен в централната част на Анадолското плато, в сърцето на Мала Азия. Обяд и разглеждане забележителностите на града: Мавзолея на Ататюрк - най-големият паметник, строен в продължение на девет години, носещ името на основателя на новата турска Република - Кемал Ататюрк, разположен на площ от 750 000 м2 и изключително богатият Музей на анадолските цивилизации („Европейски музей за 1997г.”), запазил артефакти с вековно значение!

 
Ден Трети:

 

Анкара – Хатуша/Боазкале - Амасия: ок. 380 км (закуска и вечеря)

Закуска. Gunaydin! Подготвяме се за много вълнуващи моменти...  Отпътуване за Боазкале или славна Хатуша, гордата столица на хетите, една от най-мистериозните цивилизации. (1800-1200 години пр.н.е.). Пристигнали вероятно от Балканския полуостров, хетите бързо се превърнали в супер силата на тогавашна Анатолия, а и на целия Близък Изток. Властта им се разпростряла чак до далечен Вавилон и скоро те дръзнали да воюват дори с великия фараон Рамзес II! Войната им с Египет завършила с първия мирен договор в историята на човечеството! В наши дни копие от него е изложено в централата на ООН в Ню Йорк!

Обиколка за разглеждане на руините в древния град: каменните лъвове и сфинксове, бдящи пред царските порти; масивния зелен камък във формата на куб, подарък за знатен хетски младоженец от Рамзес II, най-почитания египетски фараон! И днес дарът продължава да стои сред развалините на Великия храм на Тешуба, бога на бурите! Видното място,  където е поставен преди повече от 3200 години; ритуалния тунел при портата на сфинкса, през който са минавали религиозните процесии, водени от царя и царицата, които били и върховни жрец и жрица; скалното светилище в Язълъкая с надписите от клинопис и релефи на 12-те божества от подземния свят с конусовидни шапки и мечове с форма на сърп или в буквален превод „Изписаната скала“ и още много други! В Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!

Обяд по път и продължаваме към Амасия, най-красивият и интересен град в Северна Турция! Според легендата той е основан от жените воини, амазонките и носи името на тяхна царица. Страбон разказва за огромната стръмна скала с непревземаема цитадела, надвесена над прекрасната река Ирис, сега Йешилърмак (Зелената река) и сгушения около нея град. Още през 302 год. пр.н.е. царете на Понт започнали да изсичат в канарата величествени гробници, сякаш за да бдят над своята столица и след смъртта си. Правили го почти 300 години, докато последният от династията Митридат VI се осмелил да окаже съпротива на непобедимите римски легиони в похода им през Анатолия. Направил го яростно, но неуспешно!...

Амасия предлага още много забележителности. Тук османските принцове тренирали тънкостите на владетелския занаят като губернатори. Бюстовете им на крайбрежната улица пазят спомена за тези времена. Бъдещите султани са оставили богато наследство от великолепни сгради. Най-изящният шедьовър сред тях е джамията на Баязид II. Но истинският шок е в градината на Археологическия музей. Сред паметници от хетски времена в тюрбето на селджукски емир лежат невероятно добре запазени мумии на монголски аристократи от XIIIв. Потомците на Чингис хан също са властвали в този приказен град. Вечеря и нощувка.

 
Ден Четвърти:

Амасия – Сумела – Трабзон: ок. 530км (закуска и вечеря)

Закуска и ранно отпътуване. Дойде и моментът, в който ще отпътуваме за Трабзон. Родината на лешниците ни очаква!.. Интересно: 70% от световната реколта на лешници принадлежи на Турция, а 50% зрее в тези долини.

Пътят често изчезва!.. Величествените Понтийски планини се допират в морето и издигат непреодолима стена. Стотици години те са бранили малката трапезундска държава от алчни пълчища. Ние ще ги пресечем през безброй шосейни тунели, някои с почти 4 километра дължина.

Разбира се ще отделим време и за вкусен обяд!

Отправяме се към Манастирът Сумела или Богородица на черната скала, скрит високо в планините на около 45 километра южно от Трабзон, ни очаква. Разположението му е величествено и неописуемо! Любимата на византийските императори света обител изглежда нереална и недостижима, кацнала на един скален ръб близо до небето, повече от 300 метра над белите бързеи на буйна планинска река! Само скалните зъбери стърчат над нея сред хаоса от зелени дървета и гранитни скали!

Основният храм се намира в пещера с прекрасни фрески от прочутата трапезундска школа. Много императори са коронясани тук! За тях манастирът Богородица на черната скала е бил символ за стабилността на държавата. Включен в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!

Настаняваме се в хотела. Вечеря и нощувка.

 
Ден Пети:

Трабзон – Орду - Самсун: ок. 300км (закуска и вечеря)

Закусваме и започваме програмата ни с древния град Трабзон. Разглеждане на „Света София”, царската църква на трапезундските императори. Разходка в града.

Отпътуване за Орду, пристанищен град на Черно море!

Фотопауза на хълма Бозтепе, извисяващ се на 550м. надморска височина - любимо място за почивка в кафетериите и магазинчетата, сгушени сред иглолистните дървета и с прекрасна панорамна гледка към града. Изкачване с бърз лифт, в експлоатация от 2012г. и с капацитет 900 човека на час. Градът стана известен и с факта, че тук се построи, през 2015г. първото летище на изкуствен остров в Европа! Строежът му е започнал през 2011 г., като за създаването на острова са използвани изключително модерна технология, която пречи на вълните на Черно море да нанасят щети на летището, а на пистата е положен специален вид асфалт.  Летището е разположено на 1.8 млн. кв. м. 

Обяд. Редовни почивки за отмора и снимки...

Пътуване през планините на антична Пафлагония към Брега на амазонките. Така древните гърци наричали тази част от крайбрежието, помнещи още стъпките на митичния Язон и аргонавтите, тръгнали към Колхида, за да откраднат златното руно. Самсун - градът на Амазонките! При възможност свободно време в главния град на турското Черноморие родният град на Турската  Република, тъй като именно тук на 19 май 1919 г. Мустафа Кемал Паша и неговите съмишленици пристигат в града с кораба „Бандърма”. Това се приема за начало на кемалистката революция! Сред забележителностите на града се откроява огромната статуя на Амазонката с два внушителни по размер лъва от двете й страни. Това впечатляващо произведение е показателно за уважението на турското общество към различни цивилизации, оставили следи в богатото минало на Анадола – хетската, гръцката, римската, византийската, османската... Но спирам с разказа до тук, останалото ще Ви очарова на место...

Посещение (по желание) на археологическия музей, съхраняващ съкровището на древния Амисос, принадлежало най-вероятно на владетелите на Понтийското царство (3.-1. век пр. н. е.) и една малка част от богатото антично наследство: мозайки, монети, керамика, миниатюрна пластика и т.н.

Вечеря и нощувка.

 
Ден Шести:

Самсун - Сафранболу : ок. 550км (закуска и вечеря)

Закусваме и отпътуваме за „градът на шафрана“ – Сафранболу, най-китното анадолско градче! Уникален архитектурен резерват, включващ повече от 1000 недокоснати от времето къщи, кервансараи, хамами, джамии и чешми, построени преди 400 години + 200-годишна часовникова кула и часовник. Градът Сафранболу е бил и важен пункт по пътя на коприната към Истанбул. По-голяма част от центъра е превърнат в пешеходна зона и преминаването на коли е забранено. Отвсякъде струи спокойствие и тишина... Сафранболу е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1994 г.!

Свободно време за разходка по Копринената улица и чаршията.

Сафранболу е градът производител на най-качественият шафран в света, откъдето произхожда и наименованието му. Растението, което освен като кулинарна подправка и оцветител, се използва за лечебни нужди и като уникално багрило в килимарството! Шафранът е известен, като една от най-скъпите подправки, но освен в традиционната кухня се използва и в козметиката и фармацията.

Ще направим много приятна пешеходна разходка в централната част на приказния град, ще сътворим прекрасни снимки и ще опитаме чай от шафран!...

Отпътуване за град Болу. Вечеря и нощувка.

 
Ден Седми:

Болу – Бургас/Варна : ок. 700 км (закуска и вечеря)

Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.

Отпътуваме за България. По пътя ще спрем и в търговски център Кипа, за да напазаруваме, при ваше желание. Но спирането в Лозенград за покупка на баклава, кадаиф, халва, ядки и много други сладки изкушения, както и за вечеря с прочутите Лозенградски кюфтета, е почти неизбежно!

Прибиране към България, заредени с много емоции и впечатления.

КРАЙ!

 

Цената включва:


 

 • Комфортно пътуване без нощни преходи с лицензиран тур. автобус (климатик, видеосистема, минибар);
 • НОВО!!Безплатно ще ви бъдат поднесени турски лакомства, много изненади и речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;
 • Настаняването е само в изпитани и проверени хотели със закуски и вечери по цялата програма:
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* или подобен в Ескишехир;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* или подобен в Анкара;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* или подобен в Амасия;
 • 1 нощувки със закуска и вечеря в хотел 3*/4* или подобен в Трабзон;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* или подобен в Самсун;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3*/4* или подобен в Болу;
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи от лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Екскурзионна програма в Ескишехир с интересна информация  на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Трабзон; Манастира Сумела с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Самсун и посещение на парка на Амазонките с интересна информация на бълг. език;
 • Изкачване на Бозтепе в Орду (такса за лифт отделно – ок. 15 т. лири) с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Амасия с интересна информация на бълг. език;
 • Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк и Музеят на Анадолските цивилизации (входната такса за музея се заплаща допълнително – 25 т. лири) – богати беседи с много интересна информация на бълг. език;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г при ЗAД „Армеец“ ;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор;

 

Цената не включва:


 • Медицинска застраховка за лица от 70 год. до 78год. /според тарифите на ЗAД „Армеец“ / - 20лв;
 • Всички входни такси по обектите;
 • Обяди - около 50 евро;
 • Разходи от личен характер.
 • Доплащане за единична стая - 285 лева;
 • Дете от 06.00г. – 11.99 .г с 2 ма възрастни в стая - на запитване

Всички дати на офертата:


Други Екскурзии в чужбина 
silver_logo
meiers_logo
dertour_logo
tui_logo