ЕРТУРС ЕООД -гр. Варна
Туроператор / Туристическа агенция
Удостоверение за регистрация: РК-01-7308
phone_logo +359 886 50 77 33
email_logo office@rtours.bg
go to UP
Обратно към Екскурзии в чужбина

Екскурзия Приказки за Черноморието 08.06.2019/16.06.2019

Екскурзия Приказки за Черноморието Авторска програма
Маршрут: Варна/Бургас - САФРАНБОЛУ - ФАТСА - ОРДУ - ТРАБЗОН - Узунгьол – САМСУН - АМАСИЯ – ЧОРУМ – ХАТУША – АНКАРА – ГОРДИОН - ЕСКИШЕХИР - Бургас/Варна
Дати: 08.06-16.06.2019
Статус на офертата Потвърдена
Брой дни Девет
Брой нощувки Осем
Вид транспорт Автобус
Вид преход Дневни
Отпътуване от Варна  / Добрич  / Бургас
Цени за Ранно записване
Цена от: 1150.00 лв.

**АВТОРСКА ПРОГРАМА**
ПРИКАЗКИ за ЧЕРНОМОРИЕТО
Екскурзия за ценители и познавачи
ДНЕВНИ ПРЕХОДИ по изключително богат и красив маршрут:
Варна/Бургас - САФРАНБОЛУ - ФАТСА - ОРДУ - ТРАБЗОН – Сумела – САМСУН - АМАСИЯ – ЧОРУМ – ХАТУША – АНКАРА – ГОРДИОН - ЕСКИШЕХИР - Бургас/Варна

08.06 – 16.06.2019 - ПОТВЪРДЕНА
06.07 – 14.07.2019
03.08 – 11.08.2019
28.09 – 06.10.2019
9 дни – 8 нощувки със закуски и вечери
**само препоръчани 3*+/4*/5* хотели по програмата**

САМО до 31.03: 950 лева на човек в двойна стая
Редовна цена: 1150лв на човек след тази дата

Няма специфичен сезон, в който да посетите Karadeniz или турското Черноморие... Когато и да отидете в този регион, той ще Ви очарова със своята неподправена атмосфера, която е запазена не само в архитектурните забележителности, но и в самите хора... Веднага ще разберете предимствата на малките и невключени в традиционните туристически програми градове, съчетани перфектно в нашия маршрут, които очароват всеки със своите пъстри сергии, съхранени обичаи до днес, богата история, природна красота и безвремие… Елате с нас и нека заедно изживеем „Радостта от пътуването“...

 
Подробна програма
Ден Първи:

Варна – Сафранболу: ок. 850км (вечеря)                                 

В 05:15ч. Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Тръгваме в 05:30ч.

07:30-08:00ч. - Кратък престой в гр. Бургас - бензиностанция OMV (до хотел Мираж).

Преминаваме КПП  Малко Търново/Дерекой и отпътуваме за „градът на шафрана“ – Сафранболу. По път ще направим и необходимите спирки за обяд и разтъпкване в този прекрасен регион на Турция...

Сафранболу е градът-производител на най-качественият шафран в света, откъдето произхожда и наименованието му. Растението, което освен като кулинарна подправка и оцветител, се използва за лечебни нужди и като уникално багрило в килимарството! Името му е сменяно няколкократно през вековете, докато накрая, вече като част от Османската империя, започва да се нарича Сафранболу. Причина за това е растението шафран, което тук вирее много добре. То е известно като една от най-скъпите подправки, но освен в традиционната кухня се използва и в козметиката и фармацията.

Свободно време и настаняване в хотела. Вечеря. Нощуваме.

 

 
Ден Втори:

Сафранболу - Фатса: ок. 540км (закуска и вечеря)

Gunaydin или както вече знаем да се поздравяват местните за Добро утро!

Ще направим много приятна пешеходна разходка в централната част на приказния град, ще сътворим прекрасни снимки и ще опитаме чай от шафран!...

Градът Сафранболу е бил и важен пункт по пътя на коприната към Истанбул. Уникален град-музей на открито, включващ повече от 1000 недокоснати от времето и събрани на едно място къщи, кервансараи, хамами, джамии и чешми, построени преди 400 години, както и двеста годишна часовникова кула с часовник.

По-голяма част от центъра е превърнат в пешеходна зона и преминаването на коли е забранено. Отвсякъде струи спокойствие и тишина... Сафранболу е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1994 г.!

Живописно пътуване по скалите на морския бряг.

Вечеряме и нощуваме в романтичното рибарско градче Фатса.

 
Ден Трети:

 

Фатса – Трабзон: ок. 250км (закуска и вечеря)

Закусваме . Дойде и моментът, в който ще отпътуваме за Трабзон. Родината на черешите и лешниците ни  очаква!.. Интересно: 70% от световната реколта на лешници принадлежи на Турция, а 50% зрее в тези долини.

Фотопауза на хълма Бозтепе, извисяващ се на 500м. височина, любимо място за почивка в кафетериите и магазинчетата, сгушени сред иглолистните дървета и с прекрасна панорамна гледка към град Орду, всепризнатата столица на лешника. Изкачване с бърз лифт – около 6 турски лири/човек.

Наскоро (22.05.2015г.), градът стана известен и с факта, че тук се построи първото летище на изкуствен остров в Европа! Строежът му започна през 2011 г., като за създаването на острова са използвани изключително модерна технология, която пречи на вълните на Черно море да нанасят щети на летището, а на пистата е положен специален вид асфалт.  Летището е разположено на 1.8 млн. кв. м.  

След това пътят често изчезва!.. Величествените Понтийски планини се допират в морето и издигат непреодолима стена. Стотици години те са бранили малката трапезундска държава от алчни пълчища… Ние ще ги пресечем през безброй шосейни тунели, някои с почти 4 километра дължина.

Разбира се ще отделим време и за вкусен обяд!

Късния следобед е началото на програмата ни в древния град Трабзон. Разглеждане на „Света София”, царската църква на трапезундските императори. Настаняваме се в хотела. Свободно време. Вечеряме и нощуваме.

 
Ден Четвърти:

Трабзон – Узунгьол – Трабзон: ок. 100км (закуска и вечеря)

Закусваме и започваме днешния ден с приказното езоро - Узунгьол/ Uzungöl или в превод „дългото езеро“!.. Uzungöl е естествен язовир на река Haldizen в североизточна Турция. Благодарение на красивата природа е популярна туристическа дестинация. Узунгьол е селище с традиционни дървени къщи, модерни хотели, ресторанти и места за развлечение.. Поради обилните дъждове районът около езерото е един от най-зелените райони на Турция. Околността е и популярна дестинация за туризъм и алпинизъм..

Завръщане в Трабзон. Автобусна и пешеходна обиколка. Вечеря (възможност за развлекателна вечер). Нощуваме.

 
Ден Пети:

Трабзон – Самсун: ок. 360км (закуска и вечеря)

Закусваме и се отправяме към града на Амазонките.  Така древните гърци наричали тази част от крайбрежието, помнещи още стъпките на митичния Язон и аргонавтите, тръгнали, за да откраднат златното руно! Редовни почивки за отмора и снимки... При възможност свободно време и обяд в Самсун, главния град на турското Черноморие родният град на Турската  Република, тъй като именно тук на 19 май 1919 г. Мустафа Кемал Паша и неговите съмишленици пристигат в града с кораба „Бандърма”. Това се приема за начало на кемалистката революция! Сред забележителностите на града се откроява огромната статуя на Амазонката с два внушителни по размер лъва от двете й страни. Това впечатляващо произведение е показателно за уважението на турското общество към различни цивилизации, оставили следи в богатото минало на Анадола – хетската, гръцката, римската, византийската, османската... Но спирам с разказа до тук, останалото ще Ви очарова на место...

Посещение (по желание) на археологическия музей, съхраняващ съкровището на древния Амисос, принадлежало най-вероятно на владетелите на Понтийското царство (3.-1. век пр. н. е.) и една малка част от богатото антично наследство: мозайки, монети, керамика, миниатюрна пластика и т.н.

 
Ден Шести:

Самсун - Амасия - Чорум : ок. 550км (закуска и вечеря)

Закусваме и се подготвяме за много вълнуващи моменти...

След закуска пътуваме обратно по морския бряг, за да пресечем Понтийските планини при Аккуш (бялата птица). Амасия, най-красивият и интересен град в Северна Турция също е свързан с амазонките. Според легендата той е основан от жените войни и носи името на тяхна царица.

Страбон разказва за огромната стръмна скала с непревземаема цитадела, надвесена над прекрасната река Ирис, сега Йешилърмак (Зелената река) и сгушения около нея град.

Още през 302 год. пр.н.е. царете на Понт започнали да изсичат в канарата величествени гробници, сякаш за да бдят над своята столица и след смъртта си. Правили го почти 300 години, докато последният от династията Митридат VI се осмелил да окаже съпротива на непобедимите римски легиони в похода им през Анатолия. Направил го яростно, но неуспешно!...

Амасия предлага още много забележителности. Тук османските принцове тренирали тънкостите на владетелския занаят като губернатори. Бюстовете им на крайбрежната улица пазят спомена за тези времена.

Бъдещите султани са оставили богато наследство от великолепни сгради. Най-изящният шедьовър сред тях е джамията на Баязид II.

Но истинският шок е в градината на Археологическия музей. Сред паметници от хетски времена в тюрбето на селджукски емир лежат невероятно добре запазени мумии на монголски аристократи от XIIIв. Потомците на Чингис хан също са властвали в този приказен град.

Вчеря и нощувка в Чорум.

 
Ден Седми:

Чорум – Хатуша - Анкара : ок. 280км (закуска и вечеря)

След закуска посещение на Археологическия музей, известен с богатата си сбирка артефакти от времето на хетите и други древни народи.

Отпътуване за Боазкале / славна Хатуша, гордата столица на хетите, една от най-мистериозните цивилизации. (1800-1200 години пр.н.е.).

Пристигнали вероятно от Балканския полуостров, хетите бързо се превърнали в супер силата на тогавашна Анатолиа, а и на целия Близък Изток. Властта им се разпростряла чак до далечен Вавилон и скоро те дръзнали да воюват дори с великия фараон Рамзес II!

Войната им с Египет завършила с първия мирен договор в историята на човечеството! В наши дни копие от него е изложено в централата на ООН в Ню Йорк!

Обиколка за разглеждане на руините в древния град: каменните лъвове и сфинксове, бдящи пред царските порти; масивния зелен камък във формата на куб, подарък за знатен хетски младоженец от Рамзес II, най-почитания египетски фараон! И днес дарът продължава да стои сред развалините на Великия храм на Тешуба, бога на бурите! Видното място,  където е поставен преди повече от 3200 години; ритуалния тунел при портата на сфинкса, през който са минавали религиозните процесии, водени от царя и царицата. Те били и върховни жрец и жрица; скалното светилище в Язълъкая с надписите от клинопис и релефи на 12-те божества от подземния свят с конусовидни шапки и мечове с форма на сърп и още много други!

В Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО!

Продължаваме за Анкара. Начало на програмата в столицата на Република Турция.

Вечеря, разходка и нощувка.Нощуваме.

 
Ден Осми:

Анкара – Гордион – Ескишехир: ок. 230kм (закуска и вечеря)

След закуска, разглеждане забележителностите на Анкара:

Цитаделата, Мавзолея на Ататюрк, Римските руини (Термите, Храмът на Август и Колоната на Юлиян) и други. Възможност за посещение на изключително богатия Музей на анатолийските цивилизации („Европейски музей за 1997г.”) или свободно време.

Отправяме се към Гордион, столицата на антична Фригия и на митичния цар Мидас, същият, когото завистливите гърци описват с магарешки уши. Според друга тяхна легенда той би толкова алчен и глупав, че пожелал всичко, до което се докосне да се превръща в злато и щял да умре от глад!

Ние обаче познаваме един друг цар Мидас. Тези от вас, които пътуваха с мен до Средиземноморска Турция, видяха неговото величествено и приказно светилище с огромния скален надпис.

Около 4 века по-късно един велик завоевател посетил Гордион. Целта на Александър Македонски била Гордиевият възел, който никой не можел да развърже. Великият пълководец също не успял и го разсякъл с меча си. Това обаче се оказало съвсем достатъчно и му помогнало да завладее цяла Азия!

Край развалините на древния град има огромен брой пълни с богати дарове надгробни могили. В най-голямата от тях с диаметър 300 и височина 47 метра, археолозите откриха скелет на 60-70 годишен мъж. Дендрохронологичният анализ го датира около 718 г.пр.н.е., т.е. времето на самоубийството на цар Мидас при превземането и разграбването на Гордион от кимерийците. По-модерни методи посочват дата с 20-30 години по-рано и някои историци смятат, че скелетът е на цар Гордий, бащата на Мидас!

Продължаваме за Ескишехир – един от най-хубавите съвременни турски градове! Автобусна обиколка и пешеходна разходка. Вечеря и нощувка.

 
Ден Девети:

Ескишехир – Истанбул - Бургас/Варна : ок. 730км (закуска )

Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите.

Ескишехир, в превод от турски „Стария град“ е модерен турски град в Анадола, построен по европейски образец! Тук можете да пиете силно турско кафе, да хапнете традиционни сладкиши и да се повозите на гондола. През града живописно се вие река Порсук, която му придава особено очарование.. Невероятно красив и подреден град, а хората ще са някак различни... Магистралите са си толкова модерни, удобни, и огромни, както и около Истанбул и Анкара. Градът е много голям индустриален център - произвежда се от дребна бяла техника, до самолети. Голям универстетски център с два университета, единият, от които е  Анадолският университет. Навсякъде усмихнати и  красиво облечени млади хора.....и много, много учтиви! Ескишехир е с население малко над половин милион души. Намира се в Анадола, но противно на очакванията има модерна европейска визия и се е превърнал в едно от любимите места за туризъм в Турция.

Потегляме за Истанбул – градът на царете и царят на градовете! По желание: по път ще посетим и Новият „Истанбул Аквариум” и МОЛ Флория. Новоткрития аквариум "Флория" е по-голям  по размери от "Тюркуазоо".  Аквариумът е самостоятелна сграда , отворил врати през лятото на 2011 г. Той представлява съоръжение от нова генерация, което представя чрез уникална концепция 16 различни региона в света. В различни части на аквариума можете да видите морската флора и фауна от Черно море до Тихия океан, включително да изпитате дивата природа на Амазонка с контролирана температура и изкуствен дъжд и влажност. Аквариумът допълва темите с декоративни елементи,  интерактивни игри, визуални ефекти и хиляди живи морски същества в 64 аквариума с най-различни размери. http://www.istanbulakvaryum.com/ . Свободно време за шопинг или разглеждане на аквариума.

Окончателен пазарлък на подаръци, баклави, халва, перилни препарати и още какво ли не в Лозенград! Както и разбира се вечеря с прочутите Лозенградски кюфтенца или дюнери с бира Ефес или айран – по Ваш избор!

Привечер – отново към Бургас и Варна! Пристигане вечерта.

КРАЙ!

 

Цената включва:


 • Комфортно пътуване без нощни преходи с лицензиран тур. автобус (климатик, видеосистема, минибар);
 • НОВО!!Безплатно ще ви бъдат поднесени турски лакомства, много изненади и речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;
 • Настаняването е само в изпитани и проверени 3*+/4*/5* хотели със закуски и вечери по цялата програма:
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Парк 3*+ или подобен в Сафранболу;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Ялчън 5* или подобен в Фатса;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в хотел Айпарт 4* или подобен в Трабзон;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Гранд Делукс Амисос 3*+ или подобен в Самсун;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Бююк 3*+ или подобен в Чорум;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Алмер 3*+ или подобен в Анкара;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел Зин 3*+ или подобен в Ескишехир;
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи от лицензиран местен екскурзовод на български език;
 • Екскурзионна програма в Сафранболу с интересна информация  на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Трабзон; езерото Узунгьол с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Самсун и посещение на парка на Амазонките с интересна информация на бълг. език;
 • Изкачване на Бозтепе в Орду (такса за лифт отделно – ок. 6 т. лири) с интересна информация на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Чорум и археологическият музей (входна такса отделно – ок. 3 т. лири ) с интересна информация  на бълг. език;
 • Екскурзионна програма в Ескишехир с интересна информация на бълг. език;
 • Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк и Музеят на Анадолските цивилизации (входната такса за музея се заплаща допълнително – 15 т. лири) – богати беседи с много интересна информация на бълг. език;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г при ЗAД „Армеец“ ;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор;

Цената не включва:


 • Медицинска застраховка за лица от 65 год. до 70год. /според тарифите на ЗAД „Армеец“ /;
 • Всички входни такси по обектите;
 • Аквариум Флория с 5D кино и МОЛ Флория - 18 евро; за деца до 12 г. – 16 евро *Цената на екскурзията включва – траспорт и входни таски;
 • Обяди - около 50 евро;
 • Разходи от личен характер.
 • Доплащане за единична стая - 265 лева;
 • Дете от 06.00г. – 11.99 .г с 2 ма възрастни в стая - на запитване

Всички дати на офертата:


Други Екскурзии в чужбина 
silver_logo
meiers_logo
dertour_logo
tui_logo