ЕРТУРС ЕООД -гр. Варна
Туроператор / Туристическа агенция
Удостоверение за регистрация: РК-01-7308
phone_logo +359 886 50 77 33
email_logo office@rtours.bg
go to UP
Обратно към Екскурзии в чужбина

Екскурзия в Родопите и Древна Гърция 02.05.2018/05.05.2018

Екскурзия в Родопите и Древна Гърция Авторска програма
Маршрут: Варна - Бургас - Триград - Солун - Дион
Дати: 02.05-05.05.2018
Статус на офертата Текат записвания
Брой дни Четири
Брой нощувки Три
Вид транспорт Автобус
Вид преход Дневни
Отпътуване от Варна  / Бургас
Цени за Ранно записване
Стара цена от: 299.00 лв.
Цена от: 275.00 лв.
 
Подробна програма
Ден Първи:

05:45ч. Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Отпътуваме в 06:00ч.  по маршрут Бургас – Стара Загора– Пловдив – Триград.

08:00-08:30ч. - Кратък престой в гр. Бургас - бензиностанция OMV (до хотел Мираж). Редовни почивки по пътя. Пристигаме около ранния следобед  в Триград. Нашите домакини ще ни посрещнат  в прекрасния хотел Аркан Хан, за да ни предложат най-доброто и да ни очароват!

Триград е китно село, разположено на 1240 м надморска височина в Западните Родопи, почти до границата ни с Гърция, затова нашият преход към съседката ни ще е още по-бърз... Намира се в община Девин, Смолянска област и е известно с природните си забележителности и гостоприемството на местните хора... Множество археологически находки показват, че селото води началото си от дълбока древност. В околностите са открити пещерни жилища и тракийски селища. Предполага се, че името на селото произлиза от факта, че преди на това място са съществували три по-малки села. Типичната природа на Западните Родопи разгръща цялата си прелест в околностите на Триград. Величествените иглолистни гори със стари борове се редуват със свежи поляни, а високите мраморни скали са окичени със здравец и силивряк. Според жителите на селото само тук, в Родопите виреел мурсалският чай, който е много полезен за здравето и местните го наричат „билка за всяка болка“...

Край Tриград се намират три от Стоте национални туристически обекта - Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло и Ягодинската пещера, които ще имаме възможност да посетим по Ваше желание и в зависимост от свободното ни време. С мястото се свързва митът за тракийския герой Орфей, който се спуснал в царството на мъртвите, за да търси своята любима Евридика. Именно през Дяволското гърло според местните вярвания Орфей е достигнал до подземните владения на Хадес. Август месец в Триград се честват Орфическите мистерии. Древни езически ритуали, останали от тракийско време, и кукерски шествия се съчетават с родопските народни песни. Този своеобразен фестивал е и празникът на селото и всяка година привлича много туристи. Триград е място, което от векове е запазено непроменено, останало далеч от шумния и забързан съвременен свят. Великолепната природа и гостоприемните местни жители ще направят почивката ни в това китно селце незабравимо и изпълнено с приятни емоции изживяване...

Вечеря (срещу доплащане) с вкусна родопска храна и музикално изпълнение на КАБА ГАЙДИ, поканени специално, за да се насладим на изключителните им изпълнения на живо!!

 
Ден Втори:

Добро утро!...Около 07:30ч. закусваме и отпътуваме  в 8:30ч. за град Кавала.. Днес маршрутът ни е Триград – Кавала – Солун: едно интересно и запомнящо се пътуване...

Около обяд пристигаме в Кавала. Ще направим обзорна обиколка на градчето, заедно с разглеждане на забележителностите в новия и стария град: пристанището, Кметството, Библиотеката, Тютюневата къща, Имарета, къщата на Мехмед Али, Църквата Панагия, Крепостта, от която се открива чудесна панорама към града  и ще имаме свободно време за обяд.. Ще хапнем вкусен гръцки гирос, прясна рибка и ще пийнем  по чаша ароматно узо в кокетните ресторантчета на този невероятно красив пристанищен град!

Разположен на брега на Егейско море, край защитен от морските бури залив, градът е главно пристанище на Източна Македония и има изглед към остров Тасос, откъдето са дошли първите заселници тук. През вековете името на града се е променяло, но той неизменно е бил свързан с мореплаването и търговията. Легендата гласи, че днешното му име Кавaла произлиза от латинското Кабалеро, защото заливът наподобява силуета на конник, но понеже в гръцкия език няма буква Б, Кабала се превърнала в Кавала... Доста по-логично звучи другата версия, че днешното име на града произлиза от значението му като важна пощенска станция на древния римски път Виа Егнатия, където се подменяли конете (кавало– итал.).. Всъщност най-старото име на града е Неаполис (нов град) и е бил основан от заселници от остров Тасос. След това се е казвал Христополис, а нашите прадеди са го наричали Морунец, по времето когато е бил в пределите на Второто българско царство...

Застроен амфитеатрално нагоре по стръмните склонове над залива, Кавала е един забележително красив град, съчетаващ природни дадености и велоколепната гледка към брега и залива с археологически находки, разкриващи богатото му минало. В първия момент човек може да си помисли, че в този модерен град живеят поне двеста хиляди човека, но се оказва, че те всъщност не са дори и една трета от това. Просторните площади, съвременните сгради и търговски центрове в западната част на града са в приятен контраст с тесните павирани улички, старинните къщи в традиционен стил с дървени чардаци, миниатюрните им градини с цветя, и павираните алеи в източната му част. Няколко импозантни сгради в неокласически стил радват окото и до днес. Една от най-красивите е сградата на градския съвет, особено през нощта, когато е богато осветена от специални прожектори. Особено колоритно е пристанището със своите малки рибарски корабчета, заобиколено от десетки малки таверни и магазини.

Стръмните, виещи се нагоре по склоновете калдаръмени улички водят до най-впечатляващите гледки на града - старите крепостни стени, голямата и красива сграда на църквата „Панагия”, импозантната византийска крепост, както и до акведукта, строен още по времето на римляните, но в последствие разрушен и възстановен отново от Ибрахим паша, великият везир на султан Сюлейман II в началото на ХVI в. В Кавала е роден един от най-прогресивните за времето си владетели - египетския султан Мехмед Али паша. Албанец по рождение, той се смята за основоположник на съвременен Египет.

Допреди по-малко от век Кавала е била водещ център на тютюневата индустрия на Балканите. Това обяснява наличието тук на Музей на тютюна. Днес много от едновремешните тютюневи складове са превърнати в магазини и нощни клубове. В града има още Общински музей, Археологически музей, Музей на маслините и др.

Днешна Кавала е съвременен търговски център  и важно пристанище на Северна Гърция, от което може да се пътува с ферибот до почти всички острови в Егейско море. Кавала предлага много възможности за развлечения и шопинг. Известен е и с чудесните си плажове с кристално чиста вода. Предлага храна за всички вкусове – от ресторанти, напомнящи за близкото съседство с Ориента, през традиционни гръцки таверни, до малки снек барове с местните деликатеси: сувлаки (малки шишчета) и гирос (гръцкият вариант на дюнер кебапа)..

Около 16:00ч. Отпътуваме за Солун. 

18:00 Пристигане в Солун - гръцката перла на Егейско море. Панорамна обиколка на крайбрежния булевард ”Нике” с бялата кула, паметника на Ал.Македонски, посещение на Църквата „Св.Димитър” – солунския чудотворец, където се намира гроба на светеца , Ротондата и арката на Галерий. Свободно време.

Солун често е преминавал от едни ръце в други... Основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Солун е един от важните търговски центрове на Византия. В града са родени българските просветители св. св. Кирил и Методий. През 1207 г. цар Калоян е пред вратите на Солун и е на път да превземе града, но е предаден от съпругата си и убит от Борил. 17 години по-късно градът преминава във владение на Епирското деспотство, а след това благодарение на цар Иван Асен II териториите му стават васални на България. След известно време Солун е продаден на Венеция, а после превзет от турците.Градът се превръща в един най-големите еврейски центрове не само на Балканите. Той е втория по значимост град след Константинопол...

За любознателните:

Задължително трябва да посетите църквата на покровителя на Солун, в която в сребърен саркофаг се намират мощите му. Първоначалната църква е построена през 313 г. След това е била унищожавана два пъти от пожар, но през 1948 г. е напълно реставрирана и обновена по оригиналните чертежи. От 1988 година е част от обектите на световното наследство на Юнескозаедно с раннохристиянските и византийските паметници на Солун. Криптата на църквата е музей. Свети Димитър Солунски е роден в Солун през 280 година и умира като мъченик за християнската вяра през 303 година. Когато император Константин Велики преустановява преследванията срещу християните, на мястото на затвора на Свети Димитър (по друга версия - над гроба му) в 313 - 323 година е построена малка църква. След сто години, в 412 - 413 г. илирийският велможа Леонтий в памет на избавлението му от паралич, построява първата голяма църква (трикорабна базилика) между руините на античните терми и стадиона. Олтарната част на църквата е разположена над предполагаемото място на гроба на светеца и при строителството са открити неговите мощи, тайно погребани там, според житието му от солунските християни в 306 година. От стария са запазени само някои архитектурни елементи и художествена мозайка. В 1493 година църквата е превърната в джамия. В този период за християните е съхранен достъпът до кенотафа на Свети Димитър, разположен в неголяма пристройка в западната част на левия кораб, където е направен отделен вход. Тогава фреските и мозайките на храма са скрити с гипсова измазка и нови стени.

Символът на града е Бялата кула. Наричали са я кървавата кула, но след освобождението я пребоядисват в бяло и става символ на града. Сега се използва за музей и често се организират изложби на картини.  Издига се на самия бряг на града, напомняйки за старите времена. През XIX в. е била затвор, а сега е музей за изкуство и история. Вход: 3 евро

Лададика (Ladadika) - Тук може да намерите много барове, ресторанти и древногръцки и византийски музеи.

Площад Аристотел: най-впечатляващият площад в Солун. Тук може да намерите сгради по европейски и колониални модели, както и кафенета, магазини и т.н. Това е мястото за среща през деня... Тук се състоят големите събития в града като посрещането на Нова година.

Арката на Галерий: един от характерните паметници на града е близо до източната стена на Солун, на кратко разстояние от портата Касандреотики (Kassandreotiki). Триумфалната арка е построена в 298 - 299 година в чест на победата в 298 година на римския император Галерий над Сасанидското царство и завладяването на столицата Ктезифон. Арката не е самостоятелно съоръжение, а е съединена чрез галерии, водещи към мавзолея и двореца. Преди под централната арка се е намирала Виа Егнация (Via Egnatia), по която в началото на XX век се е движил тролей, а след това трамвай. Запазилата се странична арка е била застроена с къщи. Днес арката напълно е разчистена от по-късни затроявания, а частта на улицата, на която е разположена, е направена пешеходна. Съвременните гърци наричат арката накратко Камара, т.е. Арката!

Ротондата Свети Георги е цилиндрична сграда от ранния IV в. Уникална е за Гърция. Била е пантеон или мавзолей за император Галерий. Мозайките в сградата са наистина впечатляващи, а входът е свободен.

Вечеря в гръцки ресторант и нощувка.

 

 
Ден Трети:

Калимера/ καλημέρα! Закусваме в хотела и около 08:30ч. отпътуваме, заредени с желание да преоткрием още и още по маршрут Солун – ДИОН – Вергина – Верия.

По желание: Дион - Древният град на Зевс! Пристигаме около 10:00ч. и започваме пешеходна обиколка на това лятната резиденция на боговете! Свободно време..

Дион е кръстен на древния свещен македонски град Дион. Намиращ се на 13 километра южно от Катерини в Пиерийската равнина и в подножието на планината Олимп, той е една красива и все още непозната дестинация за българския пазар... Наричат го още свещения град на Македонците.

В Дион можеш да се разходиш по древните каменни улици. Да видиш останките от внушителни сгради – храмове, дворци, терми (баните на римляните), християнски базилики, магазини и къщи. Разходката ни започва от една стара крепост. До нея се изкачваме по каменни стъпала и пътечки, осеяни с много цветя. Крепостта е построена през 1250 г. Според легенда всички политически затворници са били затваряни тук. В миналото крепостта е била един град. Тук са живяли хора като едно затворено общество. Трудно се допускали външни посетители. При една голяма чумна епидемия, за да се предпазят жителите на крепостта, изстрелвали умрели животни към съседното селце. Така разпространили заразата. Хората се видяли в чудо и напуснали къщите си. Селата наоколо обезлюдяли и се преместили на върха, там, където е Стария Панталеймонас.

В музея на комплекса могат да се видят всички археологически находки, открити на територията на древния град. Специално проектирана стая е посветена на излагането на уникалната находка за Дион, открита през 1992г. Хидролиса е музикален интструмент, изобретен от Ктесибиус, в Александрия през 3 век пр.Хр. редица от медни тръби са различна дължина и специален отвор близо до основата издават звуци, чрез вибрации от кутия, която съдържа механизъм създаден да не дава на въздух да минава през тях, като това се управлява от клавиши.

За любознателните: Св. Пантелеймон е бил доктор и успява да излекува селото от плъзналата чума. Затова местните го кръщават на негово име. Старият Пантелеймонас е китно градче, запазило духа на миналото – с прекрасна панорама към морето и планината. Разхождаме се спокойно по тесните калдаръмени улички, тъй като преминаването на коли по тях е забранено. Картината, която виждаме, не може да се опише с думи – къщи в стар стил, свеж мирис на цветя, чуруликане на птички и невероятен изглед към морето. Имаме чувството, че времето е спряло.... Селцето се посещава предимно през лятото. Къщите са сред широколистни гори, а терасите им гледат към морето и към старинен замък. Развитието на населеното място е пример за предприемчивостта на гърците и умението им да използват ефективно еврофондовете. Преди десетилетия свлачище от камъни и кал буквално заличава селцето и хората го напускат. През 70-те години за него се снима документален филм и мястото става популярно. Старият черен път се асфалтира, прокарва се ток. Започва строителство, но само на къщи в старинен стил от дялан камък и дърво. Изоставената старинна сграда на училището се превръща в уютен ресторант със стаи за преспиване. Днес Палеос Пантелеймонас през лятото е романтично място с архитектура, напомняща автентично Банско, улички с калдъръм, много цветя, десетки групи с туристи. През зимата го посещават предимно през уикенда като романтична дестинация, а в старинните ханове стаите за гости се отопляват с камини. През великденските празници и Коледа почти не остават свободни легла, затова резервациите за празниците се правят половин година по-рано. Мястото се посещава от все повече българи. Слизаме от високоразположеното градче и тръгваме към древния град... Допълнително: Сигурно сте чували за свещената планина Олимп. Това е най-високата планина в Гърция, естествена граница между Пиериа и Тесалия. Доминира с нейните впечатляващи размери и гледка към Дион. Наричана „Национална гора”, Олимп представлява национален символ на цивилизацията, като той обединява естествения баланс и хармония с величието на мита и историята. Тесалия е известна с памукови насаждения, киви и маслини. Най-големите области са Тесалия и Македония. Разделени са от долината Темпи. Въображението на древните гърци поставя пребиваването на дванадесетте Бога в планинските върхове на Олимп и основания македонски Дион, на най-святи места Зевс и Музите. Музите са се къпели в нейната кристално чиста вода и Орфей се е разхождал наоколо омагьосвайки хора и животни с неговата лира.

В миналото, селото е било познато като Малатрия. Заселено е от влахи, а днешното модерно село е създадено в началото на 20 век от животновъди, които са прекарали зимата тук. Влязъл е в археологическата библиография през 19 век в книгата на английския чиновник Лейк “Пътувания в Северна Гърция III” от 1835 г. На 21 декември 1806 г., Лейк посещава руините близо до селото Малатрия, идентифицира укрепленията, театъра, стадиона, храма и гробната могила, и написва, че няма съмнение, че имайки предвид всичко това, този град е известния Дион, един от изтъкнатите градове на Македония. Реката на Дион е била известна не само, защото хората са се ориентирали по нея, но и защото е била тясно свързана с легендата за Орфей. Според традицията, жените от региона, в ярост заради божествения музикант омагьосал мъжете, животните и дърветата със своите мелодии, го убили в подножието на планината не далеч от Дион. След това те опитали да измият своите окървавени ръце в реката Хеликон, която тече в дефилето на планината Олимп. Реката, обаче, за да избегне замърсяването, изчезнала внезапно в земята и се появила в Дион с друго име. От този момент е наричана Бапфирос и нимфи се къпят в нейните кристално чисти води. Тази легенда дава обяснение на географския феномен, при който водата изчезва в речното корито на дефилето и се появява отново в изворите на Дион.

Отпътуваме за Вергина. Вергина е малък град в Гърция, намиращ се на около 80 км. от Солун и на час път от древният Дион. Градът става световно известен през 1977 г. когато гръцкия археолог Манолис Андроникос намира гробница на царете Македонски, включително и гробницата на Филип II Македонски – баща на Александър Велики.

Нашата програма включва : Музеят, който е бил осветен 1993 г. и е построен така, че да запази гробниците и артефактите, и да покаже гробната могила такава, каквато е била преди разкопките. Вътре има 4 гробници и малък храм - в него се пази ларнакса на Филип II Македонски, направен от 24-каратово злато с тегло 11 кг. На капака на ларнакса е изобразен слънце или звезда, наречен Слънцето на Вергина – възприето е от Гръцка Македония като символ на областта. Вход за музея: 8 евро. (продължителност – около 1ч. 15мин.) Време за обяд.

Около 15:30ч. се отправяме към манастира „Св. Йоан Предтеч“ и реката Алиакмон в превод от гръцки „бял камък“, на 30мин. с автобус от Вергина, където за запазени и останките на Климент Охридски. (продължителност – около 1час).

Следобедно кафе и разходка в град Верия около 17:30ч.

Верия или както е популярна в Гърция – град Бер, се намира в област Егейска Македония. Разположен е в подножието на планина Каракамен, покрай бреговете на реките Ляноврохи и Трипотамос.

Днес във Верия могат да се посетят кметството и библиотеката, както и старата част на града. Ще се разходим до близкия хълм Вила Викела, от където се разкрива красива панорамна гледка. За любителите на природата паркът Елиас в центъра на града може да предложи спокойна разходка, а до него се намира паркът Агии Анаргири. В града ще намерите и един паметник, обект на религиозен туризъм,- Стъпката на Апосотл Павел, където през юни се провеждат празници, наречени „Павлия”.

Ще посетим археологическия обект Свети Потапий, който е бил център на антична и на раннохристиянска Верия. Там ще открием и някоя от 48-те запазени византийски църкви- Възкресение Христово, Йоан Богослов,Свети Петър и Павел и др.

Между църквите ще откриете и джамии, тъй като много църкви са били превърнати в мюсюлмански храмове след завладяването на Верия от турците през 15 век- Хункяр Дзами, Казакци, Орта джами и др.

(продължителност – около ½ час).

Отпътуване за Солун около 19:00ч. Пристигане около 20:15ч. в Егейската перла... Вечеря и нощувка.

 
Ден Четвърти:

Отново Калимера/ καλημέρα!

Закусваме в хотела. След богатата програма през изминалите дни този ден ще се отдадем на шопинг и разходка в прекрасния Солун. Свободно време в центъра на града, приятно изкарване на предиобеда и разходка по крайбрежната улица... Около 13:30ч. отпътуваме по маршрут Солун – България. Пристигане вечерните часове. КРАЙ на програмата!

 

Цената включва:


 • Комфортно пътуване без нощни преходи с лицензиран тур. автобус;
 • Безплатни подаръци и изненади по време на пътуването;
 • БОНУС: обиколка на Кавала;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Аркан хан 3* в Триград;
 • 2 нощувки със закуски в Hotel ABC*** - Солун или подобен;
 • Водач по време на цялата екскурзия;
 • Професионален лицензиран ексурзовод на бълг. език – богати беседи и интересна информация;
 • Такси за пътуване през Гърция;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г. при ЗД „Армеец“ АД;

Цената не включва:


 • Всички допълнителни мероприятия и входни такси по желание:
 • Посещение на Ягодинската пещера с екскурзовод - 5лв
 • Богата вечеря в Триград с жива музика – КАБА ГАЙДИ – 25 лева;
 • Обяд в Кавала – свободна консумация;
 • Бялата кула в Солун – около 3 евро;
 • Археологически музей в Солун – 6 евро;
 •  Целодневна екскурзия до Дион, Вергина и Верия -  при минимум 20 туристи, цена: 25 евро;
 • вход Вергина - 8 евро;
 • Обяд в Вергина – свободна консумация;
 • Вечеря в Солун в хотела – 13 евро;

**Възможно е разместване в графика на провеждане на мероприятията с цел спазване работното време на обектите, съобразяване с трафика в градовете или по независещи от организатора причини

Всички дати на офертата:


Други Екскурзии в чужбина 
silver_logo
meiers_logo
dertour_logo
tui_logo