ЕРТУРС ЕООД -гр. Варна
Туроператор / Туристическа агенция
Удостоверение за регистрация: РК-01-7308
phone_logo +359 886 50 77 33
email_logo office@rtours.bg
go to UP
Обратно към Екскурзии в чужбина

Екскурзия в Коня, Кападокия и Анкара 05.11.2019/10.11.2019

Екскурзия в Коня, Кападокия и Анкара НОВА Авторска програма
Маршрут: Варна - Бургас - Коня - Кападокия - Анкара - България
Дати: 05.11-10.11.2019
Статус на офертата Текат записвания
Брой дни Шест
Брой нощувки Четири
Вид транспорт Автобус
Вид преход Дневни
Отпътуване от Варна  / Добрич  / Бургас
Цени за Стандартни оферти
Цена от: 525.00 лв.

ПРИКАЗКИ от КОНЯ, КАПАДОКИЯ и АНКАРА
НОВА БУТИКОВА АВТОРСКА ПРОГРАМА
Коня – непознатия бисер на Турция
Кападокия – земя на чудесата
Анкара – столицата с очарователен дух
с ВЛАК СТРЕЛА и богат маршрут:

България - КОНЯ  - Музеят на Мевляна – Ъхлара - КАПАДОКИЯ – Деринкую - Гьореме – Ючхисар - Аванос – Юргюп – АНКАРА – България
от ВАРНА, БЯЛА, ОБЗОР, СЛЪНЧЕВ БРЯГ И БУРГАС
Предстоящи дати през 2019г:

20.08 – 25.08
10.09 – 15.09
05.11 – 10.11
03.12 – 08.12
6 дни – 4 нощувки със закуски и вечери
СПЕЦИАЛНА ЦЕНА: 525 лв на човек в двойна или тройна стая
**САМО препоръчани и изпитани хотели **

КОНЯ – непознатият бисер на Турция! Градът на мъдреците, суфите, Мевляна и още много!!!
А били ли сте на Луната? Е, не е необходимо! Достатъчно е да посетите магическата Кападокия и ще се озовете там, без да е нужно да заплащатете толкова скъпо удоволствие! В тази приказна земя ще видите неземни пейзажи и релеф, ще се окажете в един напълно различен свят. Света на древни времена и племена, необикновена природа и отлична кухня, ще се запечатат в сърцето ви и ще ви се иска да го посещавате отново и отново...
Елате с нас и нека заедно да изживеем вълшебна приказка в една много древна земя!
Мистика и култура, бит и традиции, феномен и история!

 
Подробна програма
Ден Първи:

Варна - Истанбул: ок. 450км

В 21:30ч. /предварителна инфо/ Ви очакваме заредени с добро настроение в гр. Варна на ул. „Антим" І до Археологическия музей. Следва кратък престой и присъединяване на останалите гости от други градове на страната в гр. Бургас /бенз. OMV/. Преминаване на ГКПП Малко Търново и отправяне към ЖП гара в Европейската част на Истанбул.

 
Ден Втори:

Истанбул - Коня: преход с влак ок. 5 часа (закуска във влака и вечеря в х-л)

Начало 06:30ч. Започваме с най-вълнуващото приключение – обзорна обиколка на мегаполисът Истанбул /включена в цената!/ Пътуване с влака стрела от единия до другия край на града, преминавайки 80км със скорост достигаща до 255км/ч в отсечката от Измит до Коня. През цялото време ще се любуваме на красивите квартали на „царят на градовете и градът на царете“, като „Bakirkoy, Zeytinburnu, Kadikoy, Merter, Bostanci“ – целия Багдатски проспект или „Bagdat caddesi“ /бул. Багдад/. И не само това – ще пътуваме около 14км под земята или по-точно казано под водите на Босфора! Очаква ни богата закуска с ароматен турски чай във влака, движейки се покрай брега на Мраморно море и още много приятни емоции...

Ок. обяд пристигаме в гр. Коня, считан за един от най-старите градове в света. С тамошен транспорт, нает специално за нас, ще се отправим към центъра на града, където ще обядваме в типичен ресторант с традиционни местни специалитети и много вкусни гозби – скара, сач, кебапи и „хлябът с месо“ – pide, дълъг над 1 метър! Турското кафе е задължително. (ок. 1час)

Освежени вече сме готови за среща с уникалните забележителности на града, които ще ни пренесат в древни времена и ще ни разкажат своите приказни истории. Имаме удоволствието да се насладим и на богатата беседа на професионалният ни гид, който разбира се ще бъде с нас през цялото време.

Историята на града е преминала през много възходи и падения, но най-голям архитектурен, политически и културен подем град Коня бележи, като столица на селджукските султани. Затова тук могат да се видят едни от най-големите шедьоври на Селджукската архитектура.

Но безспорно, днес Коня е интригуваща туристическа дестинация най-вече, защото е люлката на „танцуващите Дервиши“.

Хора от цял свят и от различни религии се стичат на поклонение в музея-мавзолей на Мевляна - Джеляледдин Руми. Той е основателят на ордена на „танцуващите Дервиши“ и до днес символ на хуманизъм, любов и толерантност, проява на разбиране, прошка и просветление. Кой знае, може би ако Руми беше наш съвременник, светът щеше да е едно малко по-добро, по-красиво и по-уютно място…

Пристъпвайки в най-посещаваната забележителност в Коня – Музеят на “Мевляна”, ще чуем флейтата Ней, най-важният инструмент, гласът на “голямата тайна”, обгръщаща света. Тя гори и изгаря и където и да се свири на нея, тя налага своята любов! Руми е вярвал, че музиката извисява душата и позволява да чуваме звуците, идващи от вратите на Рая.

Заради ефектното изпълнение, носещо много послания и символика дори в облеклото, танцът наречен СЕМА, е познат повече като „танцуващи Дервиши“. Те и до днес са един от културните символи на Турция пред света. Заедно, ще чуем и уникалната беседа на нашия местен екскурзовод, който ще ни въведе в основите на суфизма, за да разберем неговата същност и идеология.

Основната част на музея включва гробницата на Руми със саркофаг под зелен купол, покрит с брокат и бродирани в злато писания от Корана. Много лъскаво и красиво е всичко… В музея има артефакти от живота на Руми – музикални инструменти, дрехи, броеници, ръкописи. Има и отделен музей с восъчни фигури за живота и обучението на дервишите. Тук се намира и седефено ковчеже с косъм от брадата на Мохамед – казват, че докосвайки го си намисляш силно едно желание… (ок. 1час)

В град Коня има и много други туристически обекти - красивата Алаадин Джами, датираща от 12 век, завършена в сирийски стил и разположена на най-високия, едноименен хълм в центъра на града, функциониращ като парк; Ince Minare Medrese или джамията с тънкото минаре, отново с шедьоври на Селджукската архитектура – колекция от камък и дърворезба; Католическата църква „Свети Павел“, кервансараите във вилаета и в цяла Анадола, които са построени също по времето на Селджуките на всеки 30 км с цел отмора на животните и хората от пътуващите кервани.

Ние се отправяме към Археологическият музей, събрал в себе си богатството на цивилизации! Прилежно подредени експонати от неолитната, ранната бронзова, средна бронзова (асирийски колонии) и желязната епохи (фригийски, урартийски колонии), класически, хеленистски, римски и византийски периоди. (ок. 30мин)

А сега следва и време за разходка в красивия японски парк „Kyoto Park“ в Коня! Да, точно така в града има и такава атракция, която ще ви заплени с природа, мостове и ресторант с типична архитектура от 18-19век, дори и японски шарени рибки плуващи в езерото. Уникално място, което трябва да се посети. (ок. 1час)

Настаняване ок. 18:30ч. Вечеря. Нощуваме.

 
Ден Трети:

Коня - Кападокия: ок.280км (закуска и вечеря)

Закусваме и започваме днешният ден със страхотна програма! Отправяме се към КАПАДОКИЯ – „триъгълника“ между Невшехир, Аванос и Юргюп! Спирка за панорамна снимка над Ъхлара.

Изведнъж отвсякъде ни обгръщат всевъзможни каменни образувания, убежища, скали, напоени с вяра и аскетизъм, и вековни препирни върху местност, осеяна с история, пресичана от търговски маршрути, отъпквани от копитата на хиляди кервани с камили. И въпреки това Кападокия изглежда, като къс от чужда планета, напълно извънземна с фантастичната си панорама – не случайно именно в долината Ъхлара, където ще ви отведем с нашия професионален гид, е снимана и част от сагата "Междузвездни войни".  Долината Ъхлара е каньон, образуван от течението на р.Мелендиз, която е прорязала пътя си през скалите и се оприличава на тази на р. Колорадо. В тази 14-километрова долина има 105 църкви и около 4000 къщи.

Предстои ни да видим уникална забележителност на Кападокия – подземния град Каймаклъ, един от 36-те открити подземни градове. Подобно на общество от мистични хора-къртици, жителите на Централен Анадол са се впуснали на пътешествие към центъра на Земята, прокопавайки цял град на неизвестна дълбочина, неизвестно колко голям, неизвестно кога… Ако имате притеснения от тесни пространства, предценете добре, движението също е само в едната посока... Подземният град край Каймаклъ е открит през 1938 година, но е отворен за посещение през 1964 год. Самият град има 8 етажа, но според някои учени съществуват още неразработени етажи. Къщите са построени в около 100 тунела, като тунелите са тесни, ниски и под наклон. На първия етаж е разположен оборът. Отляво от него има вход, който води към църквата, а отдясно се намират стаи за живеене. На втория етаж се помещава църквата – в нея има храм и две апсиди. На този етаж също се помещават стаи за живеене. На третия етаж се намират най-важните зони в подземния град – складовете, кухните и преси за вино или масло. Големият брой на складове и стаи за грънчарство, намиращи се на четвъртия етаж, указват икономическата стабилност на града.

Където и да спрете, ще се озовете пред грънчарска работилница, от която веднага ще изскочи човек и ще започне да ви кани… „Фатих сяда на колелото и започва да го върти, а в ръцете му е само буца глина… която за 10 минути се превръща в… "Може ли някой да познае?" "Шише." Той клати отрицателно глава: "Yok." След много опити се оказва, че това е "стомна за сълзи". "Ама много малка", подхвърля някой. И Фатих нравоучително обяснява – едно време, когато мъжете отивали войници, жените събирали сълзите си в такива стомни и когато се върнели, им показвали колко много са плакали; днес обаче модерните момичета не си дават много труд и не плачат толкова много, не успявали да напълнят шишетата и затова грънчарите започнали да правят по-малки, та дано ги напълнят… След като продукцията се изпече, се украсява от жените в семейството – майки, снахи, дъщери…“ Настаняваме се в хотела. Вечеря.

Програма по желание: 20:00 ч. – Посещение на автентичен ритуал на Дервиши - богата програма с възможност да се запознаете с оригиналните танци на последователите на Мевляна и танца Сема (без включена вечеря и напитки). Нощуваме.
 
Ден Четвърти:

Кападокия –Гьореме – Ючхисар - Юргюп : ок.100км (закуска и вечеря)

Закусваме и се подготвяме за много вълнуващи моменти... За най-големите ентусиасти: 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце ще осъществим мечтата си - Полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не може да се опише с думи, само може да се изживее. Продължава около 45 – 50 минути и е по желание...

След закуска ще се озовем в центъра на Кападокия – Гьореме, откъдето лесно може да стигнете до Зелве, съседната долина, която се намира само на няколко километра на север. Зелве е "визитната картичка" на областта, "столицата" на т.нар. Вълшебни комини - сред лозя и праскови се извисяват всевъзможни кули, стълбове, замъци – изумително зрелище за неподготвените, което пълни сетивата с такава скорост, че мозъкът не може да обработи необичайната информацията толкова бързо и отстрани, общо взето, изглеждате леко налудничаво, въртейки се на всички страни с фотоапарат в ръка, чудейки се кое да заснемете по-напред. Но не се притеснявайте – всички около вас изглеждат по същия начин. Тук може да посетите килията на св. Симеон, който прекарал целия си живот по средата на една каменна колона. Изкачването до помещението на сирийския отшелник от V век е истинско предизвикателство към волята и дава възможност да оцените мъжеството на първите християни от първа ръка.

Ючхисар - селището е известно с умопомрачителната си цитадела, която се издига на най-високата точка на иначе равнинната Кападокия – 1345 м, и се вижда отвсякъде. Само срещу вход от няколко дребни лири ще научите, че вместо да докарват строителен материал и да търсят скъпоструващи каменоделци и зидари, коренните жители на Анадола решили, че е много по-лесно да издълбаят голямата скала и да я превърнат чрез мрежа от тунели, проходи и стълби в уникално защитно съоръжение - много по-евтино и функционално излиза да си направиш от скалата крепост, отколкото да я издигнеш. Днес много от тунелите са силно ерозирали и голяма част от тях са срутени, но по тези, които са останали, минавате през вътрешността й, следват стълби, които ви изкачват на върха, откъдето се открива спираща дъха гледка над цяла Кападокия. До 1950 г. тук все още са живеели хора, а и днес в много от скалните образувания, наречени комини, намиращи се в подножието на "скалния замък", могат да се видят жилища, на чиито прозорци е поставена алуминиева дограма, а на дупката по-долу – желязна врата. В тях е прокаран ток, има канализация, сателитната антена е изкарана отвън, а кабелът за интернет минава кой знае къде... Гледката от върха е величествена! В непосредствена близост до крепостта се намира работилница за изработване на бижута от полускъпоценните камъни, оникс и тюркоаз, която ще посетим...Разбира се, ще имаме време и за снимки на различни места, като долината на гълъбите, долината на камилата и много други.

Но онова, което ще си отнесете от Земята на красивите коне, както е известна Кападокия, наред с керамиката, шарените стъклени чинии, бутилката бяло кападокийско вино и всякакви сувенири ще са най-вече красивите спомени и вярата в себе си, че трябва да отстоявате онова, в което вярвате, както са постъпвали първите християни, пък дори и то да се свежда само до това, че искате да посетите Кападокия! Вечеря в хотела.

Програма по желание: посещение на невероятен подземен ресторант с атрактивна фолклорна програма и напитки без лимит! Нощуваме.

 
Ден Пети:

Кападокия – Анкара: ок.300км (закуска )

Закуска. Идва ред и на Анкара – столицата, вторият по големина град в страната, разположен сред хълмиста местност в централната част на Анадолското плато.  Ще отдадем чест и почитания на най-големият паметник, построен в годините на Републиката - Мавзолеят на Ататюрк, издигнат през 1953г. В залата, където се намира саркофагът на първият турски президент, в знак на дълбока почит са събрани камъни от всички турски провинции. Мавзолеят е направен по дизайн на двама архитекти с професорски титли – Емин Онат и Ахмет Арда, които успяват да се преборят с голямата конкуренция на представители от различни страни. Строежът на величествената сграда продължава 9 години и е изобразена на много турски банкноти от различни периоди. Сградата впечатлява с архитектурни елементи от древността, умело съчетани със съвременните виждания. Територията на мавзолея е 750хил кв.м., заедно с парк, където виреят около 50хил дървета, докарани от различни части на света. Едно велико място, дом на един велик Човек!

При налично време – разглеждане на Музея на анадолските цивилизации в Анкара, един от най-богатите в света що се отнася до култура и история.

Настаняване и вечеря в хотела. Нощуваме.

 
Ден Шести:

Анкара – Бургас/Варна: ок.900км (закуска )

Закусваме в хотела и след това освобождаваме стаите. Отпътуваме за България. Почивки по път и прибиране. Късно пристигане в Бургас/ Варна..

КРАЙ!

 

Цената включва:


 • Комфортно пътуване с турист. автобус, марка „Мерцедес“ (климатик, видеосистема)
 • Комплименти - турски лакомства и сувенири, изненади, речник с думи, които е добре да знаете преди да тръгнете на екскурзия в Р. Турция;
 • Настаняване в изпитани и проверени 3*/4*/5* хотели със закуски и вечери по цялата програма
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Коня в хотел 3-4*;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в Кападокия в хотел 3-4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Анкара в хотел 3-4*;
 • НОВО!! Билет за железопътен транспорт от Истанбул до гр. Коня;
 • НОВО!! Обзорна обиколка на Истанбул с влак /80км/ и богата ЗАКУСКА с гледка към Мраморно море;
 • НОВО!! Обиколка на гр. Коня с местен транспорт, пешеходен тур на български език с професионален гид и посещение на музеят на Мевляна, Медресето „Инджи минаре“, Археологическият музей, Парк Киото и др. (входни такси отделно);
 • В Кападокия - посещение на музея на открито в Гьореме, подземния град Каймаклъ, долината Зелве, музеят под открито небе „Ючхисар” (входните такси отделно);
 • Бонус: панорамна обиколка на Кападокия; посещение на Долината на гълъбите; посещение на Долината на камилата; посещение на Долината на отшелниците; посещение на винарска изба с дегустация на вина; посещение на грънчарско ателие за минерални сувенири; посещение на фабрика за кожени изделия с възможност за големи отстъпки (посещава се при възможност в зависимост от свободното време);
 • Панорамна обиколка на Анкара с посещение на Мавзолея на Ататюрк и Музея на анадолските цивилизации в Анкара;
 • Пълно екскурзоводско обслужване и богати беседи на български език от лицензиран от Министерството на туризма в Турция екскурзовод;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г при ЗAД „Армеец“ ;
 • Водач - екскурзовод от фирмата организатор

Цената не включва:


Входните такси на посещаваните по програмата обекти;
Всички допълнителни мероприятия по желание; ** Важно: Препоръчително е само да се заявят от България, но могат да се заплатят най-късно до влизането на турска територия. Отказ от участие в дадено мероприятие, може да става само предишния ден преди провеждането му. В деня на провеждане на мероприятието, ако има отказ, сумите, заплатени за него, не могат да бъдат възстановени на туриста;
Обяд - местна кухня от всеки район – около 30 лири / един обяд/;
Напитки по време на храненията
Разходи от личен характер

Всички дати на офертата:


Други Екскурзии в чужбина 
silver_logo
meiers_logo
dertour_logo
tui_logo